Dermatolog Sinem Karaca, ben ve deri kanserinin önlenmesinin ilk şartının güneşten korunmak olduğunu söyledi. Cildin korunması için yiyeceklerden kalkan da oluşturulabileceğini belirten Uzm. Dr. Karaca, "Güneşin derimizde yarattığı kimyasal tepkimeler nedeniyle deri kanseri gelişimi kolaylaşabilir. Bu tepkimeleri geri döndürebilecek maddeleri besinler yoluyla daha çok alırsak, derimizde kanser gelişme riskimizi azaltabiliriz" dedi
EN AZ 30 FAKTÖR
Kent Alsancak Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Karaca, kimilerinin bronzlaşma sevdasından kimilerinin ise korunmasız güneş altında saatlerce çalışmasından dolayı derilerinin daha erken yaşlanıp kırışmasına, daha da önemlisi ben ve cilt kanserine davetiye çıkardığını kaydetti. Güneş kremlerini seçerken en az 30 SPF değerine sahip ve hem UVA hem de UVB ışınına koruyuculuk göstermesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Karaca, "Krem, güneşe çıkmadan 15 dakika önce sürülmeli ve her 3-4 saatte bir, deniz-havuz-duş sonrasında tekrarlanmalıdır" dedi. Uzm. Dr. Karaca, "Güneşin neden olduğu tepkimeleri geri döndürebilecek maddeleri besinler yoluyla daha çok alırsak derimizde kanser gelişme riskimizi azaltabiliriz" diye konuştu.
C, A VE E VİTAMİNİ
Örneğin antioksidan özelliğe sahip C vitamini içeren portakal, greyfurt, şeftali, çilek, kivi, ananas, şeftali, kırmızı ve yeşilbiber, brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar; E vitamini içeren ayçiçeği çekirdeği ve yağı, badem, yerfıstığı, avokado, domates, zeytin ve somon bizi koruyan besinlerden bazılarıdır. Ayrıca içinde A vitamini içeren havuç, tatlı patates, kuru kayısı, ıspanak, yumurta, karaciğer, keçi peyniri gibi yiyecekler ise deri hücrelerinin çoğalmasını düzenleyerek deri kanseri gelişme riskini azaltabilirler" dedi.