• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Brahms’ın Alman Requiemi ve muhteşem Opera Korosu BÜLENT GÜRLÜK

Brahms'ın Alman Requiemi ve muhteşem Opera Korosu

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.10.2014, 00:00
Uzun zamandır ilk kez, böylesine şahane bir eseri en güzel kaydından stereo yayınlanıyormuş gibi keyifle, coşkuyla ve etkisinden bir an kurtulamadan dinledim.
Ünlü Alman besteci Johannes Brahms'ın kimi zaman inceden bir yakarışı, kimi zaman taşkınca çığlıkları yansıtan notaları hepimizin ruhunu titreten bir yankıya dönüştü o gece. Müziğin mistik ruhu, ancak bu kadar etkileyici seslerle, bu kadar hisli dokunuşlarla canlanabilir ve bizlere mükemmel bir müzik şöleni sunabilirdi zaten...
Brahms'ın dinsel başyapıtı 'Requiem'i sahneye taşıyan İzmir Opera ve Balesi'nin, geçtiğimiz cumartesi gecesi Adnan Saygun'daki prömiyerinden bahsediyorum size...
***
O geceki muhteşem koro performansına geçmeden önce, Requiem'in 1982 ve 94 yılları arasında İzmir Operası'na büyük katkılar sağlayan müzik adamı Walter Strauss'un anısına seslendirildiğini belirtelim.
Bu amaçla, konser öncesinde opera sanatçımız Altuğ Dilmaç'ın hikaye tadındaki sunumuyla, izleyiciler Alman Walter Strauss'u tanıma ve anma fırsatı buldu.
Büyük bir coşkuyla kutladığımız Cumhuriyetimizin 91 yıllık tarihinde, ilk hedefi karanlığa ışık tutmak olan Türk sanatının kilometre taşlarını döşeyen önemli isimleri hatırlamak ve anılarını yaşatmak, yabana atılmayacak bir vefa örneğidir! ***
Walter Strauss, Aralık 1964'te bir yakınının davetiyle Ankara Operası'nda göreve başlamış, 1982'de ise İzmir Operası'nın müzik direktörlüğü görevini üstlenerek kentimizde kaldığı 12 sene boyunca özellikle çok sesli koromuzun gelişmesinde büyük rol üstlenmiştir.
Ona ithaf edilen 'Alman Requiemi', İzmir Operası'nın koro sanatçıları gecenin şanına yakışır bir gururla muhteşem seslendirdi. Simge mekanımız Adnan Saygun, sadece bu değerli esere ev sahipliği etmekle değil, opera koromuzun Avrupa'da bile eşine zor rastlanacak performansıyla kentin kültür tarihine not düştü. Belli ki koroyu çalıştıran Joachim Gallus, Alman ekolünden gelen disiplin ve eserle anadilden yakınlığı sayesinde koroyu çok iyi hazırlamış. Dinsel motiflerle yüklü müziğin her notası adeta iliklerimize işledi. Hepsine tek tek teşekkür ediyorum.
***
Ayrıca Brahms'ın solo partilerini seslendiren soprano Derya Kırcalı Gürlük ve yine bariton Joachim Gallus, Requiem'in sitilini dört dörtlük yansıtan şan teknikleri ve duygularını yüreğimize taşıyan etkileyici sesleriyle kocaman alkışı hak ettiler.
Şef Tulio Gagliardo Varas'ın başarıyla yönettiği orkestra ise müziğindeki eksiksiz, canlı ve sahnenin fotoğrafındaki uyumu hiç kaçırmayan tempolarıyla göz doldurdu. İlk gösterimde orada olamayanlar, önümüzdeki konserlerde mutlaka yerini ayırtsın!
Helal olsun, İzmir Devlet Opera ve Balesi'ne...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI