• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • İkindiye 23:55:00
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608

Ekşi mayanın 3 malzemesi un, su ve sabır

Ekşi mayanın 3 malzemesi un, su ve sabır
Giriş Tarihi: 28.7.2019

, güzelliğini üzüm kabuğunda bulunan bir maya türüne borçlu. Un ve su ile beslenerek çoğalıyor. Aslında ekşi maya, doğanın mucizelerinin, biyoloji, kimya ve sabırla birleşiminden oluşuyor

Uşak'ta bir köy... Bahçesinde bir fırın. Kadınlar ekmek teknelerini doldurmuş güle oynaya ekmek pişiriyor. Etrafa yayılan kokuları ise buradan anlatmak mümkün değil. Ben şehirden gelmiş küçücük bir çocuğum. Yanlarına gitmeye çekiniyorum, onlar getiriyor bana kucak dolusu dumanı tüten somunu. Kokusu bile mest etmeye yetiyor. Köşesinden bir parça koparıyorum. İşte o gün başlıyor benim ekşi maya sevdam.

YERLEŞİK DÜZENE GEÇİŞ İLE

Ekşi mayanın serüveni ise insanoğlunun ilk buğdayı toprakla buluşturması ile başlıyor. Önce taşlarla ezdikleri buğday tanelerini suyla harmanlayıp yaptıkları karışımı pişiriyorlar. Daha sonra ilk temel gıda maddesi ekmek, boyut atlamaya başlıyor. Göçebe toplumların yerleşik hayata geçmesiyle ekşi maya kültürü oluşuyor. İlk ekşi mayalar üzüm suyu ile yapılıyor. Bu mayalardan elde edilen hamurlar saklanıyor ve çoğaltılıyor. Yaygın kullanımına Mısır'da rastlansa da Mezopotamya'da da kendini gösteriyor ekşi maya. İtalya ve Fransa'da büyük fırınlar kuruluyor, ekşi maya ve ekşi hamur kullanımı hız kazanıyor. Osmanlı döneminde ramazan pideleri dahil çoğu ekmek, ekşi maya ile hazırlanıyor. Ekşi maya, sanayileşme ile birlikte değerini yitiriyor ve yerini endüstriyel mayalara bırakıyor.

AYNI SAATTE BESLENMELİ

Eskiden burun kıvırdığımız köyler ve köy ürünleri artık popüler hale geldi. Diyetisyenler, doktorlar, ekşi maya ekmeğin faydasını saymakla bitiremiyor. Şimdi kentliler bir somun ekşi maya ekmeğe 40 TL vermeye razı. Birçok kişi ise ekşi mayasını kendi yapmaya hevesli. Ben de bu hevesliler arasındaydım ancak ekşi maya yapmak hem çok kolay hem de çok zor çünkü en büyük malzemesi sabır. İlk oluşum aşamasında 10 gün boyunca aynı saatte beslemeniz gerekiyor. "Ben yoğun tempom dolayısı ile kendimi bile aynı saatte besleyemezken onu nasıl besleyeceğim" diye düşünüp ekşi maya arayışına girdim. O muhteşem ekmeklerle tanıştığım köye yani babamın köyü Kışla'ya gittim ve ekşi maya aradığımı söyledim. Aldığım cevap beni çok üzdü. O fırın kapanmış. Artık kimse kendi ekmeğini yapmıyormuş. Ulubey'de bir fırın ismi verdiler. Ben o fırını bulup ekşi mayamı aldım. Eğer sabrınız ve vaktiniz varsa mayanızı kendiniz yapın derim. Çünkü bir fırıncının söylediğine göre, başkasından ekşi maya almak, 30 yaşında bir insanı evlat edinmeye benziyormuş. Denemek isteyenler için ekşi mayanın püf noktalarını ve inceliklerini araştırdım sizin için buradan paylaşacağım

DOĞANIN MUCİZESİ

Ekşi maya, üzüm kabuğunda bulunan ve Latince adıyla saccharomyces cerevisiae denilen bir maya türüne borçlu güzelliğini. Saccharomyces cerevisiae aynı zamanda bira, şarap gibi ürünlerin mayalanmasında da başrolü üstleniyor. Üzümde bulunan ve tomurcuklanabilen mayalar, oksijensiz solunum yapabiliyor. Bu nedenle canlı olarak nitelendiriliyorlar. Fermantasyon sonucu karbondioksit üretiyorlar. O minik kabarcıkların sebebi de bu. Canlılar, un, su ya da onları beslediğiniz diğer malzemelerden güç alıyor ve çoğalmaya başlıyor. Ekşiyerek aktif hale geliyorlar. Kısacası ekşi maya, doğanın mucizelerinin, biyoloji, kimya ve sabırla birleşiminden oluşuyor.

EKŞİ MAYA TARİFİ

Çoğu kaynaklarda sadece un ve su ile ekşi mayaya başlansa da, kaliteli bir ekşi maya üzümsüz ya da nohutsuz olmaz. 4 temel malzemeye ihtiyacınız var. Kabuklu üzümler, su, steril edilmiş cam bir kavanoz ve kaliteli bir un. Bu un; çavdar unu, buğday unu ya da başka bir çeşit un olabilir. Yıllar boyu nefis ekmekler yapabileceğiniz mayanıza başlamak işte bu kadar basit. Bir avuç kadar üzümü minik minik doğrayın ve cam kavanozun içerisine alın. Üzerine 200 gram un ve 200 gram su ilave edin. Temiz bir bezle örterek, sıcak bir ortamda fermantasyonun başlaması için bir gün bırakın. Bazen fermente olması bir geceyi alırken, bazen 4 günü bulabiliyor. Bu yüzden sabırlı olun. Üzerinde minik baloncuklar oluştuğunda mayanız yaşam belirtisi verdi demektir. Üzümleri içinden tahta kaşık ile alın. Mayanızı bir miktar su ve unla beslemeye başlayın.

EKŞİ MAYAYI NASIL BESLEMELİ VE SAKLAMALI?

Besleme işlemini her gün, aynı saatte uygulayın. Her besleyişinizde 50 ya da 100 gramını atıp, 100 gram un ve 100 ml. su ile beslemeye devam edin. Mayanızı üzüm suyu, pekmez, kızılcık suyu gibi maddelerle de besleyebilirsiniz. Üzümle başlamak istemiyorsanız, un ve su ile klasik bir başlangıç yapabilirsiniz. Fakat kaliteli ve dayanıklı bir ekşi maya elde etmeniz bir tık zorlaşabilir. Mayanız düşük un kalitesi nedeniyle sulanabilir. Her unda aynı sonucu elde etmeniz zor olacağı için kaliteli, organik bir un kullanmaya özen gösterin. Eğer ekşi mayanızın kokusu size garip geliyorsa ve sulanmalar başladıysa alttaki sulu kısma dokunmadan, üstteki köpüklü kısımdan alın ve un miktarını arttırarak beslemeye devam edin. Ekşi mayayı, evin sıcak bir köşesinde bekletin. Cam bir kavanozun içinde saklayın. Yaklaşık 10 günlük bir maratonun sonunda mayanız kullanıma hazır hale gelecektir. Yine cam kavanozun içinde, ağzı kapalı bir biçimde dolaba kaldırabilirsiniz. Canlı bir organizma olduğu için sabır ve özen gerektiriyor bu süreç. Beslenmeye ihtiyacı olduğunu unutmayın.

FAYDASI SAYMAKLA BİTMEZ

- Ekşi maya, içerisindeki yararlı bakteriler sayesinde sindirim sisteminizi düzenler. Özellikle irritabl bağırsak sendromu şikayetlerini azaltır.
- Ekşi maya ile hazırlanan ürünler şişkinlik yapmama özelliğine sahiptir.
- Ekşi mayadan elde edilen ekmeklerin glisemik indeksi düşüktür. Aniden kan şekerinizi yükseltmez, dengede kalmasına yardımcı olur.
- Kan şekerini dengeleme özelliği ile uzun süre tok tutar.
- Doğal içeriğe sahip unlar (çavdar, tam buğday, mısır vb.) ve ekşi maya ile hazırlanan ekmekler, kaliteli karbonhidrat içerir. Bu yüzden diyetlerinizde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
- B ve B12 vitamini açısından oldukça zengindir.
- Canlı bir organizma olduğu için probiyotik özellik taşır.
- İçeriğinde laktik asit, protein ve mineraller bulunur.

PÜF NOKTALARI

- Ekşi mayanızın hazır olup olmadığını mutlaka test ederek işe başlayın. Olmamış bir ekşi maya, uğraşlarınızı boşa çıkarabilir. Mayanızı suya koyduğunuzda dibe çöküyorsa kullanıma hazır değildir. Yüzüyorsa kullanıma hazırdır.

- Ekmeğinizi hazırladığınız unun kaliteli olmasına özen gösterin. İlk aşamada cıvık bir hamur elde edeceksiniz. Bu gözünüzü korkutmasın. Katlama süreçleriyle birlikte daha kıvamlı bir hamur olacaktır.

- Katlamak, ekşi mayalı ekmek için büyük önem taşıyor. Hamuru en az 5 kez katlayın. Kabarma süreçlerini gözlemleyerek bu işlemi uzatabilirsiniz

- Ekmeğin nem dengesini koruması oldukça önemli. Bu nedenle fırın içinde mutlaka su dolu bir kap bulundurun. Son 20 dakika fırının kapağını açık tutarak pişirme işlemine devam edin.

BURCU ILGIN

Ekşi mayanın 3 malzemesi un, su ve sabır haberine yapılan yorumlar ( yorum)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ ASIR veya yeniasir.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Turkuvaz olarak kişisel verilerinizi işliyor, aynı zamanda kanunlarda öngörülen teknik ve idari tedbirleri alarak bu verilerinizin korunması için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. İşlenen kişisel verilerinize ilişkin aydınlatma metnine veri politikası sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.
BİZE ULAŞIN