• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yazar adayları Pınar Kür’ü kaçırmasın BÜLENT GÜRLÜK

Yazar adayları Pınar Kür'ü kaçırmasın

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.08.2012, 00:00
Yazarlık duvar işçiliği gibidir. Kurgularken önce izleyeceğiniz yolun taslağı belirir kafanızda, sonra kelimeleri üst üste koyarak çatıyı örersiniz.
İyi mimaride taşları yerine oturtmak nasıl bir ustalık içeriyorsa, sözcükleri sıralamak da aynı özeni, estetiği ve sizi amaca götürecek doğruluğu gerektirir.
Güzel bir yapıda fazlalıkların sırıtacağı gibi, yazıda da gereksiz, anlamsız, akıcılığa hizmet etmeyen kelimeler kılçık gibi batar gözünüze.
Yine şahane görünen bir binanın dış çephesi kadar, iç tasarımı da göz zevkine hitap etmek, alıcıya kullanış özgürlüğü sunmak zorundadır. Ki aynen edebi metinlerin içeriği de okuyucunun görüşüne değişik açılar eklemeli, ona düşünce, tartışma, düşleme ya da direnme fırsatı tanımalıdır satır aralarında.
Ve her inşaatın çizgilerinde onu yaratan mimarın imzası durduğu gibi, her eser de kime ait olduğunu hissettiren bir üslup takınmalıdır.
***
Konunun çapına bakılırsa, yukarıda 'kısacık' sayılabilecek aktarımı şunun için yaptım. Elbette yazarlıkta doğuştan gelme bir kalem oynatma yeteneği kaçınılmazdır ama yazma eyleminde eğitim ve deneyim paylaşımının da çok önemli bir yeri vardır.
Özellikle oyun, senaryo, libretto, roman, radyo veya TV programı gibi dramatik eserler yazma ve bunu meslek haline getirme iddiası taşıyanlar için...
Bu konuda hedefleri olan arkadaşlara, yazarlık eğitimi almanın tanıdığı söz hakkıyla bir öneride bulunmak istiyorum: Ufkunuzu genişletecek, bilgi paylaşımında bulunabilecek, yazdıklarınızı eleştirecek, size yön ve yol gösterecek herkesin ışığından faydalanmaya bakın.
Hayatını yazmaya adamış, eserleri kadar sanatçı duruşuyla da geniş kesimlerin sevgi çemberine aldığı isimleri ise nerede bulursanız, peşini bırakmayın.
***
Hele ki böyle bir fırsatın ayağınıza gelme şansını yakaladıysanız... Nitekim ünlü sanatçılarla söyleşileri keyifli bir alışkanlığa dönüştüren 'Art 10 Fikir Atölyeleri', yazar adayları veya profesyonelliğe adım atmak isteyenleri roman dünyamızın en güçlü kalemlerinden Pınar Kür'le Ayvalık'ta buluşturuyor.
'Küçük Oyuncu', 'Asılacak Kadın', 'Bitmeyen Aşk', 'Bir Cinayet Romanı' gibi kitaplarıyla Türk edebiyatının kilometre taşlarını döşeyen kadın yazarlarımızdan Pınar Kür'le tanışma ve kendisiyle fikir alışverişinde bulunma olanağından mutlaka yararlanın.
'Art 10 Fikir Atölyeleri'nin, Ayvalık Ticaret Odası'nda ağırlayacağı Pınar Kür, 29 Ağustos'tan 7 Eylül'e kadar katılımcılarla bir araya gelecek.
Kür'ün, gençlere nasıl bir yol izleyeceklerinden, karakter yaratmaya ve kendi başarısının püf noktalarına dek anlatacağı ne çok deneyimi olmalı...
***
Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuduğumuz yıllarda, bu tür etkinlikleri mumla arardık.
Ne yazık ki o dönemde bir 'Art 10 Fikir Atölyeleri' yoktu. Feyiz alacağımız sanatçıların ayağımıza gelmesi için neler vermezdik oysa... Hoş, şimdi bile İzmir'de bu zevki sadece 'On-Art İletişim Danışmanlığı'nın başındaki Aylin Onart'ın çabaları sayesinde tadıyoruz.
Öğrenciliğimizde çareyi, arkadaşlarımızla birlikte 'Yazarlık Kulübü' kurmakta bulmuş, kente gelen tiyatro oyuncularını ya da yazarları bin bir ricayla okulumuza davet ederek söyleşi günleri gerçekleştirmiştik.
O yüzden, yazmayı profesyonelce düşünecekler için Pınar Kür'le karşılaşma imkanının kıymetini en iyi ben bilirim. Ayvalık yolcuları, katılım amacıyla (232) 421 44 10 numaralı telefona bir an önce kayıtlarını yaptırmakta gecikmesin.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA