• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

"Ben sana vurgunum' ve 'Often'

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.02.2015, 00:00
Bir süredir internette sıkça tıklanan "Often" adlı bir şarkı ile ilgili telefonlar ve mailler alıyorum. "Bu şarkının içinde 'Ben Sana Vurgunum' adlı besten çalınıyor. Haberin var mı, senden izin aldılar mı?" diye sorular geliyor. Toptan bir açıklama yapayım:
Aylar önce edisyon şirketlerimizden birinden Ali Coşar aramış; Kanadalı bir şarkıcının "Often" adlı şarkısında "Ben Sana Vurgunum" adlı bestemin yaklaşık 15- 20 saniyelik bir sample'ını kullanmak istediğini haber vermişti.
Sözleri Sabahattin Ali, bestesi Ali Kocatepe'ye ait olan orjinal plak kaydından bir bölüm kullanmak istiyordu şarkıcı. Konuyu bağlı olduğum edisyonuma aktardım. Şarkıyı dinledik ve kullanılmasına hepimiz onay verdik.
Tesfaye isimli, sahne adı The Weekend olan 16 Şubat 1990 doğumlu bu genç R&B/ Rap şarkıcısı ve prodüktörü şimdi Avrupa ve Amerika'nın ünlü diskotek ve kulüplerinde moda olan "Often" şarkısıyla en çok dinlenenler arasında. Digital ortamda da 22 milyon kez tıklanmış durumda. Klipte yaptı. Duyduğuma göre şarkı yakında bir filmde de kullanılacak.

NEREDEN NEREYE
Sabahattin Ali'nin şiir kitabı elime geçtikten sonra ilk olarak "Melankoli" şiirini bestelemiştim 1977 yaz aylarında.
Sonra 1978'in Ocak ayında karlı bir günde piyanomun başına geçtim ve "Ben Sana Vurgunum" çıktı. O yıl Nükhet Duru ile ikinci albümü yaptık.
İlkinde Mehmet Teoman'ın sözlerini, Cenk Taşkan'ın bestelerini kullanmıştık. "Melankoli" albümü müthiş bir patlama yaptı.
O zamanlar telif haklarının 'T"si yoktu. Şimdi geldiğimiz yere bakın. İnternetle dünya avucumuzun içinde. Üstelik her şey kontrol altında. Kimse kimsenin eserine haksız yere el koyamıyor, telif hakları dünyada kuş uçurtmuyor. Türkiye de yavaş yavaş o düzene yaklaşıyor.
Bir de iki yıldır imza bekleyen ve yeniden düzenlenen şu telif yasası uygulanmaya başlasa... Sahi; Kültür Bakanım, Başbakanım, Cumhurbaşkanım sizlere sesleniyorum. Ne oldu bizim şu telif yasası?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA