• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Opera, bu sezon büyük bestecilerle iddialı BÜLENT GÜRLÜK

Opera, bu sezon büyük bestecilerle iddialı

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.10.2013, 00:00
Tiyatrodan sonra, İzmir'de bu sezon sahnelenecek opera ve bale eserleri hakkında da okuyucularımızı biraz bilgilendirelim. İzmir Devlet Opera ve Balesi bu sezonda 7 opera, 2 müzikal, 9 bale, bir sahne kantatı ve 3 çocuk oyunuyla onlarca konseri sanatseverlerin beğenisine sunacak. Yeni eserlere öncelik vererek programa şöyle bir göz atmaya ne dersiniz?
Gaetano Donizetti'nin 'Don Pasquale' operası 10 Ekim'de ilk gösterimini yaptığında gece çalıştığım için izleme fırsatı bulamadım. Ama bu akşamki temsili kaçırmayacağım. Şef Tulio Gagliardo ve Slavil Zdravkov Dimitrov'un dönüşümlü yöneteceği eseri İstanbul Operası'nın rejisörlerinden Recep Ayyılmaz sahneledi.
***
İZDOB, yılın sükse yapacak eserlerinden 'Aida' operasının 21 Aralık'taki İzmir prömiyeriyle, bestecisi Verdi'ye 200'üncü doğum yılında selam gönderecek. Geniş kadrolu Aida, Adnan Saygun'da yönetmen Aytaç Manizade imzasıyla izleyiciyle buluşacak. Orkestra şefi ise Tulio Gagliardo...
Sezonun ikinci 'bomba prodüksiyonu' da ünlü besteci Puccini'nin 'Madama Butterfly' operası. 20 Mart 2014'te ilk gösterimini yapacak Butterfly'ın rejisörü de yine Aytaç Manizade... Bu operanın şefliğini ise Tulio Gagliardo ile Tolga Taviş dönüşümlü üstlenecek.
***
23 Kasım'da bu kez balenin dilinden "Mevlana'nın Çağrısı"na kulak vereceğiz. Müziği Can Atilla'ya, koreografisi Mehmet Balkan'a ve metni Şefik Kahramankaptan'a ait "Mevlana'nın Çağrısı"nı Lale Balkan sahneye konacak.
25 Ocak 2014'te 'Kanlı Nigar' müzikaliyle tanışacağız. Cem İdiz'in müziğini, Özlem Belkıs'ın librettosunu yazdığı Kanlı Nigar'ın dünya prömiyerinde şef Ali Hoca orkestrayı yönetecek. Reji ise Haldun Özörten'e ait. 22 Şubat 2014'te yine bir dünya prömiyeri bekliyor İzmirlileri... Kerbela adlı dans tiyatrosunun müziği Can Atilla'ya koreografisi ise Mehmet Balkan'a ait. Eseri sahneye koyacak isim yine Lale Balkan...
***
Tarihler 19 Nisan'ı gösterdiğinde bu kez karma bir bale eseriyle karşı karşıyayız. İzmir Devlet Opera ve Balesi; ünlü besteciler Vivaldi, Bach ve Paganini'nin eserlerinden oluşan üç ayrı birer perdelik baleyi sahneleyecek. Konuk koreograf İtalyan Tindaro Silvano'nun danslarını hazırlayacağı bale eserlerinin üçü de ülkemizde ilk gösterimlerine imza atacak.
***
Bu arada geçmiş sezonlardan devam eden eserler de İZDOB'un bu sezonki repertuvarında yerini alacak. Bunlara da kısaca yer verecek olursak, bale eserleri arasında 'Zorba', 'Sylvia', 'Kösem Sultan', 'Giselle', 'Güldestan' ve 'Çakırcalı Efe'yi sayabiliriz.
Türk operalarından 'Şu Çılgın Türkler' ve 'Muhteşem Süleyman' yeniden operaseverlerin huzuruna çıkacak. Yabancı operalardan ise barok dönemi eserlerinden 'Agrippina' ile 'La Sonnambula' (Uyurgezer Kız) yeniden seyirciyle buluşacak.
Bunlarla bitmiyor... İzmir Operası'nın geçen yıl en büyük hayranlıkla izlediğim projeleri arasındaki 'Mançalı Şövalye' müzikali bu sezon da tekrarlanacak. Carl Orff'un 'Carmina Burana' sahne kantatı da öyle...
***
Benim de çok arzu ettiğim halde temsil saatleri gündüz olduğu için izleyemediğim çocuk oyunları da var İZDOB'un... Sanat sevgisinin çocuklukta aşılanması gerektiği ilkesinden sapmayarak miniklere hazırlanan oyunları da sıralayalım: Işık Noyan'ın metnini yazdığı, Şebnem Özsaran'ın yönettiği müzikli çocuk oyunu 'Külkedisi', Haldun Özörten'in yazıp yönettiği müzikli çocuk oyunu 'Sihirli Dünya', Koreografisi Serhat-Hülya Nüfusçu'ya, rejisi Hülya Nüfusçu'ya ait çocuk balesi 'Balenin Büyülü Dünyası'...
Şimdilik bu kadar... 7'den 70'e herkese keyifli temsiller...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI