ERCAN AKGÜN
İzmir'in tanınmış işadamları Faruk Yücel ve Ali Zorer'in sahibi olduğu, başarılı işletmeci Taner Sönmezateş'in yönetiminde hizmet veren Rain Club, geçtiğimiz haftalarda kapılarını 6. sezona açtı. İçerisinde Kibe Ocakbaşı, Mavi Yengeç, Sultan Köşkü ve Mexhane Meyhane'nin bulunduğu mekan haftanın 6 günü açık. Bu sezon faaliyete geçen Night Train Club, cuma ve cumartesi günleri eğlenceyi gece 04.00'dan sabah 08.00'a kadar sürdürüyor.
Faruk Bey eğlence sektöründen önce hangi alandaydınız?
FY: Aslında 35 yıldır restoran işi yapıyorum. 1973'te Sivas'ta Halzafer Restoran'ı açtık. 1977'de İstanbul'a geldim ve Gelik Restoran'da çalışmaya başladım. 1988'de Gelik'ten ayrıldım ve Kuşadası'nda Tarihi Çınar Restoran'ı açtım. Orası 22 yıldır devam ediyor. 2003'te şu anki Rain'in bulunduğu 3 bin 900 metrekarelik bu alanı aldım. 12 Mayıs 2005'te de ortağım Ali Zorer ile beraber Rain'i hayata geçirdik. Bu yıl 6. sezona giriyoruz.
Ali Bey sizi tanıyalım biraz.
AZ: Uzun yıllar inşaat sektöründe çalıştım. 1994 yılında Bostanlı Boğaziçi Restoran'ı açtım ve 2002'de ayrıldım. 2005'te Faruk Bey ile birlikte Rain'e ortak olduk. O dönemde Kibe Ocakbaşı Restoran'ı da hayata geçirdim.
YAĞMUR YAĞDI BÖYLE OLDU Faruk Bey, Rain adını nereden aldı?
FY: 2004 senesinde bu mekanın restoran olması için kolları sıvamıştım. İstanbul'dan gelen işletmeci arkadaşlarım, deniz kenarı olması nedeniyle burayı Reina gibi yapalım dediler. Aklıma yattı. O gece mangal yapıyorduk ve birden yağmur bastırdı. O sırada aklıma İngilizce'de yağmur anlamına gelen "Rain" ismi geldi. O gün mekanın adı Rain olsun dedim.
Burası sadece gece kulübü olarak çalışmıyor değil mi? İçerisinde neler var?
FY: İşletmeciliğini bu alanda deneyimli olan Taner Sönmezateş'in yaptığı Rain'in içerisinde birbiri ardına hizmet veren iki gece kulübü ve 4 ayrı restoran var. Bir tanesi Yusuf İşanlarlar'ın başında durduğu Sultan Köşkü. Nargile, Türk Kahvesi, çay çeşitleri ve alkolsüz içecekler mevcut. Diğeri Alp Sayan'ın işletmeciliğindeki Mexhane Meyhane. 20 çeşit soğuk mezeleri ve ızgaralarıyla ünlü. Samet Cücen'in işletmeciliğini yaptığı Kibe Ocakbaşı Restoran, et menüleri, Tarsus mutfağı ve mahsen şaraplarıyla beğenilen bir yer. Fatoş Bilgin yönetiminde hizmet veren Mavi Yengeç Restoran ise birçok çeşit deniz ürünleri ve mahsen şaraplarıyla tercih ediliyor. 3 bin 500 kişi kapasiteli Rain, pazar hariç her gün akşam 19.00'dan gece 04.00'a kadar açık. 04.00'dan sonra ise Mert Zorer'in himayesinde Nigth Train Club devreye giriyor. 100 kişilik mekan sabah 08.00'da kapanıyor. Canan Kul'un yöneticilik yaptığı Rain'de, müzikleri Dj Atakan ve Dj Mono çalıyor. Her hafta yabancı gruplar ve dj'ler geliyor. Ayrıca canlı konserler de olacak.
Peki başka organizasyonlara da açık mı?
FY: Tabii ki de. A plus düğünlere ve nişanlara, iş yemeklerine, mezuniyet balolarına açığız.
İzmir'in dışında başka bir yere şube açmayı ister miydiniz?
FY: Hayır istemezdim. Hem İzmir'den hem de Çeşme ve Kuşadası'ndan teklifler geldi fakat kabul etmedim. Bana tek bir yer yetiyor. Şubeler olursa takip etmesi zor olur.
SADECE RAİN YOK Rain'in dışında başka iş alanlarında da yer aldığınızı duyduk. Neler olduğunu sayar mısınız?
FY: Alsancak'ta Yedi de Yedi köfte restoran. Yine Alsancak'ta Gazaz Takı. Aqua Marin Bijuteri. Jaguar Ayakkabı ve Konfeksiyon. İstanbul'da Cengiz Peruk Fabrikası. Kuşadası'nda Tarihi Çınar Restoran. Bunların hepsi bana ait.
Hepsine birden yetişebiliyor musunuz?
FY: Mümkün değil. Zaten Kuşadası Tarihi Çınar Restoran'ı kardeşlerim Tuncay ve Suzan Yücel ile ortanca kızım Şeyma Yücel işletiyor. İstanbul'daki peruk fabrikasının başında en büyük kızım Tuğba Yücel duruyor. En küçük kızım Esra Yücel de nişanlısı ile birlikte Alsancak'taki Aqua Marin Bijuteri'yi çalıştırıyor.
Bu yaz için Çeşme ile ilgili bir planınız var mı?
FY: Nasipse Çeşme'de Dalyan kavşağında Yedi de Yedi Restoran'ı açacağız. Açılış 1 Haziran'da olacak ve akşam 22.00 ile sabah 06.00 arası hizmet verecek.
Sizin kriterlerinize göre mekana gelen bir müşterinin içeriye alınmama sebebi nedir?
FY: Bizim için kılık ve kıyafet önemli. Tipi ve şekli uygun değilse girmesi de bizim için uygun değil. Bu yüzden kapıda müşteri seçimine özen gösteriyoruz.
ON PARMAĞINDA ON MARİFET Faruk Bey duyduğumuz kadarıyla sizin pek çok özelliğiniz varmış. Bunlar neler?
FY: İşletmeciliğimin yanı sıra aynı zamanda gıda mühendisiyim. Gastronomi uzmanıyım, iyi bir gurmeyim. www.farukyucel.net isimli internet sitem var ve orada restoranlar için dekor tasarımı, menü hazırlanması gibi hizmetler sunuyorum. 1995'ten beri uçak pilotluğu yapıyorum. Türk Hava Kurumu'ndaki eğitim uçaklarını kullanıyorum ve 51 saatlik pilotluk deneyimine sahibim. Bunların dışında rallici olduğumu da söylemek istiyorum. İzmir'de 124 Cup'u ilk düzenleyen kişiyim.
Aile fertlerinin her biri farklı yerlerde. Ne zamanlar görüşebiliyorsunuz?
FY: Doğum günleri, bayramlar, yılbaşı ve özel günler bizim için önemlidir. Kuşadası'ndaki çiftliğimizde mutlaka toplanırız. Ataerkil bir aile düzenimiz var.
Faizler düşünce geceler de bitti Örnek aldığınız bir işletme oldu mu hiç?
FY: Hayır olmadı. Aslında tam aksine işletmemizle örnek alınacak bir yer olmaya çalıştık.
İzmir'in gece hayatı size göre neden düşük seviyelerde?
FY: Eğlence sektörü 2005'te bitmeye başladı. Gece kulüplerinde pahalı fiyat politikası, gelişen teknolojiye paralel olarak insanların her türlü müzik sistemini evine kurması ve ev partileri düzenlemesi sektörü bitiren nedenler. Ayrıca banka faiz oranlarının düşmesi de büyük etken. Ülkemiz adına faydalı bir şey ancak pek çok kişi bankalardaki paralarının faizleriyle eğlenceye çıkıyordu.