• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Kural geliştiriyorlar

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.12.2010, 00:00
Köpekler kalabalık ortamlarda yaşadıklarında belli bir hiyerarşi oluşturup sürü içinde kavgaların önüne geçmeye çalışırlar

Hayvan davranışlarını incelediğinizde; kemirgenlerden, maymunlara kadar bir çok hayvanda birlikte yaşarken sürü veya grup içinde tıpkı insanlarda olduğu gibi doğruyu veya yanlışı ayırt ettiklerini ve buna göre sürü psikolojileri, etki ve tepkiler oluşturduklarını görürsünüz.
İnsanlar gibi karmaşık duygular hissedebilen hayvanların başında, kurt, çakal gibi köpeğin atası olan hayvanlar gelir. Bu nedenle köpeklerde kendi aralarında, sahipleri ile ve diğer insanlarla değişik duyguların etken olduğu karmaşık davranışlarda bulunabilirler. Zaten birçok davranış bozukluğu veya doğru eğitim alma olayı bu etkileşimden köken alır.
Köpekler kalabalık ortamlarda yaşadıklarında belli bir hiyerarşi oluşturup sürü içinde karmaşa ve kavgaların önüne geçmeye çalışırlar. Bazı bireyler çekinik kalarak sürüde alt sınıfta olmayı kabul ederken, bazıları baskın olur ve üst sınıfta yemek, barınma vb konularında daha iyi şartlara kavuşurlar. Her iki köpeğin arasında ayrı ayrı bu hiyerarşik sistem kurulur.
Kedilerde, köpeklerden biraz daha farklı olarak yine üstünlüğe bağlı bir sınıflama olsa da her bir birey diğerinin yaşamına fazla müdahale etmeden kalabalık ortamda yaşamaya çalışır. Kedilerde köpeklere göre kavga çok daha azdır.

Guineapig'lere lahana, marul ve salatalık vermeyin

Guinea piglerin beslenmesinde bir çok sebze ve meyve verilebilirken marul ve salatalık fazla su içerdiği ve besin değerinin çok düşük olması nedeniyle beslenme menüsünde olmamalıdır.
Bunun dışında patates ve patates kabuğu, kırmızı lahana, pancar gibi besinler guinea piglerde geriye dönüşsüz ishallere neden olabilir ve dostunuzu kaybedebilirsiniz.
Domates, turp, brokoli, karnabahar, kavun karpuz ise çok az miktarlarda verilmelidir.
Guineapiglerin öğünü içinde kuru ot ve saman her zaman önlerinde bulunmalıdır.
Düzenli ve yeterli miktarda sebze,meyve ve yeşil ot verilen guinea piglere ayrıca su verilmesine gerek yoktur.
Bu basit diyet kurallarına uyulmadığı için hasta olmuş onlarca guinea pig kliniğime geliyor ve bazen fazla geç gelenleri ne yazık ki iyileştiremeyip kaybediyoruz. O yüzden bu nedenle ishal vb olmuş bir guinea piginizi çok acil veteriner hekime götürmelisiniz.

İguanalarda yumurtlama
Dişi bir iguananız varsa ve bir zaman sonra karnı şişip, durgunlaştıysa hamile olabilir. Dişi iguanalar bir çok yumurtlayan canlıda olabildiği gibi zaman zaman ortamda erkek olmasa da yumurta oluşturabilirler. Bunu neden olan en başta hormonal etkiler olabileceği gibi bir çok çevresel faktör vardır. Dişi iguananızın ortamda erkek olmadan oluşturduğu yumurtalar tabi ki dölsüzdür ve yavru çıkması mümkün değildir.
Karnı normalden fazla şişen, hareketleri yavaşlayan, içinde bulunduğu terraryumun tabanındaki kumu kazmaya başlayan iguananızı en kısa sürede veteriner hekime götürüp, elle muayene, röntgen veya ultrason benzeri tanı yöntemleri ile gebe olup olmadığını saptanması gerekir. Daha sonra ise seçilecek yöntem ya iguananın yumurtlayabileceği uygun bir ortam yaratmak veya operasyonla yumurtaları da alarak dişi iguanayı kısırlaştırmaktır.

Kedim ağlıyor mu?
Kedilerin de bizim gibi gözyaşı bezleri ve kanalları vardır. Gözyaşının asıl amacı göze gelen toz, mikrop gibi zararlı etkenlerin yıkanıp akıp gitmesini sağlamaktır. İnsanlardaki ağlama mekanizmasının oluşumuna hiç girmeyeceğim. Ama hayvanlarda primat grubu maymunlar hariç insanlar gibi duygusal durumlarında gelişen ağlama görülmez.
Özellikle kedilerde sürekli devam eden gözyaşı akıntısı bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Çapaklanma vb ise en başta konjunktivitis dediğimiz göz kapaklarının hastalığı olabileceği gibi yine virütik vb başka hastalıklarında belirtisi olabilir.
Kedinizin ağlamadığını bildiğinize göre, eğer gözlerinde yaşarma görürseniz en kısa sürede veteriner hekime başvurmalısınız.

Haftanın isimleri;

Köpek: Rox- Nat- Rover- Remy- Malu
Kedi: Aster- Rioja- Mace- İpo- Lilac


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI