HER İŞİN BAŞI SAĞLIK - MERT ALPDÜNDAR
İnsan vücudu için sinsi bir tehlike şeklinde değerlendirilen ve "lipid" adı verilen bir tür kan yağı olan kolesterol, damar sertliğini ortaya çıkaran en büyük sebeplerden birisi. Aynı zamanda vücut için önemli bir yapı taşı. İyi ve kötü olmak üzere iki çeşit olan kolesterolün eksikliği fonksiyon bozukluğuna, fazlalığı ise damar tıkanıklığına yol açar.
HAVUÇ DA ÇOK FAYDALI
Şifalı Bitkiler Uzmanı Ahmet Bingöl, bu sinsi hastalık için en etkili doğal ilacın eğir otu ve enginar yaprağı olduğunu söyledi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk ise lif bakımından zengin, taze, temiz, işlenmemiş, organik, yerel, mevsimsel, bitkisel besinlerden oluşan bir diyet ve aktif bir yaşamın kolesterolün dengede olmasını sağlayacağını belirtti.
Erk, "Ayrıca vitamin, mineral, antioksidan, omega 3 içeren doğal besin takviyeleri de önemlidir. B3 vitamini, magnezyum, koenzim Q10, omega 3 takviyeleri de yararlıdır. Sarı, turuncu, kırmızı ve yeşil gıdalar, bol miktarda lif ve antioksidan madde içeriyor. Bu maddeler, kolesterol seviyesini azaltır.
Elma, havuç, badem, ceviz, kuru erik, kereviz, arpa, sarımsak, soğan, greyfurt, limon, keten tohumu, kinoa, brokoli, Brüksel lahanası, patlıcan gibi bitkisel gıdalar kolesterolü düşürmeye yardımcı olur" dedi.
KALP KRİZİNİ TETİKLER
Kolesterolün kalp krizini tetikleyen risk faktörlerinden olduğunu belirten Prof. Dr. Erk, "Kalp krizi denince nedense akla hemen kolesterol yüksekliği gelir. Fakat kolesterolü yüksek olan her kişide kalp krizi görülmediği gibi, kalp krizi geçirenlerin yarısında kolesterol ve trigliserid değerleri normaldir.
Kolesterol ve trigliserid yüksekliği kalp krizinin risk faktörlerinden sadece biridir" ifadelerini kullandı.
İŞTE NEDENLERİ
Kolesterolün nedenlerine de değinen Prof. Dr. Osman Erk, "Damar sertliği ve kalp krizine yol açan B tipi LDL'ler sıklıkla rafine karbonhidrat tüketimi ve insülin direnciyle ilişkilidir. Rafine undan yapılan, başta ekmek olmak üzere tahıl ürünleri, fruktozdan zengin mısır şurubu bu tür LDL ve trigliserid yüksekliğine yol açar. Trigliseridler de tıpkı B tipi LDL gibi rafine karbonhidratlar ve insülin seviyesiyle ilişkilidir. Rafine karbonhidratlardan zengin, sağlıklı yağlardan fakir bir diyet insülin direncine ve yüksek trigliserid düzeylerine yol açar" dedi.
ŞEKERDEN UZAK DURUN
Prof. Dr. Erk, "Başta rafine şeker ve fazla kalori alımı olmak üzere; stres, sigara, kafein, katkı maddeleri, çevresel ve gıdasal toksin olmak gibi birçok faktör, kolesterol yüksekliğine neden olmaktadır.
Kolesterol yüksekliği söz konusu olduğu zaman hemen kolesterol ilaçları kullanmak yerine yaşam tarzını sorgulamak ve etken faktörleri düzeltmek daha doğru bir yaklaşımdır" şeklinde konuştu.
KOLESTEROLÜ BİTİREN KÜR
Şifalı Bitkiler Uzmanı Ahmet Bingöl, kolesterole karşı eğir otu ve enginar yaprağından oluşan çok etkili bir kür önerdi.
Kolesterolün günümüzde sık rastlanan bir hastalık olduğunu belirten Bingöl, "Kolesterol seviyesini koruyabilmek için eğir otu ve enginar yaprağının birlikte kullanıldığı karışım mucizevi bir sonuç getirecektir. 2 aylık uygulamadan sonra kolesterol düzene girdiği için bundan sonraki yaşam kalitesi de artar. Bu iki bitki türü kanı tamamen temizliyor. Kan şekeri de dahil olmak üzere kolesterole çare alıyor" dedi.
MUCİZE GİBİ TARİF:
Ahmet Bingöl kür tarifini şöyle anlattı:
100 gram eğir otu ile 100 gram enginar kabuğunu 2 litre suda 10 dakika kaynatın.
Günde 3 fincan sıcak şekilde içilirse kolesterol kısa sürede düzene girmiş olur. Bu kür birer gün arayla devamlı içilebilir.
Vücuda yan etkisi yoktur.