• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
4 haftada aynalarla barışacaksınız FİLİZ İÇKE ÖNAL

4 haftada aynalarla barışacaksınız

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.05.2010, 00:00
Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez'in hazırladığı "Fonksiyonel Diyet", besinlerin iyileştirici gücünü bir araya getiren mönüleri ile 4 haftada daha genç, daha sağlıklı, daha ince bir beden vaat ediyor. Dört haftalık beslenme programında yağsız kırmızı et, az yağlı süt, kuru yemişler ve özel olarak seçilmiş sebze ve meyveler yer alıyor.
Amerikan Diyetisyenler Derneği Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez'in bu özel diyet programında, bazı besin öğelerinin bir araya getirilmesi ile etkileri daha da artırılıyor. Örneğin soya ve yeşil/siyah çayı beraber tüketmek, kilo verirken erkekleri prostat kanserinden de koruyor.

VİTAMİNE GEREK KALMIYOR
Fonksiyonel diyet, sebze ve meyvelerde bulunan antioksidan ve fitokimyasalları vücuda doğal yollardan sağladığı için diyet boyunca ekstradan vitamin takviyesi alınmasını gerektirmiyor. Diyet; kilo korumaya yönelik beslenme taktiklerini içeren, vücut yağ dokusunu azaltıp, kas yoğunluğunu koruyan, az kilo veriminde bile vücutta ciddi olumlu değişiklikler yaratan bir sisteme dayanıyor.
Selahattin Dönmez, bu diyette besinlerin iyileştirici gücünden nasıl yararlanıldığını şu sözlerle açıklıyor: "Biliyoruz ki bazı besin öğelerinin az alımı hastalık riskini artırırken, eksik alınan yerine konulduğunda hastalık riski azalıyor. Yüksek miktarda alındığında ise yararlı etki kayboluyor ve risk yeniden ortaya çıkıyor. Bu vücudun tepkisi, diyetin kilo yönetiminde de yeterli ve dengeli beslenme ile yapıldığında hatta kişiye özel olduğunda çok daha etkin olduğunun bir kanıtı."
Dün, fonksiyonel diyet uygularken özellikle tüketilmesi önerilen bazı besinlerden bahsetmiştik. Hatırlatma olsun diye bu besinleri ve yararlarına bir kez daha göz atalım:
Soğan çeşitleri, pırasa ve sarımsak: Kolesterolü düşürür, tümör oluşumunu engeller, kanser yapıcı maddeleri zararsız hale getirir, helikobakter pyloriyi baskılar. Salatalara çiğ formda ince ince doğrayarak eklemek etkindir. Pişirildiğinde aktif bileşenler kaybolmaktadır. 1 adet soğan, 2 diş sarımsak ve adet pırasa yeterlidir.
Keten tohumu: İçerisindeki lignan sayesinde kolon, meme ve akciğer kanseri riskini azaltır. Kalbi korur. Günde 1 yemek kaşığından fazla kullanılması gerekmektedir.
Soya fasulyesi: İçerisindeki fenolik asit, saponinler ve izoflavonlar sayesinde kemik yoğunluğunu arttırmakta, kansere karşı korumakta, LDL denilen kötü huylu kolesterolün kandaki seviyesini azaltarak kalbi korumaktadır. Bu nedenle günde sadece 40 g, yaklaşık 4 tepeleme yemek kaşığı haşlanmış soya fasulyesini salatalara eklemek yeterlidir.
Yulaf: İçerisindeki beta glukan ile kalbi korumaktadır. Ekmek olarak öncelikli yulaf ekmeğini tercih etmek ve her öğünde 1 dilim yemek bu bileşenin vücuttaki etkinliği için yeterlidir.
Kırmızı veya siyah üzüm: İçerdiği polifenolik bileşikler ile LDL kolesterolün hızla düşmesini sağlamaktadır. 1 kase taze üzüm veya 1 su bardağı üzüm suyu tüketmek, kırmızı şarap ile aynı etkiyi göstermektedir.
Yağsız kırmızı et ve az yağlı süt: Bu besinleri düzenli tüketince içerisindeki konjuge linoleik asit (CLA) sayesinde vücutta yağ dokusunu azaltıp, kas yoğunluğunu arttırmaktadır. 1 avuç içi kadar ince yağsız kırmızı et, 2 su bardağı yağsız süt yeterlidir.

Birinci hafta uygulanacak diyet:
Kahvaltı: 1 kase süt içerisine 4 yemek kaşığı yulaf ve 2 yemek kaşığı badem ile karıştırılıp yenilecek. Yanına da 1 kase doğranmış karpuz ve taze ananas karışımı tüketilecek
Ara: 1 avuç içi kadar taze karadut veya 1 kivi
Öğle: 1 küçük tabak zeytinyağlı pırasa yemeği 1 dilim yulaf ekmeği az yağlı mevsim salata
Ara: 1 avuç içi kadar taze karadut veya 1 kivi
Akşam: 1 dilim yağsız biftek 1 dilim yulaf ekmeği az yağlı mevsim salata
Ara: 1 su bardağı kefir

İkinci hafta uygulanacak diyet:
Kahvaltı: 1 su bardağı taze sıkılmış havuç suyu 1 yumurtalı az yağda yapılmış omlet 1 dilim çavdar ekmeği domates salatalık
Ara: 1 su bardağı omega 3 içeren yağsız süt
Öğle: 1 küçük tabak zeytinyağlı nohut veya mercimek yemeği 1 dilim çavdar ekmeği ve az yağlı bol nar ekşili çoban salatası
Ara: 1 su bardağı omega 3 içeren yağsız süt
Akşam: 4 adet ev yapımı köfte 1 kase yoğurt 1 dilim çavdar ekmek az yağlı çoban salatası
Ara: 1 elma veya 1 dilim karpuz veya 1 kivi veya 1 portakal

Üçüncü hafta uygulanacak diyet:
Kahvaltı: 1 ince dilim karpuz 1 dilim peynir 1 dilim tahıllı ekmek domates salatalık
Ara: 4 yemek kaşığı kuru dut veya kuru siyah üzüm veya kuru yaban mersini veya 5 adet kuru kayısı
Öğle: 1 kase domates veya mercimek çorbası 6 yemek kaşığı tavuk veya hindi eti ile hazırlanmış sebzelerle sotelenmiş yemek 1 dilim ekmek az yağlı salata
İkindi: 1 su bardağı ayran
Akşam: 1 adet zeytinyağlı enginar 1 avuç içi kadar ızgara somon ve 1 dilim ekmek az yağlı salata
Ara: 1 armut veya 1 şeftali veya 1 küçük salkım siyah veya kırmızı üzüm veya 1 elma

Dördüncü hafta uygulanacak diyet:

Kahvaltı: 1 yumurtalı menemen 1 dilim ekmek domates tatlı kırmızı biber
Ara: 1 su bardağı taze sıkılmış çilek suyu
Öğle: haşlanmış tavuk göğsü ve 4 yemek kaşığı bulgur pilavı az yağlı salata
İkindi: 2 top dondurma
Akşam: 1 adet fırında tavuk etli hazırlanmış karnıyarık veya 2 adet etli küçük biber dolması 1 kase yoğurt 1 dilim ekmek az yağlı salata
Ara: 1 elma veya 2 ince dilim taze ananas veya 1 su bardağı taze çilek suyu

YARIN: SIK YAPILAN DİYET HATALARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA