• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • İkindiye 23:55:00
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608

Nesilden nesle çömlekçilik

Nesilden nesle çömlekçilik
Giriş Tarihi: 28.7.2019

’da 45 yıldır çömlekçilik yapan , bu kültürel mirasın yaşaması için 5.5 yaşındaki torununa çömlek yapımını öğretiyor

Salihli ilçesi Gökeyüp Mahallesi'nde ata zanaatı olan el emeği göz nuru çömlekçilik nesilden nesle hayat bulmaya devam ediyor. Kadınların yaptığı çömlekler Kuşadası, Menemen, Akhisar, Kula gibi yörelerde özellikle otoyol kenarlarında satılıyor. Songül Tangüç, nenesine yardımcı olmak için minik elleriyle hamurlara şekil vermeye çalışıyor. Gökeyüp Mahallesi'nde daha önceleri 60-70 ailenin çömlekçilikle uğraştığını ama günümüzde bu sayının 25-30'a düştüğünü belirten Perizan Tangüç, "Güveç üretimi Gökeyüp'e has bir iş. Ama artık gençler bu mesleğe pek ilgi göstermiyorlar. Tek tek ellerimizle balık tavaları, su bardakları, kapama testileri, dört kulplu kavurma güveçlerini yapmak çok zor ve zahmetli bir iş. Erkekler taşları kırıp ham maddeyi ve malzemeleri hazırlıyorlar, hanımlarsa güveçleri yapıp fırına veriyorlar. Hava şartlarından dolayı sadece yaz aylarında çalışabiliyoruz. Günde yaklaşık 50-60 parça iş çıkaranlar oluyor. Gökeyüplülerin geçim kaynağı çömlekçilik" dedi. Çocuklarının güveç yapmaya pek hevesli çıkmadığını ama küçük torunu Songül'ün her gün yanına geldiğini ifade eden Tangüç, "Minicik elleriyle mil hamurları karıştırıyor. Hamurları küçük küçük koparıp genel kilden yapılmış kalıp denilen altlık üzerinde onlara şekil vermeye çalışıyor. Benden sonra bu ata zanaatını devam ettireceğine inanıyorum" diye konuştu.

SAKIZLI TOPRAK

Yıllar önce bu yörede yapılan kazılarda sakızlı toprak denilen ve kap kacak yapımında kullanılan taş madenlere rastlanmış olduğunu belirten belde sakinlerinden Üzeyir Tekin, "O gün bu gündür Gökeyüp'te güveçler yapılıyor. Güveçler fabrikasyon değil, ilkel yöntemlerle biçimlendiriliyor. Yapılan her kabın altında kuruması bitinceye dek bir kalıp bulunduruluyor. Gövdelerinin biçimlendirilmesi bitince güveçler güneşte biraz bekletiliyor, sonra yine elden geçirilerek karınlama ve kulplama işlemleri yapılıyor. Daha sonra tamamen kurutuluyor, cilalanıyor ardından fırınlanıp satışa hazır hale getiriliyor. Pazarlama konusunda sıkıntı çekmiyoruz. Tüccarlar gelip toptan satın alıyorlar. Güveç üretimi bölgemiz ekonomisine hatırı sayılır biçimde katkı sağlıyor" diye konuştu.

CÜNEYT HASÇELİK

Nesilden nesle çömlekçilik haberine yapılan yorumlar ( yorum)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ ASIR veya yeniasir.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Turkuvaz olarak kişisel verilerinizi işliyor, aynı zamanda kanunlarda öngörülen teknik ve idari tedbirleri alarak bu verilerinizin korunması için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. İşlenen kişisel verilerinize ilişkin aydınlatma metnine veri politikası sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.
BİZE ULAŞIN