Tansiyonu dengelemek veya düşürmek için birçok mucizevi besin bulunmaktadır. Burada önemli olan nokta ise tansiyonu sağlıklı düzeylerde tutabilmek için sodyum tüketimini sınırlandırmaktır. Yoksa ani tansiyon yükselmeleri birçok hastalığa neden olabilir. Vücudumuz için tansiyonu dengede tutmak çok önemlidir. Peki tansiyonu dengeleyen doğal ve lezzetli besinler nelerdir? İşte tansiyonu dengeleyen o mucizevi besinler...
YOĞURT
Araştırmalar yoğurdun hipertansiyona karşı faydalarını ortaya koymuştur. Düzenli olarak yoğurt yemenin içerdiği kalsiyum sayesinde yüksek tansiyon riskini yüzde 31 oranında azaltacağı bilinmektedir. Sağlıklı bir öğün veya atıştırmalık için yulaf ezmesi ve meyve gibi gıdalarla karıştırılmış probiyotikli gerçek, ev yapımı yoğurdu tercih edin.
SARIMSAK
Kanın daha akışkan olmasını ve tansiyon seviyelerinin düzenlemesini sağlayan iyi bir potasyum içeriğine (530 mg/100 gr) sahiptir. Ayrıca kötü kolesterol seviyelerini düşürür ve kalp ve damar hastalıklarının ana faktörlerinden biri olan aterosklerozu (damar sertliği) önler. Faydalarından yararlanmak için günde en az 4 diş yenilmesi önerilir.
BİTTER ÇİKOLATA
Kakao flavonoidler açısından zengindir.Flavonoidler, atardamarların genişlemesini iyileştiren ve böylece tansiyonu düzenleyen moleküllerdir. Kakao aynı zamanda iyi bir potasyum kaynağıdır (3.9 gr/100 gr). Tansiyonunuzu düşürmek istiyorsanız, her gün en az yüzde 70 kakao içeren bir veya iki kare bitter çikolata (en fazla 30 gr) yiyebilirsiniz
ÇİĞ BADEM
Acıktığınızda şekerli ürünler yemek yerine bir avuç badem yemeye ne dersiniz? Potasyum, magnezyum ve doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan bademler sağlığınız için mükemmeldir ve tansiyonunuzu iyi seviyede tutmanıza ve kolesterol seviyenizi düşürmenize yardımcı olurlar.
MANTAR
Mantarlar tansiyonu düşürmeye yardımcı olan, atardamarların tıkanmasını ve damar duvarının zarar görmesini engelleyen iki mineral olan fosfor ve potasyum bakımından zengindirler. Ayrıca kan kolesterol seviyeleri üzerinde faydalı bir etkiye sahip olan bitki sterolleri ile doludurlar. Kalorisi düşük olan mantarlar günlük olarak tüketilebilir.
BROKOLİ
Tansiyonunuzu düşürmek için izleyeceğiniz diyette özellikle brokoli olmak üzere meyve ve sebze tüketiminizi artırmak esastır. Brokoli kalsiyum, magnezyum ve potasyum açısından zengindir ve tansiyon seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca flavonoid içeriği onu hipertansiyonun yol açabileceği koroner hastalıklara karşı koruyucu bir besin yapar. Ancak dikkatli olun, besin maddelerinden yararlanmak için çiğ veya az pişmiş olarak yenilmelidir.
YAĞLI BALIKLAR
Somon, ton balığı, sardalya ve uskumru gibi yağlı deniz balıkları yüksek tansiyon üzerinde faydalı etkisi olan mükemmel bir omega 3 kaynağıdır. Haftada iki porsiyon 100 gr tüketebilirsiniz.
SEBZELER VE BAKLAGİLLER
Potasyum açısından zengin ıspanak ve enginar gibi yeşil sebzeler de tansiyon üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir. Ayrıca potasyum açısından zengin fasulye, bakla ve bezelye gibi baklagiller de tansiyon seviyelerini düzenler.
ZERDEÇAL
Zerdeçalın birçok sağlık yararı vardır. İltihap önleyici olan zerdeçalın kanser ve kalp hastalıklarına karşı birçok faydalı etkisi vardır. Hipertansiyona karşı etkileri bilimsel olarak kanıtlanmasa da pıhtılaşmayı önleyici ve iltihap önleyici özellikleriyle faydalıdır. Ancak kan sulandırıcılarla etkileşime girebileceği için dikkat edin.