• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Küresel Değişim ve İstihdamın Artırılması

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.11.2014, 00:00
Dünyayı saran küreselleşme süreci ülkelerin ekonomisi ve sosyal hayatı üzerinde etkili bir rol oynamaktadır. Küreselleşme süreci kimi uluslararası kuruluşların pazar paylarını daha da artırmalarında yararlı olmaktadır. Bizim de küreselleşme akımına karşı ekonomimizi sağlam tutacak ve geliştirecek daha etkili tedbirler almamız gerekmektedir. Ülkemizde özellikle sanayi, ticaret, hizmet, tarım ve hayvancılık sektörleri yabancı kuruluşlarla haksız rekabet içinde olmamalıdır.

Daha Farklı Bir Yapılanma

Küreselleşme kavramını ele aldığımızda incelememiz gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Yabancı ülkelerde ticari ve sanayi kuruluşlara ne imkânlar ve destekler sağlanıyor? Kendi ülkemizde hangi konularda iyileştirmeler yapmalıyız ki rekabet gücümüz daha da artsın? Daha fazla yatırım, daha fazla üretim, herkese iş ve daha fazla ihracat hedefleriyle ekonomimize bilinçli katkılarda bulunmalıyız. İçinde bulunduğumuz bilgi çağında dışa açılma ve uluslararası kuruluşlarla iletişim içinde olma çabalarımızı sürdürmeliyiz.

Türkiye 76 milyonu aşan nüfusuyla büyük bir ülkedir. Ancak kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) artması zorunlu olmaktadır. Satın alma gücü düşük olan bir toplumda taleplerin ve üretim kapasitelerinin artması kolay olmamaktadır. Para kazanma potansiyeli düşük olan bir toplumda tüketicilerin para harcama imkanları çok sınırlı kalmaktadır. Ülkemizde GSYH'nın artması için öncelikle sanayi yatırımlarının daha da artırılması ve işsizlik probleminin çözülmesi gerekmektedir.

Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yaşanan ekonomik ve sosyal problemler artık daha farklı bir yapılanma içinde olmamızı zorunlu kılmaktadır. İşsizlik, kayıt dışı çalışma, vergi kaçırma, sosyal güvenlik, eğitim, kamu hizmetleri ve özelleştirme gibi konularda daha somut ve tutarlı çözüm yollarını kapsayan projelere ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde istihdamın artırılması için yeni yatırımların yapılması ve yeni işyerlerinin açılması gerekmektedir. Yeni yatırımlarda küresel rakiplerle baş edebilecek büyüklükte üretim kapasitelerine ulaşan ve yeni teknoloji uygulayan projelere ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca üretilecek ürünleri iç ve dış pazarlarda satabilmek için özgün tasarımlar yapmak, düşük maliyetli ve kaliteli ürünler üretmek zorunlu olmaktadır.

Yabancı Yatırımcılar

Ülkemizde küresel rekabetle baş edebilecek daha fazla sayıda sınai yatırımın yapılabilmesi için kaynak ihtiyacı hassas bir konu olarak önemini sürdürmektedir. Türkiye'de ihtiyaç duyulan yatırımlara harcanacak kaynaklar yeterli olmadığı için daha fazla yabancı yatırımcının ülkeye çekilmesi gerekmektedir. Ülkemizde yatırım ve üretim ortamının daha cazip hale getirilmesi konusu da her geçen gün daha çok önem kazanmaktadır. Ülkemizin başta nitelikli insan kaynakları olmak üzere sahip olduğu potansiyeli yurt dışında ve uluslararası platformlarda çok açık ve net olarak tanıtmalıyız. Ülkemizde istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması uluslararası pazarlardaki gelişmelere de bağlı bulunmaktadır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI