• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Büyük opera düetleri Karşıyaka’yı büyüledi BÜLENT GÜRLÜK

Büyük opera düetleri Karşıyaka'yı büyüledi

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.12.2012, 00:00
Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de amacına uygun projelendirilen ilk opera sarayı için Mavişehir'i seçtiğinde, kimi çevreler ayağa fırlamıştı. "Mavişehir'de operaya kim gidecek, Karşıyaka'da o salon dolmaz..." diyenlerin itirazları hala kulağımda.
Tam bu tartışmanın alevlendiği günlerde, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak o kafalara inat, Atakent'te bir tiyatro ve opera salonu yaptırmak üzere harekete geçti. Bu kez yine söylendiler, "Yeri kötü, sokak arasında, kimse gitmez, boşa yatırım" diye...
O çatlak seslerin sahiplerini arada bir opera ya da tiyatroda görsek gam yemeyeceğimizi bir yana bırakalım, önce şunu kafamıza sokalım: Önemli olan yerel yönetimlerin binalar dikmesi değil, kültür politikasını doğru yürütecek ve insana yatırım yapabilecek ellere teslim etmesidir.
***
İşte vaktiyle burun kıvırdıkları Karşıyaka Opera Binası, emekleme döneminde sayılacağı üçüncü yılında herkese parmak ısırtıyor. İzmir'in her kesiminde yarattığı çekim sayesinde, diğer belediye salonlarını 'doluluk oranında' geride bırakıyor.
Sanatsever, semtine göre mekan kayırmaz! Karşıyaka neden bu ilgiyi hak ediyor dersiniz? Çünkü o sahnenin başında Güzel Sanatlar Fakültesi çıkışlı, yıllarca İzmir Operası'na dramaturg kimliğiyle hizmet veren ve sanattan anlayan Serdar Ongurlar oturuyor.
Her sanat sezonu programı, dinamik, değişken ve ilginç repertuvarların aylar öncesinden özenle seçilmesiyle oluşturuluyor. Bu titizlik elbette 'sanat kalitesi' olarak kendini gösterdikçe, ilginin çeperi her aşamada biraz daha genişliyor.
***
İsterseniz önceki geceye dönelim... Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki kader maçına, Adnan Saygun'daki konser ve Elhamra'daki 'İspanyol Gecesi'ne rağmen, Karşıyaka Opera Salonu silme doluydu.
İzmir Operası'ndan soprano Derya Kırcalı Gürlük, mezzosoprano Evrim Keskin ve piyanist Tuğçe Özaytekin, Türkiye'de belki de örneğine ilk kez rastladığımız bir repertuvar seçimiyle dinleyicileri kendinden geçirdi.
İlk bölümde, ünlü bestecilerden dünyanın en beğenilen opera düetlerini seslendiren sanatçılar, ikinci bölümde ise romantik ve hareketli aryalar ile 'Sene de Galmaz', 'Yalgızam', 'Çökertme' gibi Türkçe şarkılara yer verdiler.
***
Etkinliğe adını veren 'Karşıyaka Sevgisi'ni yeşil ve kırmızı kostümleriyle yansıtan iki solist, finalde 'Karşıyakalım' ile sürpriz bir coşku dalgası yarattı. Besteci Ali Hoca'nın 'çift sesli' düzenlediği Karşıyakalım marşını yoğun alkışlarla tekrar isteyen dinleyicilerin vokal şovu geceye ayrı bir renk kattı.
Yıllardır yurtiçinde ve yurtdışında birlikte konserler veren Derya Gürlük ile Evrim Keskin, 'Büyük Opera Düetleri'nde artık 'marka değeri' kazanacak bir çizgi tutturdular.
Üçlünün o konserdeki uyumu, düetlerdeki sahne ilişkileri, her eserin duygusunu mimik ve vücut dillerine taşıyan oyunları görülmeye değerdi. Çıkışta, muhteşem seslerin yanında, görsel bir doyum yaşayan izleyicinin hazzı gözlerinden okunuyordu. Sanat adına, mutluluğun bundan ala işareti olur mu?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA