• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu ZEKERİYA MUTLU

Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.11.2018, 00:00

Bilindiği gibi Türkiye'de bir kişinin bir mesleği yapabildiği, ya ilgili eğitim kurumlarından alacağı diplomayla ya da Mesleki Eğitim Merkezlerinden veya meslek kuruluşlarından alacağı Ustalık Belgesi ile kanıtlanabilmektedir.
Ancak eğitim kurumları dışında, usta-çırak ilişkisi içinde meslek öğrenen ve hakkıyla uygulayabilen çok sayıda ustamız, sanatlarını çeşitli alanlarda belgesiz icra etmektedirler. Mesleki Yeterlilik Kurumu, (MYK) işte bu noktada devreye girerek önemli bir ihtiyacı gidermektedir.

BELGELENDİRME KURULUŞLARI

MYK tarafından yetki verilerek denetlenen Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları (YBK) eliyle kuralları konulmuş, ölçme standartları belirlenmiş sınavlar yapılmakta, başarılı olanlara Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yapılan düzenlemeler neticesinde tehlikeli ve çok tehlikeli 81 meslekte belge zorunluluğu getirilmiş; ilgili diplomaları, ustalık belgeleri ya da MYK belgeleri bulunmayan kişilerin bu işlerde çalıştırılması durumunda 627 lira para cezası uygulanacağını hükme bağlamıştır. Hafta başında yayınlanan tebliğ ile de 36 meslek daha eklenerek bu sayı 117'ye çıkartılmıştır.
İESOB, üyeleri ve yanlarında çalışanlar başta olmak üzere, ticaret yaşamındaki paydaşlarının herhangi bir ceza ile karşı karşıya kalmaması için bünyesinde USTA Belgelendirme İktisadi İşletmesi'ni oluşturmuştur.
USTA Belgelendirme İktisadi İşletmesi aracılığıyla, otomotiv tamir ve bakım sektöründe boya, kaporta, mekanik, elektromekanik, gövde onarım gibi 9 meslekte sınav ve belgelendirme hizmetleri yürütülmektedir.

DEVLET TEŞVİKİ

Devlet, belge zorunluluğu getirilenleri mağdur etmeyerek teşvik çıkartmış, belge ücretlerinin tamamı ile sınav ücretlerinin 1.014 TL'ye kadar olan kısmını, 2019 yılı sonuna kadar işsizlik fonundan karşılama yoluna gitmiştir.
Diğer yandan mevzuatta da çeşitli düzenlemeler yapılarak, bu belgeye sahip olan kişileri işe alan işverenlerin, işveren sigorta prim desteğinden 48 - 54 ay boyunca faydalanabilmeleri sağlanmıştır.
Söz konusu işverenlerin mesleki yeterliliklerinden emin oldukları kişileri istihdam ettiklerinde iş, zaman ya da verimlilik kaybına neden olacak sorunlardan kaçınmaları sağlanmaktadır.
Tehlikeli sınıfta bulunmamasına karşın oto galericilik ve emlakçılık alanlarında da belge zorunluluğu getirilmiş, Birliğimiz bu alanda da sınav ve belgelendirme yapmak için çalışmalara başlamıştır. MYK akreditasyonu süreci devam eden bu iki meslekte de kısa süre içinde sınav ve belgelendirme faaliyetleri başlayacaktır.
Konu ile ilgilenen esnaf ve sanatkarımız ile sektör paydaşlarımız zorunluluk getirilen meslekleri, zorunluluk tarihlerini, teşvik tutarlarını, ilgili mevzuatı ve daha pek çok ayrıntıyı Birliğimize bağlı Usta Belgelendirme işletmemizin web sitesinden (www.ustabelgelendirme.com.tr) öğrenebilir ya da 0232 482 11 65 nolu telefondan bilgi alabilirler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA