MURAT ŞAHİN (HABER MERKEZİ)
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) işbirliği ile düzenlenen, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi tarafından akredite edilen "Zeytinyağı Tadımcı Eğitimi" başladı. EBSO'da yarın bitecek olan eğitim, UZZK Duyusal Analiz Laboratuvarı Panel Jürisi Şefi Ümmühan Tibet tarafından verilecek.
Zeytinyağı Tadımcı Eğitimi'nin başlaması nedeniyle yapılan toplantıda konuşan UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tan, zeytinyağının natürel olarak adlandırılması için kimyasal analiz koşullarının yanı sıra duyusal analiz koşullarını da karşılaması gerektiğini söyledi.
HAKSIZ REKABET
Duyusal analiz gerektiren tadım panellerinin kurulmasının zorunluluğuna işaret eden Tan, yüksek kalitenin oluşturulmasını ve haksız rekabeti engellemek istediklerini ifade etti. Tan, "Yetiştirilecek tadım uzmanları ile yüksek kalitede üretimin gerçekleşmesi sağlanacaktır" dedi. EBSO Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi ise, EBSO olarak Türkiye'nin önemli bir ürünü olan zeytinyağının kalitesini yükseltme konusundaki çalışmalara destek verdiklerini vurguladı. Bilinçsiz yapılan üretim nedeniyle Türkiye'deki zeytinyağlarının büyük bölümünün tadım ölçütlerine uymadığına dikkat çeken Çiçekçi, "Bu nedenle zeytinyağı sektöründeki firmaların tadım konusunda kendilerini geliştirmeleri ve ihracatta yaşanabilecek teknik engellerin önüne geçebilmeleri amacıyla böyle bir etkinliği organize ettik" diye konuştu.