‘Sofra’nın lezzetini İzmirliye tattıracağım’

Giriş Tarihi:18.09.2017, 16:55 Güncelleme Tarihi:18.09.2017, 16:55
Londra’da bulunan ünlü Sofra restoranlarının sahibi Hüseyin Özer, İzmir’e bir restoran yatırımı yapmak istediğini belirterek, “Ben kendimi fahri olarak İzmirli gibi hissediyorum. İzmir’den bir ortak ve İzmirlilerin desteğiyle Sofra Restoranı’nın bir şubesini de İzmir’e açmak isterim” dedi

EMİRHAN ERGEN

İngiliz kraliyet ailesine yemek yediren kişi olan Hüseyin Özer Yeni Asır'a özel açıklamalarda bulundu.
Özer, İzmir'e her gelişinde çok olumlu yorumlarla karşılaştığının altını çizerek, "Sofra'nın lezzetini İzmir ile tanıştırmak istiyorum. Ben aslen Tokatlıyım ama kendimi fahri olarak İzmirlilerin hemşerisi olarak görüyorum. İzmir'in kendine has bir çok özelliği bulunuyor. Eğer, İzmir'den bir ortak çıkarsa ve İzmirlilerde bana destek verirse Sofra'nın bir şubesini Türkiye'de tek olarak İzmir'e açabiliriz. Bu benim için büyük bir zevk olur. İzmirlilerin desteğini bekliyorum" dedi.

'PARA DEĞİL KALİTE'

haline gelme hikayesini ise şöyle anlattı:

"Sofra restoranın bir dünya markası haline gelmesinin sırrının altında kalite gizli. Bizim kuruluşumuzdan bu yana amacımız hiç bir zaman para kazanmak olmadı. Ülkemi, yurt dışında en iyi şekilde temsil etmek oldu. Bu nedenle, Türkiye'yi ve Türk mutfağını temsil ettiğimizi bildiğimiz için İngiltere'de bunun sorumluluğuyla hareket ettik. Hedefimiz hiç bir zaman daha fazla para kazanmak ya da yemeklerimizi pahalıya satmak olmadı. Lezzet ve kalitemizi bozmadan, dünyaya Türk mutfağını tanıttık. Dünyanın bir çok coğrafyasından bugün Londra'ya bizim restoranımızda yemek yemeye geliyor. Bu hem Türkiye için hem de benim için büyük bir gurur" diye konuştu.

'MESLEĞİMİZİ YAŞATIYORUZ'

Özer, Türk mutfağında "lokantacılık" adı altında bir meslek olduğunu ve bu mesleğin son yıllarda unutulmaya ve yabancılaşmaya başladığını belirterek, "Eskiden lokantacılık diye bir meslek vardı. Bu meslek son derece saygı duyulan meslek gruplarının başında geliyordu. Son yıllarda yaşanılan yabancılaşmayla bu mesleğin unutulmaya başlandığını görüyoruz. Biz burada lokantacılık mesleğini yaşatmaya ve devam ettiriyoruz. Lokantacılık mesleğinin saygınlığını koruyarak Sofra restoranıyla Türkiye'nin tanıtımına ve turizmine katkı sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

SOFRA'NIN ÖZEL TARİFLERİNDEN
Hünkar Beğendi (Geyik etinden)

Malzemeler:
- 600 gr geyik fileto - 2 adet büyük boy patlıcan - 30 gr tereyağı - 6 yemek kaşığı un - 100 gr kaşar peyniri - 1 cay kaşığı toz şeker - 200 ml süt - Tuz, beyaz ve siyah öğütülmüş karabiber - Kiraz, nar veya çilek

Beğendi tarifi:
Patlıcanları közleyip, kabuklarını soyuyoruz. Bir kesme tahtası üzerinde patlıcanları püre kıvamına getirene kadar doğruyoruz. Geniş bir tavada, orta ateşte tereyağını eritiyoruz. İçerisine unumuzu ilave edip kavuruyoruz. Patlıcanları ilave edip biraz daha kavuruyoruz. Sütümüzü ilave edip karıştırıyoruz, ardından tuz ve beyaz biberi ilave ediyoruz. Karışımı 5 dakika kaynatıyoruz ve kıvamını ayarlamak için süt veya sıcak su koyuyoruz. Ardından kaşar peynirini ekleyip son bir kez karıştırdıktan sonra servis tabağına alıp ortasını çukur hale getiriyoruz.

Etin hazırlanışı:
Geyik etini 3cm kalınlıkta küp küp doğruyoruz. Tavayı ısıtıp; tereyağını, tuzu ve karabiberi ekliyoruz.
Etlerimizi yaklaşık 6 dakika hızlı bir şekilde yüksek ateşte pişiriyoruz. Eti tavadan alıp servis tabağına koyuyoruz. Aynı tavaya bir kaşık daha tereyağı ilave edip, nar, kiraz veya çileği tavada çeviriyoruz. Meyve sosunu tabağın üzerinde gezdirebilirsiniz.

HÜSEYİN ÖZER KİMDİR?

Hüseyin Özer 1949 yılında Tokat Reşadiye'de doğdu. Ebeveynleri, Özer henüz çocuk yaştayken ayrıldı. Özer dedesinin yanında büyüdü ve okula gidemediği için okuma yazmayı dedesi öğretti. Bir süre çobanlık yapan Özer, 11 yaşına geldiğinde para kazanmak için Ankara'ya geldi. Daha sonra İstanbul'a taşınarak restoranlarda bulaşıkçılık yaptı. İngilizce öğrenmek isteyen Özer daha emekli bir albaydan İngilizce dersleri aldı. Askerlik görevini tamamladıktan sonra otobüs ile Londra'ya giden Özer, Mayfair'de döner restoranında çalıştı. Boş zamanlarında ise İngilizce derslerine devam etti. Özer daha sonra çalıştığı restoranı satın aldı ve 1981'de Sofra restoranını kurdu. Özer, öte yandan Kraliyet Ailesi'ne yemek yediren Türk olarak da biliniyor. Özer'in iddiaya göre 37 milyon poundluk servetiyle dünyanın üçüncü Türk zengini konumunda.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ ASIR veya yeniasir.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.