• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Hem doğal hem güzel çünkü size özel! FİLİZ İÇKE ÖNAL

Hem doğal hem güzel çünkü size özel!

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.11.2010, 00:00
Özel İlgi Tıp Merkezi'nden Op. Dr. Tahir Şen, burun estetiği ameliyatı ile burnun alacağı yeni şeklin film yıldızlarına veya şarkıcılara benzetilmeye çalışıldığı dönemin eskide kaldığını belirterek "En makbul burun, yüzünüzün şekline uyum sağlayan ve mümkün olduğunca doğal görünen burundur" diyor


Daha genç görünüm daha yumuşak ifade

İhtiyaç duyulan durumlarda burun estetiği, kişilere daha genç bir görünüm, daha yumuşak bir ifade kazandırıyor. Gözler ve yüzün güzelliği ortaya çıkıyor ama ameliyatın bütün bu artılarına rağmen doktorların her fırsatta söylediği gibi "Beklentilerimiz de gerçekçi olmak zorunda". Op. Dr. Tahir Şen, bu beklentinin sınırlarını şu sözlerle çiziyor: "Bir burun ameliyatı olacağım ve hayatım mükemmel hale gelecek, sosyal yaşantım güzelleşecek, herkes beni beğenecek gibi bir beklenti gerçekçi değildir. Mükemmelden ziyade daha iyi, daha güzel bir burun istemak çok daha gerçekçi bir beklenti olacaktır..."
Günümüzün estetik anlayışı, ameliyatlardan kozmetik sektörüne kadar her alanda, doğal yapıyı bozmadan küçük dokunuşlarla elde edilen güzelliği geçer akçe sayıyor. Bu anlayıştan burun estetiği ameliyatları da nasibini almış görünüyor çünkü artık etrafımızda "tek tip ve ben estetikliyim diye bağıran" burunlar yerine, kişinin yüz yapısına göre tasarlanan ve estetik müdahale gördüğü neredeyse hiç anlaşılmayan burunlar görüyoruz. Özel İlgi Tıp Merkezi hekimlerinden Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tahir Şen de bu noktaya dikkat çekiyor: "Özellikle kişinin yüzüne gidecek, estetikli olduğu belli olmayan bir burun en makbul burundur. Abartılı, burun ucu çok yukarı kalkmış, estetik olduğu belli olan burunlar artık talep görmüyor. Burnun yüzde hoş ve doğal durması daha önemli." Op. Dr. Tahir Şen, burun estetiği hakkındaki sorularımızı yanıtladı.
-Burun estetiği nedir?
Burnun yeniden şekillendirilmesi ve estetik görünüm verilmesi işlemidir. Burun estetiği, estetik cerrahi ameliyatları arasında en sık gerçekleştirilen ameliyatlardan birisidir. Burun konumu itibariyle vücudun en dikkat çeken organıdır. Bu yüzden burun, kişinin güzelliğini artıran veya güzel bir yüzü daha az çekici hale getirebilen bir organdır.
-Burun estetiği ameliyatları ile neler yapılabilir?
Burun uzunsa kısaltılabilir, kısa ise uzatılabilir, burun sırtındaki kemer düzeltilebilir, burun ucu yeniden şekillendirilebilir, burun ve burun delikleri geniş ise daraltılabilir, burun sırtı çökükse düzeltilebilir, burun ile üst dudak arasındaki açı düzeltilebilir. Bu ameliyatta amaç; kişinin yüz ve vücut yapısına gidecek, estetikli olduğu belli olmayacak doğal bir burun görünümü sağlamaktır.
-Burun estetiği ameliyatı için uygun adaylar kimlerdir?
Kızlarda 16-17, erkeklerde ise 17-18 yaşlarından sonra bu ameliyat yapılabilir. Ameliyata girmesinde tıbbi bir sakınca olmayan, psikolojik rahatsızlığı olmayan, gerçekçi beklentileri olan kişiler uygun adaylardır.
-Ameliyat ne kadar sürer?
Yapılacak işleme göre bu süre değişebilir ama ortalama 1-2 saat arasında sürdüğünü söyleyebiliriz.
Operasyon öncesi:
Hasta sigara içiyorsa, operasyondan en az 10 gün öncesinden sigarayı bırakmalıdır. Aspirin ve antienflamatuar ilaçlar operasyon sırasında kanamayı artıracağı için operasyon öncesi kullanılmamalıdır.
Hastanede kalış süresi:
Hasta operasyon sabahı hastaneye gelir. Aynı günün akşamı veya ertesi gün sabahtan taburcu edilir.
Operasyon ve operasyon sonrası:
Genel anestezi veya sedasyon anestezisi (tam uyutmadan) ile operasyon gerçekleştirilir. Kişinin şikayetleri değerlendirildikten sonra açık veya kapalı teknik uygulanır. Açık teknikte operasyon burun ucunda "kolumella" denilen kısımdan ve burun deliklerinin içinden girilerek gerçekleştirilir. Kapalı teknikle ise sadece burun deliklerinden girilerek buruna müdahale yapılır. Her iki tekniğin de kendine göre avantaj ve dezavantajları mevcuttur.
Açık teknik, müdahale edilecek yapıların net bir şekilde görülebilmesini sağlar. Burun ucuna müdahale yapılacaksa veya kıkırdak bir yama konulacaksa operasyon daha kontrollü bir şekilde gerçekleştirilir. Bu tekniğin dezavantajı; operasyonun daha uzun sürmesidir. Burun ucunda belli belirsiz bir iz kalabilir.
Kapalı teknikte operasyon süresi kısadır. Burunda ödem daha az olur. Fakat görüş kısıtlı olduğu için yapılacak müdahaleler kısıtlı olmaktadır.
Hastada nefes alma şikayetleri de varsa, operasyon sırasında buna neden olan yapılar da düzeltilmelidir. Burundaki kemik ve kıkırdak dokuya istenen şekil verildikten sonra burun içine konan tampon ve burun sırtına konulan atelle şeklin korunması sağlanır. Tamponun ve atelin alınması ağrılı bir işlem değildir. Tampon 1-2 gün sonra, atel ise bir hafta sonra alınır. Ameliyattan sonra göz altında morluk ve şişlikler oluşabilir. Buz uygulaması ile morluk ve şişlikler azaltılabilir.
Bir hafta sonra burundaki şişliklerin ve morlukların çoğu geçer. Burundaki şişliğin tam olarak geçmesi ise 3-4 ay kadar sürebilir. Burnun tam şeklini alması 6-12 ayı bulabilir.
Operasyon sonrasında bir ay boyunca burun darbelerden korunmalı, 2-3 ay yüksek efor gerektiren işlerden kaçınılmalıdır. Gözlük, 2-3 ay boyunca takılmamalıdır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA