Haşhaş tohumu, özellikle hamur işlerinde sıklıkla kullanılan bir baharat. Haşhaş tohumunda bol miktarda demir, bakır, kalsiyum, potasyum, manganez, çinko ve magnezyum içerir. Haşhaş tohumlarının en önemli sağlık yararları arasında cilt ve saç sağlığını iyileştirme, bağışıklık sistemini artırma, kalp sağlığını koruma, kadın doğurganlığını artırma, kan akışını artırma, sindirimi düzenleme, kemikleri güçlendirme gibi özellikleri yer alır. Haşhaş tohumları kalp sağlığı için gerekli bir omega-6 yağ asidi olan linoleik asit içerir. Haşhaş tohumları, sindirime yardımcı olabilecek çözünmeyen lif kaynaklarıdır.
NEFES DARLIĞINA KAYA BALI
Çok zor şartlarda ulaşılan kaya balı, birçok hastalığa şifa olarak gösteriliyor. Ulaşabilmek için dağlara çıkılıp kayaların arasından toplanan bu balın kilosu 400 liradan alıcı buluyor. Genellikle ilaç niyetine tüketilen kaya balı, sağlığa faydalarının yanı sıra cilt bakımında da kullanılıyor. 20 yıldır arıcılık işi yapan Adem Çelebi, "Kaya balını dağlardan, kayalardan topluyoruz. Bal, araç egzozu dahi görmüyor. Kaya balını almak için 13 kilometre atlarla çıkıyoruz. Nefes darlığı, astım, KOAH gibi birçok rahatsızlığa karşı faydalıdır. İlaç gibi sabah ve akşam tüketildiği zaman 3 gün içinde nefes alışverişiniz değişir" dedi.