• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bayülgen’in programında İzmir Operası’na övgü... BÜLENT GÜRLÜK

Bayülgen'in programında İzmir Operası'na övgü...

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.05.2010, 00:00
Okan Bayülgen'in geçtiğimiz akşam Kanal D'de yayınlanan 'Medya Kralı' programının konukları arasında, ünlü tiyatro oyuncusu Zeliha Berksoy da vardı. Gecenin ilerleyen saatlerinde stüdyoya gelen Berksoy, Türkiye'nin ilk kadın opera sanatçısı olan annesi Semiha Berksoy'un 100'üncü doğum yılı dolayısıyla düzenlenecek etkinlikler hakkında bilgiler aktardı ve sözü 15 Mayıs'ta İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin Türkiye prömiyerini gerçekleştirdiği "Ariadne Narkos'ta" operasına getirdi...
***
Mehmet Ergüven rejisiyle Elhamra'da ilk gösterimini izlediğimiz Ariadne Naksos'ta operası, Zeliha Berksoy için ayrı bir anlam taşıyordu çünkü... Sanatçının annesi Semiha Hanım, 1939 yılında Berlin'de sahnelenen bu operada rol almış ve başarılı oyunculuğuyla ses getirmişti. İZDOB Müdürü Aytül Büyüksaraç da, büyük sanatçının 100'üncü yılını kutladığımız bir döneme denk gelen "Ariadne Narkos'ta" prömiyerine, onur konuğu olarak Zeliha Berksoy'u da davet etti.
Ve 15 Mayıs'taki temsil, Aytül Büyüksaraç ile kızı Zeliha Berksoy'un, büyük sanatçının anısını canlandıran birer konuşma yapmalarından sonra başladı.
***
Almanca sahnelenen oyunun altından büyük bir başarıyla kalkan operacılarımız Zeliha Berksoy'u çok etkilemiş olmalı ki, kendisi Bayülgen'in programında bunu özellikle dile getirerek İzmir'in gururunu okşadı.
Bu arada (fırsattan istifade) opera izlemenin, insanın hayata bakışına kattığı zenginliği de dile getiren ünlü oyuncu, eskiden beri ülkeyi yönetenlerin operaya gerekli ilgiyi göstermediğini vurguladı.
İZDOB'un başarısından ve opera sanatına ilgisizlikten bahsedilirken, içimden İzmirli balecilerin prova mekanı olan Tekel binasından bile çıkarılmak istenmesine acı acı gülümsedim. O an Bayülgen'in programına bağlanabileceğim numarayı bilseydim, mutlaka şansımı deneyecektim.
***
Yıllardır salon, çalışacak yer ve atölyelerinin yetersizliğine rağmen mucizeler yaratan İzmir Operası'nın müdürü, aylardır işi gücü bırakarak bale sanatçılarına mekan bulmak için sokak sokak dolaşıyor. Kapısı batıya açılan İzmir'de sanatı ve sanatçıyı bu duruma düşürmenin utancı kimin, siz düşünün artık...
Bu arada edindiğim son bilgilere göre, sevgili Aytül Büyüksaraç'ın yeni bir mekan bulma konusundaki koşuşturmaları da yakında sonuç verecek bir aşamaya gelmiş. Görüşmelerin sürdüğü yerle ilgili kesin bir anlaşma sağlandığında, sizlerle paylaşacağım.

'Aşk ve Sanat' sergisi
100'üncü doğum yılı kutlanan Semiha Berksoy adına yapılan ve İstanbul'un 2010'da en çok ses getiren sergisi ilan edilen 'Ben Yaşardım Aşk ve Sanatla' adlı sergi, bugün İzmirlilerle buluşacak. Büyükşehir Belediyesi ve Ege Çağdaş Eğitim Vakfı'nın (EÇEV) katkılarıyla açılacak sergi, Ahmed Adnan Saygun Merkezi'nde 25 Temmuz'a kadar sürecek. Sergide, aynı zamanda ressam olan Berksoy'un resimleri, kıyafetleri ve fotoğrafları da yer alacak.
Ayrıca Nazım Hikmet, Fikret Mualla ve Celal Esad'ın kendisine hediye ettiği eserlerin de gezileceği sergide, sanatçının rahatsızlandığı dönemde tasarladığı 'Semiha Berksoy Yatak Odası Enstalasyonu' büyük dikkat çekecek. Çünkü Berksoy'un bire bir yatak odasını aktaran bu alanda, bir zamanlar büyük aşk yaşadığı Nazım Hikmet'in şapkası, kravatı, annesinden kalma 100 yıllık dikiş makinesi, piyanosu ve takıları ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Sergi boyunca, sanatçının arya ve şiirlerinden oluşan video kayıtları da dinlenebilecek.
Bu arada bugünkü gala gecesinde; Atatürk, Semiha Berksoy ve Adnan Saygun'u bir araya getiren Özsoy Operası, İzmir Devlet Opera ve Balesi Sanatçıları tarafından seslendirilecek.
Haberiniz ola...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA