• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Evet, heykeli dikilecek adam HÜROL DAĞDELEN

Evet, heykeli dikilecek adam

hurol.dagdelen@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.07.2010, 00:00
İzmir'in sanayi duayeni Yaşar Ailesi'dir. Çocuktum, baba Durmuş Yaşar'ı pek bilmiyorum ama oğul Selçuk Yaşar'ı, İzmir'e kazandırdıklarını, özellikle Karşıyaka için önemini çok iyi bilirim.
Sadece boya değil, Yaşar markasıyla sanayinin pek çok dalında başarılı adımlar atan Selçuk Yaşar, özellikle gıda sektöründe, yani Pınar kimliğiyle sütte ve süt ürünlerinde, sadece Türkiye'de değil dünyada bir markadır.
Dün de öyle, bugün de...
Bu onun işadamı kimliği... İzmir hala onun meyvesini yiyor.
***
Bir de sosyal yönü var Selçuk Yaşar'ın; bilime, sanata, spora yaptığı katkılar...
Bugün Yaşar Üniversitesi, her öğrencinin bünyesinde yer almaya can attığı Türkiye'nin sayılı eğitim kurumlarındandır.
Art arda açtığı sanat galerileri adından söz ettirir. Sanata yaptığı yatırımı, pek çok işadamı göze bile alamamıştır.
Çünkü o bir Egeli... İçinde yaşadığı topluma örnek olmaya çalışan bir girişimci yürek...
***
Bu yönüyle hemen her İzmirli sever Selçuk Yaşar'ı, sevmese de takdir eder. Ama Karşıyakalı daha fazla...
Çünkü bir kentin kaderini değiştiren adamdır Selçuk Yaşar... Karşıyaka'yı, Karşıyaka yapan değerlerin başında gelir.
Bir dönem başkanlığını yaptığı Karşıyaka Spor Kulübü'nden hiçbir güç koparamamıştır Selçuk Yaşar'ı...
Onca ekonomik krize karşın, bir kulüp ayakta kalmayı başarabilmişse, bunda Selçuk Yaşar'ın büyük payı vardır. Maddi ve manevi desteğiyle hep imdada o yetişmiştir.
Bu yüzden futbolda her yıl başa güreşir Karşıyaka, Süper Lig'e yükselemez ama hep ilk beş arasındadır.
Süper Lig de önümüzdeki yıl, umarım.
Basketbolda ise, yıllardır bileği bükülmez takımlar arasındadır Pınar Karşıyaka...
O sayede üç büyükler için İzmir, korkulan bir deplasmandır.
***
Çocukluğum Karşıyaka'da, Çamlık Sokağı'nda geçti, sokağın sahile yakın bölümünde, Yaşar Köşkü vardı.
Her geçişimde imrenirdim o yemyeşil köşke... Duru, gösterişsiz ama doğayı kucaklayan bir havası vardı. Çiçeklerin kokusu, 100 metre öteden duyulurdu.
Hemen sokağın başında da bir Levanten köşkü ilgimi çekerdi, son yılları haraptı. Selçuk Yaşar onu alıp yeni baştan yarattı, müze yaptı.
Şimdi Karşıyaka'ya giderseniz, sahil boyunca neredeyse tek kalmış o tarihi yapıyı görüp hayran kalırsınız.
Onda da Yaşar imzası vardır.
****
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, önümüzdeki günlerde Karşıyaka'da Sanat Parkı'nda bir Selçuk Yaşar heykeli açacaklarını söylemiş...
Tebrik ve teşekkür.
Çünkü bu, yaşadığı toplumun değerinin artmasında önemli katkılarda bulunan bir isme, vefa borcudur. Anlık bir başarının sonucu değil, toplum hizmetine adanan bir ömrün ödülüdür.
Bu yüzden yaşarken, Selçuk Yaşar'a sunulacak en değerli armağandır.

Beni çok şaşırttı bir de siz okuyun!
Ben salatalığın bu kadar yararlı bir ürün olduğunu bilmiyordum. Ancak bir süre önce "The New York Times" gazetesi, aylar süren bir araştırmayı yayınlayınca, şoka uğradım. Salatalık birçok yönüyle beni çok şaşırttı. Bir de siz okuyun, bana hak vereceksiniz.
1) Öğleden sonra yurgunluk mu hissettiniz? Kahveyi, çayı, soğuk içecekleri bir taraf bırakın ve bir salatalık yiyin. Salatalık iyi bir B vitaminler ve Karbohidratlar kaynağıdır ve yediğinizde saatler sürecek yorgunluğunuzu kısa bir sürede ortadan kaldırır.
2) Banyodan sonra aynanızın buğulanmasından şikayetçi misiniz? Bir salatalık dilimini alıp aynayı ovun. Hem buğulanma yok olacak hem de pırıldayan bir aynaya ve nefis bir kokuya sahip olacaksınız.
***
3) Haşereler bahçenizi veya saksı bitkilerinizi mahvediyor mu? Bahçeniz için bir aluminyum tabağa (ya da aluminyum folyoya) salatalık dilimlerini koyup, ortada bir yere yerleştirin. Saksılarınıza ise birkaç dilimi toprağın üzerine yine aluminyum tabak veya folyo ile yerleştirin. Bütün mevsim haşerelerden kurtulacaksınız.
4) Bayanlar, bir süreliğine selülitlerinizden kurtulmak ister misiniz? Sorunlu bölgelerinizi birkaç dakika süreyle salatalık dilimleriyle ovun. Meyvedeki fitokimyasallar derinizdeki kollajenlerin gerilmesini sağlar, dış tabakayı sıkılaştırarak selülitlerin görüntüsünü azaltır. Aynı şekilde göz civarındaki kırışıklıklara da iyi gelir.
5) "Akşamdan kalma" sorununuzdan veya kötü bir baş ağrısından kurtulmak ister misiniz? Yatağa girmeden önce birkaç dilim salatalık yiyin ve ertesi sabah dipdiri, baş ağrısız kalkın.
***
6) Özellikle diyet yapanlar, açlık dürtünüzü ortadan kaldırmak mı istiyorsunuz? Salatalık yiyin.
7) Evinizde ayakkabı boyanız mı kalmadı? Taze kesilmiş bir salatalıkla ayakkabınızı ovalayın. İçerdiği kimyasallar ayakkabınıza hem harika görünen bir parlaklık verir hem de deriyi su geçirmez hale getirir.
8) Evinizde bir kapı, pencere ya da benzer bir şey gıcırtı mı yapıyor? Bir dilim salatalığı alıp gıcırtı yapan yerlere sürtün, gıcırtı gidecektir.
9) Gergin ve bitkinseniz bir tas kaynar suyun içine bir bütün salatalığı ince dilimler halinde keserek koyun. Tası da bulunduğunuz odada uygun bir yere koyun. Salatalıktaki kimyasallar ve diğer besinler kaynar suyun içine girince tepki gösterirler ve suyun buharı ile birlikte bulunduğunuz odaya yayılarak nefis bir aroma yayarlar. Bu aroma gerginliği azaltır.
***
10) Yemek yediniz ve ağzınızdan kötü koku yayıyorsunuz. Bir salatalık dilimini alıp dilinizle damağınıza yerleştirin ve en az 30 saniye öyle tutun. Ağzınızda kötü kokulara neden olan bakterilerin fitokimyasallar sayesinde ölmesi nedeniyle bu sorundan kurtulmuş olacaksınız.
11) Bir dilim salatalığı alıp temizlemek istediğiniz yeri lavaboyu ovun. Sadece yılların birikimi lekeleri kirleri temizlemekle kalmaz, ayrıca güzel bir parlaklık verir.
12) Kalemle yazarken bir hata yaptınız ve hatayı silmek istiyorsunuz. Salatalık kabuğunu alıp yavaş ve nazikçe silmek istediğiniz yazıya sürtün. Boya kalemlerinde ve keçe kalem yazılarında da oldukça yararlı.

GÜNÜN SÖZÜ
Yaşamın gayesi; hoşa gitmeyen şeylerden kaçmak değil, hoşa gitmeyen şeyleri yenmektir.
Forester
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA