• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • İkindiye 23:55:00
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608

Gastronominin yıldızı Ege

Ege ve İzmir, yöresel yemekleri, ürünleri, sürdürülebilir organik restoranları ve festivalleri ile gastronomi turizminde dünya çapında öneme sahip

Gastronominin yıldızı Ege

05.06.2018, 00:00

Yaşar Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Araştırma Görevlisi Duygu Çelebi, sürdürülebilir tarım uygulamaları ve organik restoranları inceledi.
Son yıllarda çevresel kirlilik ve buna bağlı olarak yaşanan sağlık problemlerinin artması nedeniyle tüketicilerin sağlıklı ve sürdürülebilir tüketime karşı olan ilgilerinin arttığını belirten Yaşarlı akademisyenler, Ege ve İzmir'in; yöresel yemekleri, organik tarım ürünleri, sürdürülebilir organik restoranları ve artık geleneksel hale gelen yiyecek-içecek festivalleri ile gastronomi turizminde dünya çapında potansiyel taşıdığını söyledi.

SEFERİHİSAR EN İYİ ÖRNEK

Araştırmalarında konu aldıkları, Türkiye'den Cittaslow ağına katılan ilk yer olan Seferihisar'ın, sakin şehir olmanın ilkelerinden olan yavaş yemek ve organik tarıma da yatırım yaptığını, yavaş gıda hareketinin Seferihisar'a birçok fayda sağladığını gördüklerini ifade eden Pırnar ve Çelebi, ilçede, sakin kent olmanın beklenen faydalarının yanı sıra organik ve yarı organik restoranların hızla artmasının da Ege Bölgesi gastronomi turizmi hareketine ek bir katkı sağladığını gördüklerini ifade etti. Organik tarım ürünlerinin, Ege Bölgesi'ndeki sürdürülebilir yeşil restoranlarda kullanımının iç turizmi oldukça olumlu etkilediğini belirten Prof. Dr. İge Pırnar, bölgenin rekabet gücünü artıran bu restoranların standartlarının yükseltilmesi ve sayılarının artırılması ile doğru kanallarda tanıtımın yapılmasıyla Ege'nin gastronomi turizminde önemli yer edinmesinin sağlanabileceğini vurguladı.

FESTİVALLER TANITIM ARACI

Prof . Dr. Pırnar, "Dünya Gurme Kentler Ağı'na üye olan Ege Bölgesi, Alaçatı Ot Festivali, Uluslararası Urla Enginar Festivali, Tire Ot Festivali, Seferihisar Mandalina Şenliği, Uluslararası Sultanhisar- Atça, Nysa Çilek Tarım Kültür ve Sanat Festivali, Akhisar Çağla Festivali, Urla Bağbozumu Şenlikleri, Ege Mutfak Zirvesi, İzmir Şarap Festivali, İzmir Çikolata Festivali, Geleneksel Kemalpaşa Altın Kiraz Kültür ve Sanat Festivali, Buca Belenbaşı Kiraz Festivali, Germencik Tarım İncir Kültür ve Sanat Festivali gibi etkinliklerle birçok avantaja sahip" dedi.

Gastronominin yıldızı Ege haberine yapılan yorumlar ( yorum)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ ASIR veya yeniasir.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Turkuvaz olarak kişisel verilerinizi işliyor, aynı zamanda kanunlarda öngörülen teknik ve idari tedbirleri alarak bu verilerinizin korunması için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. İşlenen kişisel verilerinize ilişkin aydınlatma metnine veri politikası sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

  • SON DAKİKA