HER İŞİN BAŞI SAĞLIK - MERT ALPDÜNDAR
Kansızlık, hastalarda baş dönmeleri, cansızlık, halsizlik, güçsüzlük, aşırı yorgunluk, solgun bir ten, özellikle göz çevresinde ve diş etlerinde solgun bir beyazlık, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı belirtileriyle ortaya çıkar. Önlem alınmaz ise ciddi sorunlara yol açabilen kansızlık rahatsızlığı, ileri boyutlarda kalp krizine hatta felce bile neden olabilir. Kansızlık genellikle demir eksikliğinden kaynaklanır.
Fakat B-12, B-6, Folik Asit ve bakır eksikliğinden de kaynaklandığı görülebilir.
KANINIZI İNCELETİN
Belirtilerin görüldüğü anda doktora başvurulup kan değerlerine bakılmasının gerektiğini söyleyen Şifalı Bitkiler Uzmanı Ahmet Bingöl, "Kan sayımı hangi vitamin ve besinlerin eksik olduğunu gösterir fakat bazı durumlarda daha özel testlere ihtiyaç vardır. Kanın demir, B-12 vitamini, ferritin, demir bağlama kapasitesi, folik asit düzeyi açısından incelenmesi gerekebilir. Sadece demir almak kansızlık için her zaman çözüm değildir. Bu yüzden kansızlığın gerçek nedenini bulmak önemlidir" diye konuştu.
DEMİR ZENGİNİ GIDALAR
Hastada kansızlık problemi ortaya çıktıktan sonra demir yönünden en zengin yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini söyleyen Bingöl, "Yumurtanın sarısı, balık, tavuk ve süt de kaliteli demir içeren gıdalardan. Kurubaklagiller (mercimek nohut fasulye vb.), kuruyemişler (fındık, badem), kuru kayısı, kuru üzüm ve özellikle ıspanak ile karnabahar gibi sebzeler yüksek oranda demir içerirler" diye konuştu.
MUCİZE YARATIYOR
Tüm bunların yanında, kansızlıkta en büyük yararı gösteren bitkinin biberiye yağı olduğunun altını çizen Bingöl, "Tadı ve kullanımı ne kadar acı olsa da biberiye yağının etkisi mükemmel seviyededir. Kansızlık rahatsızlığından muzdarip kişilerde mucize denilebilecek sonuçlar verdiği görülmüştür.
Kandaki alyuvarları artırırken, kansızlığın geçmesine yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Biberiye yağı her sabah ve akşam aç karnına, bir bardak suya 3 damla atılarak içildiği takdirde kansızlık sorunu yaşayanlara çare olacaktır" dedi.
B-12 VE FOLİK ASİT ZENGİNİ GIDALAR
Kansızlığın bir nedeninin de B-12 ve folik asit eksikliği olduğunu ifade eden Bingöl, "B-12 vitamini, en çok kırmızı et, tavuk, balık ve süt ürünlerinde bulunur. Dana ve tavuk ciğerinde B-12 ve folik asit yüksek oranda var. Kurubaklagil ve kuruyemiş grubu ise folik asit açısından fazlaca zengin. Uskumru, midye, sardalya B-12 vitamini açısından en zengin olanlar. Lüfer ve alabalıkta da B-12 azımsanmayacak boyutta" diye söyledi.