Balıkesir’in yarım asırlık et lokantası, TENEKELİ

Giriş Tarihi:21.09.2017, 16:35 Güncelleme Tarihi:21.09.2017, 16:35
Tenekeli Et Lokantası etiyle ünlüdür. Kuzu küşleme, kuzu külbastı ve kuzu pirzolasını yemeden geçmeyiniz. Memleketim diye söylemiyorum ama Türkiye’de bu üçlüyü başka bir yerde bu lezzette yiyemezsiniz

LEZEET DURAKLARI - SEZER ALTAN

Bugün Lezzet Durağı eti ve kıvırcık kuzusu meşhur memleketim Balıkesir'den... Bu meşhur eti ve kıvırcık kuzusunu yiyebileceğiniz adres yarım asırlık mekan Tenekeli Et Lokantası'ndayız.
1968 yılında Dede Mehmet Akduman tarafından kurulan Tenekeli Et Lokantası Balıkesir'in simge mekanlarından...

KENDİLERİ İŞLİYOR

Mekının asıl ismi " Hürriyet Et Lokantası" olarak belirlenmiş. Mehmet Akduman'ın babası köyde mısır tarlaları varmış. Tarlasına konan kargaları kovalamak için köylülere teneke çaldırırmış. Bundan dolayı köydeki lakabı 'Tenekeli' imiş.
Hürriyet Et Lokantası'nın adını hiç kimse kullanmamış. Herkes, "Tenekeli'nin yerine gidiyoruz diyorlarmış.
Mekân sahipleri de ismini Tenekeli Et Lokantası olarak değiştirmiş.
Faruk Akduman 8-9 yaşlarında babasının yanında başlamış işe. Şimdi süt kuzularını bizzat kendisi işlemekte. Yıllarca babasından devraldığı mekanı başarıyla yönetmiş. Şimdi üçüncü kuşak torun Mehmet Akduman görev başında. O da İşletme mezunu, sorumluluğunun farkında devraldığı bu simge mekanın günün koşullarına göre şubeleşmeyi ve büyümeyi planlıyor.
Tenekeli Et Lokantası'nın en önemli özelliği Balıkesir'in meşhur kıvırcık süt kuzularını kendilerinin yetiştirmesidir.
Kuzular 14- 15 kiloya gelince kesip bizzat kendileri işliyor. İşin sırrı da burada... 14-15 kiloyu geçti mi süt kuzusunun eti lezzeti bozar, yağlanmaya başlar.
Tenekeli Et Lokantası 750- 800 kişi kapasiteli olup büyük organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Otopark sorunu bulunmuyor. Mevsimine göre değişmekle birlikte mekanda 50 çeşit soğuk meze bulunuyor.

EN LEZZETLİ ÜÇLÜ

Soğuk mezelerde zeytinyağlılar ön planda. Köyden gelen koyun yoğurdu ve mekana özgü çömlek yoğurdunu mutlaka denemelisiniz. Soğuk mezelerden börülce sallama ve kırmızı köz biber ve diğerleri taze ve özenle hazırlanmış.
Tenekeli Et Lokantası etiyle ünlüdür. Kuzu küşleme, kuzu külbastı ve kuzu pirzolasını yemeden geçmeyiniz.
Memleketim diye söylemiyorum ama Türkiye'de bu üçlüyü başka bir yerde bu lezzette yiyemezsiniz.
Ben işim gereği bütün Türkiye'yi dolaştım bana göre süt kuzuda Türkiye'nin bir numarasıdır. Et konusunda bir Adıyaman'ın Şambayat ilçesinde bu lezzette et yemiştim.
Bir de burada... Balıkesir'e yolunuz düştüğünde Tenekeli Et Lokantası'nda mutlaka süt kuzu et çeşitlerini deneyin.
Tabii köftesinin tadına bakmadan da geçmeyin. Tatlı olaraktan Balıkesir'in meşhur höşmerimini, Kemalpaşa tatlısı ve kışın manda kaymağı ile servis edilen ekmek kadayıfını denemelisiniz.
Tenekeli Et Lokantası ekibi Balıkesir'de kendilerine ait özel markaları ile alkolsüz et restoranı açmayı planlıyor.
Önümüzdeki dönemdeki hedefleri İstanbul'dan başlayarak şubeleşmeyi planlıyorlar.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ ASIR veya yeniasir.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.