SON DAKİKA

Nihat Zeybekci: İzmir Körfezi'ni yüzülebilir hale getireceğim

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, 21'inci yüzyılda dünya kenti İzmir'de kanalizasyon ve foseptik sorunu yaşanmasına şaşırdığını söyledi. Zeybekci, "Hakikaten insanın boğazına bir şey düğümleniyor. Kanalizasyon hala sorun olur mu ya? Böyle bir şey olur mu? Bu sözün bittiği yerdir" dedi. Karşıyaka ilçesi Bostanlı Mahallesi'nde seçim kampanyasının reklam çekimini yapan AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, paten kayan gençler ile gitar eşliğinde 'Fabrika kızı' şarkısını söyleyen bir grup gençle söyleşti. 'İzmir'i dinliyorum' sloganı ile yola çıkan ve bunun için açtığı WhatsApp ihbar hattına 10 bin kişinin talepte bulunduğu Zeybekci, iki aydır sokak sokak geziyor. Zeybekci, en çok hafta sonu Nergis Festivali için gittiği Karaburun'da kanalizasyon olmamasına şaşırdığını belirterek, şunları söyledi: "Nergis Festivali'nde muhtarlarla, esnafla ve vatandaşlarla sohbet ettik. Üzülerek görüyorsunuz ki, bu kentte yarımada dediğimiz alanda Çeşme, Karaburun, Urla, Güzelbahçe ve Narlıdere'de inanılmaz bir şekilde hakkikaten insanın boğazına bir şey düğümleniyor. Kanalizasyon hala sorun olur mu ya? Oradaki en büyük problem foseptik. Böyle bir şey olur mu? Bunu konuştuğun zaman zaten sözün bittiği yerdesin. 21'inci yüzyıl Türkiye'sinde dünya kenti İzmir'de yağmur suyu ve kanalizasyon problemi olur mu? Yağmur suyu sistemi kanalizasyona verilerek nasıl şehircilik yapılabilir? 4,5 milyon kentte katı atıklar dağlara, taşlara, derelere, tepelere atılarak vahşi depolama yapılıyor. Napolyon komutanına sormuş, 'Savaşı neden kaybettik' diye. 'Barut bitti' deyince 'gerisini anlatmayın' demiş. Bu da öyle bir durum." '

YATIRIMCININ İŞİNİ NASIL ENGELLERİZ' YARIŞINA GİRMEMELİYİZ'
İzmir'deki hava kirliliğine dikkat çeken Zeybekci, Karabağlar, Limontepe, Buca, Bayraklı ve Gaziemir'de insanın nefes almasını zorlaştıran keskin bir kömür kokusunun olduğunu belirterek, kentteki yeşil alan miktarının az olduğunu, ulaşımın ciddi sorun yarattığını, kentin arka mahallelerindeki genç işsizlik oranının Türkiye ortalamasının üzerinde çıktığına dikkat çekti. Zeybekci, "İşsizleri, devlette istihdam etmek Türkiye'ye yapılabilecek en büyük kötülük. Özel, reel sektörde gerçek ekonomide bunları çözmemiz lazım. İzmir'i yatırım yapılabilir cazibe merkezi haline getirmeliyiz. İzmir'de ekonomiye başlamış olan insanlar gelişme alanlarıyla ilgili kısıtlamadan dolayı başka alanlara gidiyor. Burada biz 'yatırımcının işini nasıl engelleriz' yarışına girmemeliyiz. Yatırımcı pinpon topu gibi yerel yönetimler arasında gidip gelmekten yoruldu ve 'başka yer mi yok' diyerek, kenti terk ediyorlar" diye konuştu.

'İZMİR KÖRFEZİ'Nİ YÜZÜLEBİLİR HALE GETİRECEĞİM'
Yılın 12 ayı denize girdiğini vurgulayan Nihat Zeybekci, ağla ve oltayla balık avladığını belirterek, İzmir Körfezi'ni yüzülebilir hale getirmek için belediyede körfez temizliği ile ilgili ayrı bir birim kuracağını ifade etti. Zeybekci, "Yılın 12 ayı yüzerim, çocuklarım da öyle. Bu çok sağlıklı bir şey. Balık tutmayı çok severim. Oltanın ucunda bütün kafamı boşaltır, stresimi atarım. İzmir Körfezi'ni de yüzülebilir hale getireceğim" dedi.