• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Gardırop detoksu ne zaman, neden? ERMAN AZAR

Gardırop detoksu ne zaman, neden?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.02.2019, 00:00

Gün geçmiyor ki hayatımıza yeni bir kavram daha girmesin. Aslında bize yeni gelen kavramlar dünyada yıllardır kullanılıyor ancak yine de kültürümüze yeni giriş yaptıkları için ilgi çekiyor ve moda oluyor. 'Gardırop detoksu' da onlardan biri.
Başta ABD olmak üzere dünya genelinde bir çok ülkede 80'li yıllardan beri yapılan ve yaygın olan bir kavram. Yazımızı okuyunca, "Ee ben zaten böyle yapıyorum" tarzı bir cümle de kurabilirsiniz. Yani çok da derinliği olan bir etkinlik değil.Kısa bir tanımla, giymediğiniz her türlü kıyafet, elbise ve ayakkabıyı evinizden çıkarıp temizleyerek kendinize yer açmak ve yenilerini almak. Dünya çapında 'Gardırop checkup' da deniyor.
Bunun adı 'Müsriflik' midir? Bu sizin elinizde. Yani savurgan olmadan, alışveriş çılgınlığına kapılmadan gardırop detoksu yapabilirsiniz.
"Dolabımda yer açıp yenilerle dolduracağım" gibi cümleler yerine şöyle düşünmeniz gerek;
"Bunları zaten giymiyordum.
Dolayısıyla hayatımdan çıkarıp attığımda da bir eksikliği olmayacak." Çünkü detoks kelimesinin anlamı budur. Sağlıkta, vücudumuzdaki zararlı toksinlerden kurtulmak demektir. Bunu gerçekleştirmek için de detoks diyetlerinde kırmızı et, balık, süt, süt ürünleri, ekmek ve tahıl ürünleri gibi gıdalar bile tüketilmez. Bu saydığımız gıdalar, alışveriş çılgınları için de ayakkabı, elbise, teknolojik takı ve eşyalar demek oluyor.
Evet onları da almamanız lazım ki yaptığınız şeyin adı detoks olsun. Yoksa sadece doldur-boşalt yapmış olursunuz...

BAĞIŞLAYIN

Gardırop detoksunun dünya genelinde bir moda olmasına sebep olan yanlarından birisi de bağış kültürünü yaygınlaştırması.
En azından yılda 1 kez bunu yaparak evde hiç giymediğiniz kıyafet ve ayakkabılar ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürebilir.
Bence en önemli yanı da bu. Hatta onları yakınlarınıza, sevdiklerinize de verebilirsiniz.
Tıpkı abilerinin kıyafetlerini giyen küçük kardeşler gibi yani.
Süslü magazin dergilerinde bu yanı pek anlatılmaz.
Çünkü ilgi çekici değildir.
Buna değinilmez, sadece bir moda olarak bahsedilir ve bolca da savurganlık vardır.
Yeni neler alabilirsiniz hep ondan bahsederler. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, detoks kelimesinin anlamını tam olarak yerine getirmekte fayda var...

MODA KISMI

Bu konu başlıklarında, yeni bir şey almadan mutlu olamayanlar, çarşı-pazar gezmeden duramayanlar anlatılır. İçlerinde doğru olan yönlendirmeler de var. Bunların başında stil belirlemek geliyor. Günlük yaşantınızda da spor giyiniyorsanız, stiliniz baya bir karışık olabilir. Ancak bu detoksta mutlaka yapmanız gerekenler var. Onlar da kısaca şöyle:

- Detoks kavramını anlayın,
- Stilinizi belirleyin,
- Önden alışveriş yapmayın,
- Dolabınızı mutlaka düzenleyin,
- Hiç giymediklerinizden başlayın,
- Bir daha giymeyeceklerinizi eleyin,
- Bir sonraki mevsimi düşünün,
- 'Atmaya kıyamam' demeyin.

Bu etkinliği para harcamak gibi görmeyin.
Dediğimiz gibi bu sizin elinizde. Yani hiç giymediğiniz evdeki 3 tişört ya da bir kot pantolon, bir bot size fayda getirmez. Onları evinizden çıkardığınızda da yerine yenisini koymanıza gerek yok. Ancak ihtiyacınız olan şeyleri alın. Alışverişte de kendinize limit koyun. En önemli kısmını da unutmayın.
Ayıkladığınız kıyafet ve ayakkabılar hala giyilebilir durumdaysa ya da tamiri mümkünse, onları temizleyip bağışlayın. Bu konuda da artık çok sayıda bağış noktası mevcut. Kızılay'ın bağış kutularına ya da bulunduğunuz ilçenin belediyesine götürebilirsiniz. Hepsi sadece 1 günlük bir iş...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA