• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

Müzikalitesi çok yüksekti

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.05.2011, 00:00
Bazen aksilikler peşimizi bırakmıyor. Bu yazı geçen haftanın yazısı olacaktı oysa bir önceki yazımız ikinci kez yayınlandı. Hata yapan arkadaşımız adına özür diliyor, Eurovision finaliyle ilgili görüşlerimi bu hafta paylaşıyorum.
Geçen Cumartesi ekran başına oturdum ve Eurovision Şarkı Yarışması finalini baştan sona notlar alarak izledim. Bence müzikalitesi en yüksek olan Eurovision yarışmasıydı.
43 ülke katıldı yarışmaya. Hafta içinde iki yarı final yapıldı ve doğrudan finale kalanlarla birlikte 25 ülke finalde yarışmaya hak kazandı. Yarışma Almanya'nın Düsseldorf kentindeydi ve ilk kez bir ülke iki yıl üst üste aynı şarkıcıyla yarışıyordu. Geçen yılın birincisi Lena ile Almanya...
***
Türkiye'yi temsil eden Yüksek Sadakat grubu hafta içinde ilk ona kalamayarak elendi. Kötü değillerdi, bu finalde rahatlıkla yarışabilirlerdi, üzüldük...
Sonuçta 43 ülkeden en yüksek puanı alan Azerbaycan, Eldar ve Nigar ya da Ell- Nikki ikilisiyle birinci oldu. Yarışma sonrası "Son üç gün toplasanız 6- 7 saat uyku uyuyabildik" dediler. Elinde Türk bayrağı ile sahneye fırlayan ve Londra'da yaşayan Nigar "Büyük kızım da şarkıcı olmak ve Eurovision'da yarışmak istiyor" dedi. Partneri Elder ise ekledi: "Benimle"...
***
Benim en çok beğendiğim ülkelerden İtalya ikinci, İzlanda yirminci, İsviçre ise sonuncu oldu. Çok iyi şarkılar ve harika performanslar dikkatimi çekti. Notlarım arasında yüksek puan verdiğim ve sıralamakta zorluk çektiğim o kadar ülke vardı ki...
***
Yaklaşık 8-10 yıl öncesi ortalığı kasıp kavuran, benim de çok beğendiğim "Blue" grubu bu yıl tekrar ortaya çıktı ve İngiltere'yi temsil etti. BBC, 1999'dan beri İngiltere'de en yüksek reytingin "Blue" yarışırken alındığını açıkladı. Ne var ki dünya çapındaki bu sevilen grup İngiltere'ye ancak 11'incilik getirebildi...
***
Geçen yılın birincisi Lena ile Almanya bu yıl onuncu olabildi. Oysa bana göre şarkısı da performansı da geçen yılkinden iyiydi. İlk kez bir sanatçı ülkesini Eurovision'da iki yıl üst üste temsil ediyordu.
***
Avrupa ülkeleri her yıl Eurovision Şarkı Yarışması ile tatlı bir heyecan yaşarken bu yarışmaya Avustralya da ilgi gösteriyor.
Dünyanın bir ucunda Sydney'de, Melbourne'da diğer şehirlerde Avustralyalılar her yıl Eurovision'u kendi aralarında oyluyorlar ve kendi beğendiklerine oy veriyorlar. Ne milliyetçilik, komşuluk ne de çıkar hesapları var. Tamamen beğenilerine göre değerlendiriyorlar.
Bu yıl ilk beş şöyle sıralanmış:
Birinci İrlanda 8350 oy, İkinci Yunanistan 7120 oy, üçüncü Sırbistan 4429 oy, dördüncü Bosna Hersek 4150 oy ve beşinci Moldova 3397 oy.
Eurovision birincisi Azarbeycan'ın Running Scared adlı şarkısı Avustralya'daki oylamada 245 oy alarak 25'inci yani sonuncu olmuş. Çok ilginç değil mi?
İkinci İtalya Avustralya halkından 935 oy alarak 15'inci sırada yer almış. Blue'nun temsil ettiği İngiltere'de ancak dokuzuncu olabilmiş.
Müzik zevki yalnız kıtalar ve ülkeler arasında değil aynı evde yarışmayı yanyana izleyen çiftler arasında da farklılıklar gösteriyor. Ben Aysun'la birlikte izlerken ikimiz de farklı listeler yaptık.
O zaman şu gitseydi, bu gitmeseydi diye neyin tartışmasını yapıyoruz. Bu yarışmayı da bir eğlence kabul edip oturup güzel güzel müzik dinleyelim. Tahminlerde bulunalım. Hoşça vakit geçirelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI