• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ÜSTÜNLÜK VE DENGE HALİL FİNCAN

ÜSTÜNLÜK VE DENGE

halil.fincan@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.03.2015, 00:00
G.Saray'ın son Kadıköy zaferinden sonra geçen süreçteki rakamlar aslında bizi ilginç bir matematikle karşı karşıya bırakıyor. F.Bahçe'nın oradaki hep üstünlüğü ile G.Saray'ın şampiyonluk sayısında tutturduğu eşitlik bu heyecanı hep taze tutuyor

G.Saray'ın Kadıköy'de ezeli rakibine karşı en son kazandığı sezonun ertesi yılında... Yani 2000-2001 sezonunda... Yani F.Bahçe'nin 16 yıllık üstünlüğünün başlangıç senesinde... Yani 6 Mayıs 2001 tarihinde oynanan ve 2-1 sarı-lacivertlilerin kazandığı maçın birkaç gün sonrasında... G.Saray Teknik Direktörü Lucescu, "Bizi F.Bahçe yenmedi. Biz kendimize yenildik. F.Bahçe sadece bir galibiyet kazandı" demişti. Rumen teknik adam o günkü mağlubiyetin serinin ilk basamağı olduğunu bilemezdi elbet. Lucescu ile başlayan Terim, yine Terim, Hagi, Gerets, yine Gerets, Feldkamp, Skibbe, Rijkaard, yine Hagi, yine Terim, yine Terim, yine Terim, Mancini ve Hamzaoğlu çizelgesiyle toplamda 9 teknik adam Kadıköy'den kazanamadan döndü. Bu süreçte Lucescu, Gerets, Feldkamp, Skibbe, Rijkaard, Mancini, Hamzaoğlu sıfır puan çekerken, oradaki son galibiyette takımın başında olan Terim, Saracoğlu'nda 5 maçtan sadece 2 puanla ayrılıp bir galibiyetin ödülü kadar puan çıkartamadı. Terim'i ise 1 puanla Hagi takip etti. Fakat atlanan bir husus var. Aslında G.Saray'ın Kadıköy'deki o son üç puanına kadar ki süre de pek iç açıcı değil. Çünkü o maça kadar da G.Saray 6 yıl Kadıköy'den galibiyetle ayrılamamış. En son zafer 1992-1993'te. Sonrasındaki 6 yılda 5 yenilgi 1 beraberlik var.
F.Bahçe kısmına gelirsek. Kanarya için de Kadıköy'de ezeli rakibine karşı üstünlük kurmanın öneminin çok büyük olduğu ortada. Ancak F.Bahçe de şampiyonluk kadar kıymetli sayılan bu galibiyetlere rağmen benzer bir teknik adam hareketliği yaşadı. Saracoğlu'nda G.Saray'a yenilmeyen o takımların başında Sofuoğlu, Denizli, Lorant, Daum, Zico, Aragones, Kocaman, Yanal ve Kartal yer almış. G.Saray ile karşılaştırdığınızda sayı eşit. Yani dokuz teknik adam. Bunun sebebi de şampiyonluk sayısındaki eşitlik kuşkusuz. Hayır toplamdaki 19'ar şampiyonluktan bahsetmiyorum. G.Saray'ın son Kadıköy zaferinden bu yana geçen süreçte iki takımın da 6'şar şampiyonluğunun bulunduğundan bahsediyorum.
İşte F.Bahçe'nin yıllar süren bu üstünlüğüne rağmen ezeli rakibinin gardının düşmemesinin sebebi burada yatıyor. Çünkü G.Saray'ın bu 6 şampiyonluğunun 5'inde ikinci sırada yer alan takımın F.Bahçe olduğunu görüyorsunuz. Sağlaması alındığında tuhaf bir matematik işlemi gibi görünse de 16 yıldaki bu 6 yılın ezeli rekabete bir denge katkısı yaptığı kesin. Yani biri evinde hiç kaybetmiyor. Öteki kaybetse de ezeli rakibini geçmeyi biliyor. Futbol denen şu oyun da işte bu yüzden popülerliliğini yitirmiyor. İyi haftalar.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA