Korona virüs pandemisinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturduğunu kaydeden Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci, "Kovid-19 virüsünün bulaşmasını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da; sağlıklı ve dengeli beslenmenin, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile beraber bağışıklık sisteminin güçlenmesine olan katkısı büyüktür" dedi. Kovid-19 ile ilgili bilinen en net ve en koruyucu uygulama her türlü temasın minimuma indirildiği sosyal izolasyondur diyen Demirci, "Salgın sürecinde evde bulundurulan gıdaların olabildiğince besleyici, raf ömrü uzun ve dayanıklı olması oldukça önemli. Bu zor dönemi olabildiğince rahat atlatmak için seçilecek gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
KALİTELİ PROTEİN KAYNAKLARI
BU dönemde kaliteli protein tüketimi oldukça önemli. Hayvansal protein kaynaklarının tüketimine yönelik yumurta ve peynir çeşitleri de uygun koşullarda saklandığında uzun süre dayanabilen kaliteli hayvansal protein içeren gıdalardır. Ayrıca et, yumurta, balık, tavuk, yağlı tohumlar gibi yüksek proteinli gıdalar da dikkatli bir şekilde saklanarak tüketilebilirler.
KURU BAKLAGİLLER UZUN ÖMÜRLÜDÜR
BESİN değeri yüksek bir başka protein kaynağı alternatifi ise kuru baklagillerdir. Yeşil, kırmızı mercimek, nohut, fasulye çeşitleri, barbunya vb. gıdalar her gün tüketilebilirler. Pişirme süresi uzun olabilen bu ürünlerin önceden büyük miktarlarda haşlanıp daha sonra hızlıca pişirilebilecek şekilde buzlukta saklanması kuru baklagillerin tüketimini kolaylaştıracaktır.
PROBİYOTİK TAKVİYELİ YOGURT
BUNLARA ek olarak probiyotik takviyeli yoğurt gibi ürünlerde bulunan faydalı mikroorganizmalar da bağışıklık sistemini destekleyici etkide bulunabildikleri için özellikle bu dönemde mutlaka tüketilmelidir. Ayrıca yemeklerin yanında turşu da tüketilmesi aynı faydaları sağlayacaktır.
KURUTULMUS BESİNLER TERCİH EDİLEBİLİR
EK olarak kuru meyve, kuru bamya, patlıcan, biber, domates gibi gıdalar da raf ömrü uzun; lif ve mineral kaynağı gıdalar olduğu için evde bulundurulması faydalı olacaktır.
SEBZE, MEVSİMİNDE VE DAYANIKLI OLMALI
MEVSİME uygun ve dayanıklı sebze ve meyveler satın alınmalıdır. İçinde bulunduğumuz mevsim düşünüldüğünde uzun süre dayanabilecek bazı sebzelere; karnabahar, lahana, kabak, brokoli, biber, turp, havuç, patates; meyvelere ise; elma, portakal, greyfurt, mandalina, olgun olmayan muz örnek verilebilir.