• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kartlarınızı hazırlayın, değişimi başlatıyoruz! FİLİZ İÇKE ÖNAL

Kartlarınızı hazırlayın, değişimi başlatıyoruz!

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.12.2017, 00:00

Uzmanlar sağolsun; hangi besinin neye iyi geldiğinden, egzersizin inceliklerine, stresle baş etme yollarından kansere kadar her alanda hepimiz bir parça bilgi sahibi olduk, oluyoruz.
Peki ya bildiğimiz, çektiğimize yetiyor mu? Bu bilgilerin hayatımızı değiştirme gücü olsaydı, hepimiz birer bay/bayan mükemmel olurduk değil mi?
Oysa gerçekler çok acı: Miskiniz, tembeliz, isteksiziz... Gaza gelip aldığımız kararları uygulama süremiz 3 günle sınırlı...
Yok mu bu döngüyü kırabilecek bir yöntem? "Eski hayatınızı evinizden alıyoruz, size yepyeni bir hayat veriyoruz" şeklinde bir kampanya olsa mesela...
Gelecekte bu mümkün olabilir ama bugünü kurtaracak bir önerim var size.

O KADAR ÇOK BİLİRİZ Kİ...

Dr. John Izzo'nun "Ölmeden Önce Keşfetmeniz Gereken 5 Sır" adlı kitabında yer alan kart yöntemi. Ama önce Izzo'nun bilmenin neden yetmeyeceği konusunda yazdıklarına bir bakalım:
"Bildiğimiz ama o doğrultuda davranamadığımız onca şeyi düşünün...
Sigara içmenin bizi öldürdüğünü biliriz, kötü beslenme alışkanlıkları ve stres bizi öldürebilir. İlişkilerimizin önemli ve hassas olduğunu biliriz, yine de çoğu zaman ihmal ederiz. Paranın mutluluk satın alamayacağını ve hayatın kısa olduğunu, olumsuz düşüncelerin mutluluğumuzu etkileyeceğini biliriz.
O kadar çok şey biliriz ki... Ama bilmek yetmez"

SOMUT ADIMLAR

Dr. John Izzo, bu saptamadan sonra herkesin kolaylıkla uygulayabileceği "kart yöntemi"ni öneriyor. Buna göre ilk yapmanız gereken, gün boyu yanınızda taşıyabileceğiniz küçük kartlara sahip olmak. Ardından da kafanızda daha başarılı olmak, daha mutlu olmak, daha sağlıklı bir insan olmak, kilo vermek gibi somut bir amaç belirlemeniz ve kendinize şu soruyu sormanız gerekiyor:
"Hayatımda benim değiştirebileceğim ne olsa kendimi daha iyi hissederdim?" Şimdi elinizdeki her bir karta sizi, seçtiğiniz amaca götürecek adımları somut bir biçimde yazmanız gerekiyor. Yazacaklarınız tamamen kişisel olmalı ama fikir vermesi açısından örnek bir kart listesi oluşturalım.
Örneğimizdeki kişi yoğun çalışan, spor yapamayan, sağlıklı beslenemeyen ve bu nedenle birkaç kilo fazlası olan, arkadaşları ile yeterince görüşemeyen, kitap okumaya vakit bulamayan, harcamalarında aşırıya kaçan, tüm bunlardan dolayı strese giren biri olsun. Muhtemelen kartlarına şunları yazardı:

Kahvaltı yapmadan evden çıkma.

Günde 12 bardak su iç.

Her gün en az bir arkadaşını ara.

Her gün en az 20 sayfa oku.

Her gün yarım saat yürü.

Günlük harcamalarında x miktarı geçme.

VE MUTLU SON...

Elbette sizin kararınız size özel olacak, kartlarınız da. Bu aşamadan sonra yapmanız gereken tek şey; kartlarınızı her gün yanınızda taşımak ve günde 10-12 kez bakmak. Bu kartlar size gün içinde, büyük amaçlarınıza ulaşmak için atmanız gereken küçük adımları hatırlatacak.
Ve her gün attığınız küçük adımlar, sizi istediğiniz hedefe götürecek. Ama daha da önemlisi; 2-3 ay içinde farkında olmadan, zorlanmadan bu davranışlar sizde alışkanlığa dönüşecek.
Bingo! Bu aşamadan sonra kartlara ihtiyacınız kalmayacak. Ta ki yeni hedefler belirleyip, yeni kartlar hazırlayana dek.
Kartınız da, şansınız da bol olsun!

Ağzımızı temiz tutalım

Günde iki kez diş fırçalamak, diş ipi, ara yüz fırçası, ağız gargarası kullanmak iyidir. Ağzınızdaki mikropları öldürür, yiyecek artıklarını uzaklaştırır. Temiz bir ağız, ferah bir nefes verir. Ama ya kelimelerimiz kirliyse?
Karşımızdakini kırmadan, incitmeden, yargılamadan konuşmak da ağız temizliğinin şartlarından bence. Ne dersiniz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA