• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Güzellik sağlığın aynası DİLEK MUTLUTÜRK

Güzellik sağlığın aynası

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.01.2018, 00:00
Beslenme uzmanı Beste Alimert Altunörs “Kırışıklıklar, akne, iltihaplanma ve kuru cilt, içeride bir şeylerin yanlış gittiğinin göstergeleridir. İçimizi iyileştiren bir beslenme şekli cildimizin görünümünde harikalar yaratır”

Merhaba. Yeni yılın ilk pazar günü size bomba gibi bir röportaj hazırladık... Hep savunduğum ve söylediğim bir şey var. ' İyi bir makyaj, sağlıklı ve canlı bir cilde daha güzel olur.' Bunun bilinciyle de 'sağlıklı bir cilt için beslenmenin çok önemli olduğu inancındayım. Kendi kendime "Ne yersek cildimizin kollejeni daha sıkı olur. Hangi sebzelerde faydalı vitaminler var" diye düşünmeye başladım ve konuyu uzmanına sormaya karar verdim.
Gecen hafta İstanbul Nişantaşı'nda canım arkadaşım Beste Alimert Altunörs ile buluştum.
Beste, Hacetepe Üniversitesi mezunu. Ondan çok faydalı bilgiler öğrendim ve heyecanla sizinle paylaşıyorum.

BESLENMENİN CİLDİMİZE ETKİSİ NEDİR?

Cildimiz sağlık durumumuzun ve beslenme şeklimizin aynası gibidir. Kırışıklıklar, akne, iltihaplanma ve kuru cilt içeride bir şeylerin yanlış gittiğinin göstergelerdir.
Sağlıklı bir cilt, doğru- sağlıklı bir beslenme, iyi bir yaşam tarzı ve ürün seçimlerimizin kombinasyonudur.
İçimizi iyileştiren bir beslenme şekli cildimizin görünümünde harikalar yaratır.

DOĞRU BESLENMENİN BİZE KATKISI NE OLUR?

Doğru bir beslenme planı ihtiyacımız olan protein, vitamin ve mineraller, antioksidanlar gibi bileşenleri bize sağlar.
Şimdilerde isimlerini daha çok duyduğumuz kollajeni, glutatyon, alfa lipoik asit gibi antioksidanları, C vitamini , A vitamini, çinko gibi vitamin ve mineralleri, omega 3, omega 9 gibi iyi yağları beslenmemize özen göstererek doğal olarak alabiliriz.
Adını sık duyuyoruz...

NEDİR BU KOLLAJEN?

Kolla jen insan vücudundaki en bol yapısal protein ve bağ dokusunun ana bileşeni.
Kemiklerimiz, tendonlarımız, bağlarimiz, saçlarımız, deri, organlarımız, kaslarımız ve kan damarlarımızda bulunur. Ölü cilt hücrelerini yenileyen, cildimize sağlamlık ve esneklik kazandıran şey de budur.

KOLLAJENİN VÜCUTTA AZALMASI NELERE SEBEP OLUR?

Vücudumuz kendi kollajenini üretiyor ancak yaşlandıkça, kırışıklıklara, sarkmalara ve zayıflamış eklemlere neden olan daha az kollajen üretmemizdir. Sağlıksız beslenme, aşırı şeker ve alkol, güneşe maruziyetin artması ve sigara içmek gibi faktörler de kollajen üretimini azaltır.

IŞILDAYAN CİLT İÇİN OMEGA

​IŞILDAYAN BİR CİLT İÇİN NE YEMELİYİZ?

Esansiyel yağlar, cilt için doğal nemlendiricilere benzer, doğru yağlar tam anlamıyla cildimizi içten dışa doğru nemlendirir. Cilt sağlığında esansiyel yağ asitlerinin başlıca rolü cildin esnekliğini korumak, iyi nemlendirmek ve cildin onarımına yardımcı olmaktır. Omega-3 iltihaplanmayı görsel olarak azaltmaya ve cildin nem seviyesini iyileştirmeye yardımcı olur. Omega 3 için en iyi kaynak balık yağıdır, bunun yanında keten tohumu, ceviz, avokado da iyi kaynaklardır. Zetinyağı olarak bildiğimiz omega 9'un diğer kaynakları da fındık ve avokadodur.

SAKATAT VE KIKIRDAK

HANGİ GIDALARDAN KOLLAJEN ALABİLİRİZ?

Kolla jeni özellikle hayvasal gıdardan sağlayabiliriz. Kemikli etler, bağ dokuların zengin olduğu paça çorbası gibi sakatat yemekleri, tavuğun kıkırdaklı kısımları, yumurta kabuğu, kılçıklı balıklar kollajen kaynaklarıdır. Aynı zamanda vücutta kollajen üretimini arttırmada etkili antioksidanları, vitamin ve mineralleri de yeterli almak sağlıklı bir cildin anahtarı olur

PEKİ SİLİKA?...

Vücudumuzun bağ dokularını güçlendirmek için önemli bir mineraldir. Bunlar arasında kaslar, tendonlar, saçlar, bağlar, bulunur; bu da sağlıklı ciltler için çok önemlidir. Silika eksikliği varsa, vücudumuz da yaraları iyileştirmek için mücadele edecek ve cilt daha yumuşak ve esnek olacaktır. Dolayısıyla bol miktarda silika içeren bir diyet, yaşlanma cildi belirtilerini durdurmak için gerçekten etkili olabilir. Silika kaynakları arasında pırasa, çilek, mango, kereviz, kuşkonmaz, salatalık ve yeşil fasulye bulunur.

BİR DE GLUTATYON VAR

Serbest radikaller cildimizi destekleyen kollajen ve elastik lifleri parçalamakta ve diğer yaşlanma belirtileri ile birlikte kırışıklıkların oluşmasına neden olmaktadır. Antioksidanlar cilt hasarına neden olan serbest radikallerle savaşta, kollajen üretiminde, dolayısıyla cildin yenilenmesinde çok etkilidir.
Antioksidanların anası olarak şimdilerde de ismini daha çok duyduğumuz glutatyon çok güçlü bir antioksidandır ve en çok roka, brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabaha, kara lahana, turp ve şalgamda bulunur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA