• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Hem iç hem de dış veriler izlenecek BİLAL DOĞAN

Hem iç hem de dış veriler izlenecek

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.09.2009, 00:00
Son dönem yatırımcıda başlayan risk iştahı ile yukarı yönlü seyreden iç ve dış piyasalar, bir iki haftadır ABD ve Çin ekonomisi ile ilgili gelen olumsuz veriler nedeni ile duruldu. Risk iştahı yerini tekrar kaygıya
bıraktı. Geçtiğimiz hafta, ABD işsizlik verilerinin olumlu açıklanması ile hem uluslararası borsalar hem de İMKB haftaya yükseliş yönlü başladı. Bu olumlu görüntüyü yine Çin ekonomisi ile ilgili gelen olumlu veriler destekledi.
İçerde, ekonomik daralmanın yüzde 7 ile beklentilerden iyi açıklanması piyasalar tarafından olumlu karşılandı ve endeksi yukarı yönlü destekledi. Ancak IMF cephesinde yakın zamanda anlaşmanın olmayacağına yönelik görüşün ağırlık kazanması, endekse satış getirdi ve yatay seyir hakim oldu. Çin'den olumlu verilerin gelmesi ile yatırımcılarda başlayan risk iştahı neticesinde gelişmekte olan ülke ekonomilerine girişin artması da endeksin yukarı yönlü hareketinde etkili oldu. Öte yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notunun yükseltilebileceği yönündeki olumlu açıklamaları da endeksi yukarı taşıdı.
Ayrıca Merkez Bankası'nın bu hafta Salı günü yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirim beklentisinin artması da para girişini destekledi. Yurtdışının olumlu görünümü ve içerde Merkez Bankası'ndan çıkacak karar olumlu beklentilere yol açınca, iyimserlik yatırımcıda risk iştahını tekrar artırdı. Bu da borsanın yönünü yukarı çevirmesine neden oldu. Endeks, günü ve haftayı 45 bin 889 puandan tamamladı.
Bu hafta, içerde Merkez Bankası'ndan çıkaccak faiz kararı, IMF ile ilgili gelişmeler izlenecek. Yurtdışında ise, ABD'de enflasyon, konut satışları ve imalat sanayi verileri ile birlikte alternatif piyasalardaki gelişmeler takip edilecek.

BONODA DURUM
Tahvil ve bono piyasasında da açıklanan ekonomik veriler takip edildi. Global piyasalardaki olumlu hava bonoya alım getirdi. Bu olumlu görünümü başarılı geçen Hazine ihalesi de destekledi. IMF heyetinin Ekim ayındaki toplantıya gelmeyeceğinin açıklanması, bono piyasasında moralleri bozarken, Merkez Bankası'ndan faiz indirim beklentisinin güç kazanması
ile alımlar etkili olmaya başladı. Bununla birlikte euro/dolar cephesinde yaşanan sürpriz yükseliş de TL'ye değer kazandırdı. Tüm bu gelişmelerin ardından piyasada gösterge niteliğinde olan 11 Mayıs 2011 vadede faiz, günü ve haftayı yüzde 9.27 puandan tamamladı.
Önümüzdeki hafta, global piyasalar yanında, içerde Merkez Bankası toplantısı takip edilecek.

DÖVİZ PİYASASI

Küresel piyasaları takip eden döviz piyasası, içerde IMF anlaşmasıyla ilgili artan belirsizliklerin nedeniyle kararsız kaldı. Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında olası faiz indirim beklentisinin artması nedeni ile TL tarafına girişin olması da dövizi yükseliş yönlü baskı altında tuttu.
Bununla birlikte İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararında bir değişikliğe gitmemesi ve Çin ekonomisi ile ilgili olumlu veriler sonrasında yatırımcıların güvenli limanları bırakarak tekrar riskli yatırımları tercih etmeleri ve euro/dolar paritesinin 1.46 seviyelerini test etmesi dolara satış getirdi.
Bu hafta, yurtdışı gelişmeler ve parite hareketleri takip edilecek. Bununla birlikte içerde, Merkez Bankası'nın faiz toplantısı da takip edilecek. Yükselen paritede olası bir geri dönüş olması durumunda dolar cephesinde yükseliş olabilir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI