• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Diplomalı gençler evde oturmasın

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.11.2016, 00:00

Üniversiteyi bitirmiş gençlerin en önemli sorunu işsizlik.
Anne babaların sorunu da diyebiliriz. Düşünsenize, yılarca dişlerinden tırnaklarından arttırarak, yemeyip içmeyerek, en iyi okullarda okuttukları çocukları, üniversiteden mezun olmalarına rağmen evde oturuyor!
Bütün günü televizyonda dizi veya evlilik programları izleyerek geçiriyor.
Bu konuyu gündemlerine alarak bir sosyal sorumluluk projesi başlatan Esas Holding bünyesinde yer alan Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı, "Eğittikçe işsiz bırakıyoruz gibi bir durum söz konusu" diyor. Yaptırdıkları araştırmalar sonucu, hedefledikleri işi ulamayan genç insanların yüzde 88'inin psikolojisinin bozuk olduğunu, yüzde 46'sının sorunlar yaşadığını ve eğitimli gençlerin zamanlarının yarısını dizi seyrederek geçirdiğini öğrendiklerini söyleyen Kamışlı, bu soruna örnek bir çözüm modeli bulmak amacıyla "İlk Fırsat"ı başlattıklarını hatırlatıyor.

İLK FIRSAT PROJESİ

Geçtiğimiz yıl yine bu köşede bahsettiğim proje, üniversiteden yeni mezun, iş arayan gençlerin sivil toplum kuruluşlarında bir yıl süreyle tam zamanlı olarak çalışmalarını ve deneyim kazanlarını sağlamayı amaçlıyor. Onlar kendilerini geliştirirken nitelikli elemana ihtiyaç duyan sivil toplum kuruluşları da bu eksiğini gidermiş oluyor.
Dokuz sivil toplum kuruluşunun desteği ile Ocak 2016'da işbaşı yapan 15 genç, bir yıl boyunca muhasebe, insan kaynakları, bilgi teknolojileri, satın alma ve iletişim gibi alanlarda çalışarak deneyim kazanmalarının yanı sıra, İlk Fırsat Akademisi kapsamında da yaklaşık 200 saatlik eğitim ve kişisel gelişim dersleri alarak kendilerini geliştirmişler.
Fehime Sürükli, çalıştığı TOG tarafından yurtdışına gönderilmiş, Mustafa Erik, TEGV'in Çorum'daki birini yönetmeye başlamış, Gökçe Kutlu, bir tanıtımda Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'in kendisine verdiği 100 lirayı, geri iade edemeyince çalıştığı TEMA'ya bağışlayarak başta Hakan Ateş olmak üzere herkesin takdirini kazanmış.
Bu gençlerin 10'u yeni işlerini bulmuş bile. Diğerleri de görüşmelerini sürdürüyor. Onlar önümüzdeki günlerde yeni işlerine başlarken, bu seneki programın yeni katılımcıları belirleniyor.

SAYININ ARTMASI İÇİN

Bu sene istihdam edilecek genç sayısı 20'ye çıkmış durumda.
Yeterli mi bu? Hayır. Emine Sabancı Kamışlı'nın verdiği rakamlara göre, bu yıl 57 üniversiteden 2700 genç programa başvurmuş. İçlerinden 885'i formları doldurarak başvuruyu tamamlamış. Bu gençlerin 211'i erkek, 674'ü kadın.
Gönül ister ki bu gençlerin hepsi program çerçevesinde işe yerleştirilsinler. Hemen belirtelim ki bir çocuğun maliyeti yaklaşık 42 bin lira. Bu gençlerin "1700" lirayı bulan maaşları Esas Holding tarafından ödeniyor.
Emine Sabancı Kamışlı da amaçlarının sayıyı artırmak olduğunu söylüyor. Bunun için önümüzdeki yıllarda hem devlet hem de diğer kurumlarla işbirliği yapacaklarını ve daha çok gencin istihdamına katkıda bulunmak istediklerini belirtiyor.
STK'ların yanı sıra şirketler de programa dahil olsa ve büyük kurumların her biri bir genci bir yıl istihdam etmek için elini taşın altına soksa, evde televizyon seyrederek vakit öldüren gençlerin yerini, ülkenin kalkınmasına katkıda bulunan gençler alabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA