• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Hayvanlar da neşelenir

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.12.2014, 00:00
Her canlı keyifli olduğunu farklı şekilde gösterir. Biz insanlar, neşeyle konuşur, güler ve hatta kahkaha atarız. Köpekler koşturur, heyecanla farklı bir şekilde havlar, kuyruklarını sallar ve hevesle güler gibi ağzı açık dil dışarıda yüzünüze bakarak sizi oyuna çağırırlar. Kediler ise keyiflendiklerinde genizlerinden gelen hırıldamaya benzer bir sesle mırıldanırlar. Daha önce hiç kedi beslememiş birisi için bu ses şaşırtıcı hatta ürkütücü olabilir. Ama kediler mutluluklarını böyle gösterirler. Size sürünürler ve keyif derecelerine bağlı olarak değişen şiddette sesle mırıldarlar. Kuşlar da neşeli ve keyifli olduklarında bol bol şakırlar. Evcil konuşan bir muhabbet kuşunuz veya papağanınız varsa o zamanda çenesinin düştüğünü, tüm bildiği kelimeleri arka arkaya sıraladıklarını, dikkatinizi çekmeye çalıştıklarını görürsünüz.

Her yerde rahat

Evdeki koltuklar ve yataklar evde yaşayan insanlara, eğer yavruyken alıştırırsanız köpeğinize ve ne yaparsanız yapın engelleyemeyeceğiniz başköşe meraklısı kedinize aittir. Köpekler alıştıkları konfordan geriye döndürülemezler. Çünkü köpekte davranışlar şartlanmayla oluşur ve yerleşir. Bu şekilde yapmasını istemediğimiz her şeyi örneğin koltuğa çıkmamasını da sağlayabiliriz. Fakat kedinize ne yaparsanız yapın o istediği yerde yatar. Kedinin olduğu bir evde siz onun eşyalarının misafiri olursunuz. O yüzden kedinize eğitim vermek için hiç uğraşmayın. Bir gün bakarsınız ki salon sehpasındaki süs tabağına taşarak ta olsa kendini sığdırmış keyifle uyuyor. Sepetteki yeni yıkanmış çamaşırlar en gözde yerleridir.

Muhabbet kuşunu insan gibi beslemeyin

Muhabbet kuşları doğada tohumlar, filizlerle beslenirler. Ev yaşamında çok sevdiğiniz bir sürü kelimeyi konuşabilen muhabbet kuşunuzu insan gibi görüp, ekmek, kurabiye, çay hatta kola, pilav, peynir, cips vb ile besleyebilirsiniz. Bu tür doğada asla bulamayacağı ve yiyemeyeceği besinlerle beslenen kuşlarda bu besinlerin içindeki fazla yağ, tuz ve diğer katkı maddeleri nedeni ile ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar. Böbreklerinde hastalık oluşabilir ya da bazen lipom diyebileceğimiz yağ tümörleri ve diğer tümörler oluşabilir. Aşırı şişmanlayıp yaşam kalitesi düşebilir ve erkenden sevgili dostumuzdan ayrılmak zorunda kalabiliriz.

İlginç bilgiler!

* Pirelerin kan damarları yoktur. Vücudun iç kısmı tümüyle, berrak akıcı bir kanın içinde yüzer.
* Bazı yılanların 0.028 gramlık zehiri, 125.000 fareyi öldürecek kadar güçlüdür.
* Yılanların çene kemiği olmadıgından ağızlarını diledikleri kadar çok açabilmektedirler.
* İnsan vücudunun radyasyona direci 600 rads dolayındadır. Oysa akreplerde bu direnç 40-150 bin rads'a kadar yükseliyor.
* Bukalemun dili kendi uzunluğunun 1.5 katı mesafeye kadar ulaşır.
* Kutup ayıları solaktır.
* Zürafalar 35 cm. uzunlukta siyah bir dile sahiptirler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA