• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
BESİM KAZADO

Kızlarağası Hanı'nın üst katı gezmeye değer

besim.kazado@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.12.2009, 00:00
Geçen gün Nurhan'la (Damcıoğlu) birlikte, İstanbul'dan gelen bir misafirimi alıp Kızlarağası Hanı'na götürdük. İstanbul Kapalıçarşı'nın adeta bir maketi gibi olan hanı gezdik. 270 senelik bu tarihi yapının inşa edildiğinde deniz kenarında olduğunu yeni öğrendim, şoke oldum. İncik boncuk, çanta, hediyelik eşya, halı, otantik giyim, kitap, müzik aleti, deri gereçler her şey mi her şey var. Tesadüfen yukarı kata çıktık. Üst kattaki esnafın hiç tanıtımı yapılmadığını ancak başkan Hakan Tartan'ın onları ziyaret ettiğini ve ilgileneceğinden mutlu olacaklarını söylediler. Üst katta bilinmeyen değerli dükkanlar ve tanınması gereken ustalar. Mesela bakır işleme sanatında bir usta var ki sanatında "tek". Mesela Amerika'da 3 yıl üst üste 1., 2. ve 3. seçilen taş kesicisi var, adı Gülay Atıcıerkan. Düşünün; sanatçı dünya birincisi seçiliyor, dış ülkelerden ziyaretine geliniyor, ama biz tesadüfen öğrenebiliyoruz. Mesela Rober var. Harika bir tarotçu ve iyi bir kahve yorumcusu. Bu arada burçlara göre hangi taşların uğurlu olduğunu öğrendim, ilgilenirseniz size aktarayım.
KOÇ: Akik, ametist, kan taşı
BOĞA: Kuartz
İKİZLER: Aqua marina, akik
YENGEÇ: Aqua marina, ay taşı
ASLAN: Onix, akik
BAŞAK: Jasper
TERAZİ: Aqua marina, malahit
AKREP: Jasper
YAY: Ametist
OĞLAK: Onix, oltu
KOVA: Malahit
BALIK: Aqua marine, ametist
Kızlar Ağası'na giderseniz, üst kata gitmeyi unutmayın. Oradakiler İzmirli üst kat sevmez zemin gezer diyorlar. Kim demiş, biz üstü de gezeriz.

KISA... KISA... KISA... KISA...
Bu köşede uzun zamandır beraber oluyoruz. Yazdığım her şeyi doğruluğuna inandığım için sizlerle paylaşıyorum. Çoğu gazetede yazmayı sevmediğim halde dedikodu sayfalarında yanlış haberleri okuyunca üzülüyorum. Mesela; Selma Türkeş İle Manolya Onur'un Boğaz'da koşu yapıyorlar haberinin çıktığı gün Manolya 2 ay evvel Phuket'e gitmişti, Selma da 2 hafta önce New York'a.. (Nasıl koşuyorlarsa..?) Siz bu satırları okurken ben de New York'ta Selma ile birlikte olacağım.
Gelelim bizim kısa kısalara.(Hepsi gerçek)
- Can Dündar Ankara'dan ünlü bir medyumu stüdyoya getirtti ve odasından uzun müddet çıkmadı.
- Uludağ Grand Yazıcı Oteli yılbaşı gecesine Öykü-Berk kardeşlerle giriyormuş. Bu hafta başlayan kar ile otelin şimdiden yılbaşı tatili için dolacağı kesinleşti.
- İzmir yepyeni bir mekana kavuştu; LouJain. İçinde beş ayrı restoran var ki dün gece oraya ziyaret için gittiğimde tanıştığım yüksek mimar Utku Gönenç "Kasap" adı ve temasıyla çok şık bir yer açmış. Neden böyle bir konsept oluşturduğunu sorduğumda ilk olarak Armutlu'da sadece et üzerine bir restoranda yemek yediğini ve böyle bir konseptin olmadığını, İzmir'de Dükkan adlı restoranın sahibi Emre Mermer ile anlaşıp et ihtiyacını karşılamaya karar verdiğini söyledi. Çok özel olan "Dry Aged" denen et çeşidini bir tek bu dükkandan tedarik edebildiğini de ekliyor: "Ben eti İstanbul'dan getirtiyorum. Çok zor bir iş bu. Belli bir nem ve soğuklukta eti dinlendiriyorlar, ıslak beze sarıp kabuk bağlatıyorlar. 1/3 oranında kayıp oluyor ama böylece çok nadir yapılan pahalı bir ürün elde ediliyor ki bunu da bizde tadabilirsiniz."
Bu arada da çok özel mimari projeler çizen Utku'ya başarılar diliyoruz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA