• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Hamster ısırırsa kuduz olur muyum ?

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.02.2010, 00:00
Hamsterlar bazen aniden uykudan uyandırdığınızda ya da yeterince evcilleşmediklerinde elinizi ısırabilirler. Genelde bu ısırıklar sivri küçücük dişleri nedeniyle canınızın çok yanmasına ama yüzeysel küçük yaralamalarla sonuçlanır. Bu tip ısırıklarda kuduzdan asla korkmamalısınız. Çünkü kuduz hastalığını hiçbir hayvan, vücudunda kendisi yaratamaz. Köpekte, kedide olduğu gibi hamsterlarda da kuduz mikrobu başka bir hayvan bulaşır. Evlerimizde kafesinde beslediğimiz bir hayvanın hiçbir hayvanla bu tip bir kontağı olamayacağı için hamster ısırıklarında kuduzdan korkmanıza gerek yoktur.

ANTİSEPTİK YETERLİ
Sadece ısırık yarasını normal mikroplanmadan korumak için Betadine veya Batticon gibi antiseptiklerle iyice silerek temizlemelisiniz. Bu arada geçmiş zamanda bir salgın olarak adı geçen ve tarla farelerinden bulaşan Hanta virüsü hastalığı konusunda da evimizde steril şekilde bakılan hamsterlar tam güvenlidir.

Baharın gelişiyle birlikte kene- pire riski de artıyor

Asalakların yumurtalarından çıktığı bu dönemde, kedi ve köpeklerinizin koruyucu ilaçlarını sakın unutmayın


Baharın gelişi ile birlikte doğadaki tüm canlılarda rejenerasyon dediğimiz bir üreme ve çoğalma başlar. Nasıl ki otlar, çiçekler tohumlarından çıkıyorsa, böcekler, kelebekler baharı karşılıyorsa; ne yazık ki köpek ve kedilerimiz için birer asalak ve hastalık taşıyıcı olan kene, pire gibi parazitler de kış yumurtalarından çıkarlar. Havaların ısınmaya başladığı bu dönemlerinde lütfen dostlarımızın periyodik aşı karnelerini kontrol edin veya dış parazitleri için gerekli koruyucu ilaçların yenilemesini veteriner hekiminize hatırlatın.

İguanada dış parazitler

İguanalarda derisi üzerinde akar dediğimiz gözle güçlükle görülebilen parazitler oluşabilir. Bu akarlar zaten üzerlerinde vardır ve uygun ortam bulduklarında çoğalırlar. Ya da petshoptan alıp barınağına sonradan koyduğunuz, kütük, taş vb aksesuarlarla da taşınabilir. Daha çok baş ve boyun bölgesine yerleşen kırmızımsı renkteki bu küçük böcekçikler, iguananın vücudunda irritasyon oluşturup oluşan akıntı ve kepeklenmelerle beslenirler.
İguanamızı uykusuz bırakır, aşırı strese girmesine neden olup zayıflamasına, iştahsızlığına ve diğer hastalıklara karşı direncinin düşmesine neden olabilirler. Bu şekilde derisinde parazite benzer şüpheli durumlar gördüğünüz iguananızı vakit geçirmeden veteriner hekime götürmelisiniz. Veteriner hekiminiz size hem iguana hem de barınağı için uygun ilaçlarını verecek ve dostunuz zayıf düşmeden onu bu parazitlerden kurtaracaktır.

İshal, tavşanın canına mal olabilir

Tavşanların beslenmesinde sebzeler, meyveler, yeşilliklerin yanında kuru gıda olarak pelet yemler, saman, kuru ot ve yonca her öğününde bulunması gerekir. Genelde evcil hayvan olarak evlerinize aldığınız tavşanlara bol bol marul, havuç verirsiniz. Satın aldığınız yerden de size yeterli ve gerekli bilgiler verilmediyse bu şekilde beslenen tavşanımız çok kısa sürede ne yazık ki ishal olur ve veteriner hekime götürdüğünüzde eğer geç kalınmadıysa uygun tedavi ile iyileşebilir.
Ama geç kalınan durumlarda ne yazık ki bu güzel, narin dostumuzu kaybedebiliriz. O yüzden beslenmesinde kuru gıdalarının her zaman önünde bulunmasını ihmal etmeyin. Marul, salatalık gibi aşırı su ihtiva eden veya soğan, sarımsak, pırasa, lahana, pancar gibi gaz yapıcı ve patates gibi zehirleyici etkisi olan gıdaları tavşanınıza hiç vermeyiniz.

Haftanın isimleri
Köpek : Jingle- Rudy- Terri- Şara- Loopy
Kedi: : Kelly- Magic- Sarım- Tatlısı- Zilda
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI