• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir yeni bir sanat festivaline kavuştu... BÜLENT GÜRLÜK

İzmir yeni bir sanat festivaline kavuştu...

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.02.2015, 00:00
Üç dört günü yüksek ateşle seyreden akciğer enfeksiyonuyla eve hapsolduğum bir haftayı geride bıraktım. Ve ne yazık ki tam da aynı günlere isabet eden 'Saygun Müzik Festivali'ni kaçırdım.
Yıllardır bu köşede en geniş alanı ayırdığım, "İzmir'in festivaller kentine dönüşmesi" konusunda böylesine umut verici bir adım atılmışken, bunu yakından görememek, konserlere katılamamak elbette beni kahretti. Ama kentin kültür sanat ufkuna yeni bir renk ekleyen, belki de ilerleyen yıllarda İzmir'in uluslararası arenada 'renk' vermesini sağlayacak 'Saygun Sanat Festivali'nin gerçekleşmesine de bir o kadar sevindim.
***
Kentlerin gelişmesi, dikkat çekmesi ve özgün etiketleriyle dünya vitrininde adından söz ettirmelerindeki en önemli gösterge 'kültür sanat' alanında sahip olduğu markalardır.
Bugüne dek adını sık duyduğunuz ve turizmin merkezi haline gelmeyi başarmış dünya şehirlerine bir bakın; yarattıkları everensel çekimin temelindeki renklilik, tarihlerini ve kültürel değerlerini sanatla çeşitlendiren bir yelpaze gibi sunmayı başarabilmelerindedir. Neredeyse her şehir dokunabildiğiniz bir tarihi, sanat eserleriyle süslenmiş kent mimarisi, düzenledikleri geleneksel şenlikler, festivaller ve o şehirle adı bütünleşmiş ünlü sanatçıların omuzlarında yükselmektedir.
***
İzmir de tarihi, kültür birikimi, yetişmiş insan potansiyeli, coğrafi konumu, iklimi ve toplum yapısıyla Avrupai kimliğine yakışır bir yer edinmeyi hak etmiyor mu? Bu konuda hep söylediğim gibi elini taşın altına sokması gerekenler başta yerel yönetimlerdir.
Bu açıdan Büyükşehir Belediyesi'nin, İzmir'de geç kalınmış bir ilke imza atarak 'Saygun Müzik Festivali'ni hayata geçirmesini sevinçle karşılıyor ve kutluyorum.
2-9 Şubat tarihlerinde Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen festival, dünyaca ünlü piyanistler Fazıl Say, Gülsin Onay, Jean Bernard Pommier, Emre Şen, Mauricio Vallina ile aynı zamanda orkestra şefi İbrahim Yazıcı'yı ağırlayan bir programla İzmirlilerin huzurundaydı.
***
İlk olarak büyük salonda, 2 Şubat Pazartesi günü Ludwig Van Beethoven'ın tüm piyano konçertolarının seslendirildiği açılış konserinde, şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki 46 kişilik Ege Sanat Senfoni Orkestrası, piyanistler Emre Şen, Gülsin Onay, Mauricio Vallina, Jean Bernard Pommier'e eşlik etti.
Festivalin ikinci gününde ise ünlü piyanist ve bestecimiz Fazıl Say, İzmirli sanatseverlere yine muhteşem bir müzik ziyafeti çekti.
***
Festival ayrıca, TOBAV'ın katkılarıyla genç piyanistlerin yeteneklerini sergilediği bir de yarışmaya ev sahipliği etti. Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda katılımcının başvurduğu; Gülsin Onay, Jean Bernard Pommier, Emre Şen, Mauricio Vallina ve İbrahim Yazıcı'nın jüri üyeliklerini üstlendiği 'Saygun Müzik Festivali İzmir Piyano Yarışması'nda, 11-17 ile 18-24 yaş kategorilerinde gelecek vaadeden piyanistler arasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Festivalin son konser programında, yarışmada finale kalan genç piyanistler, şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki Ege Sanat Senfoni Orkestrası eşliğinde İzmirlilerle buluştu.
***
Saygun Müzik Festivali piyano öğrencileri ile mezunlarına, dünyaca tanınmış piyanistler Emre Şen ve Edna Golandsky ile çalışma fırsatı da sunarak, 'ustalık sınıfı' ile piyanist adaylarının bilgi ve deneyimlerini artırarak, müzikal anlayışlarını geliştirme imkanı yarattı.
Hem İzmir'de yeni bir kültür sanat rüzgarı estiren hem de genç piyanistlerin teşvik edilmesi ve kendilerine yön vermelerinde olağanüstü bir yol göstericilik sağlayan 'Saygun Müzik Festivali ve Piyano Yarışması'nın, önümüzdeki yıllarda daha da gelişerek kalıcı olmasını umut ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkürler...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA