• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalar adeta şokta BİLAL DOĞAN

Piyasalar adeta şokta

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.03.2010, 00:00
Geçtiğimiz hafta, ABD ve Avrupa borsaları ile emtia piyasalarında, ekonomik veriler, şirket bilançoları, Yunanistan ekonomisine yönelik çıkması muhtemel haberler ve FED Başkanı Bernanke'nin hafta içerisinde yapacağı konuşmalar etkili oldu. İçerde ise, S&P'un Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırmasının olumlu etkisinin devamı beklendi. Siyaset ve Yargıtay gerginliği ile Balyoz hareketinin yol açtığı tedirginlik, erken seçim gibi politik tansiyondaki yükseliş Türk mali piyasalarını olumsuz etkiledi. Bu durum İMKB'nin dünya borsalarından ayrışmasına neden oldu. Yurtdışında, FED Başkanı Bernanke'nin açıklamaları küresel piyasalarda olumlu karşılanırken, Yunanistan'ın kredi notunun tekrar düşürüleceği haberleri euro cephesini olumsuz etkiledi.
Fitch'in Türkiye'deki siyasi gerilimin ülke notunu etkileyebileceği yolundaki açıklamaları ve Citi'nin Türkiye konusunda yatırımcılarını uyarması, yurtiçi piyasalardaki tansiyonu daha da yükseltti. Perşembe günü Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı ile yaptığı üçlü görüşme piyasalarda yükselen tansiyonu düşürdü. Düşen tansiyonun etkisi ile haftanın son işlem gününe yukarı yönlü başlayan İMKB Endeksi gün içerisinde tekrar satışlarla karşılaşarak 48 bin 500 seviyesine kadar gevşedi ve tepki alımları ile karşılaştı. Gelen tepki alımları ile endeks günü ve haftayı 49 bin 705 puandan tamamladı. 2009'un başından beri olumlu beklentilerin satın alınması ile diğer ülke borsalarına göre daha iyi performans gösteren İMKB Endeksi'nde aşağı yönlü riskler de bu doğrultuda artıyor.

FAİZ YÜKSELDİ

Geride bıraktığımız haftaya yüzde 8.96 bileşik faiz seviyesinde başlayan gösterge bono, haftayı yüzde 8.99 seviyesinde tamamladı. İç piyasada artan tansiyon nedeni ile faizler de yükseliş kaydetti. Faizlerdeki hareket döviz ve sermaye piyasalarındaki kadar sert olmadı ve yatay seyir hakim oldu. Tahvil bono da 16 Kasım 2011 vadeli gösterge faiz yüzde 8.99 seviyesinde haftayı tamamladı. Faizlerin yatay seyretmesindeki neden ise, bono ve tahvil piyasasında daha çok lokal yatırımcıların olmasından kaynaklandı.

DÖVİZ DEĞER KAZANDI

Geçtiğimiz hafta yurtiçi döviz piyasası iç ve dış piyasalardaki gelişmeleri takip etti. Özellikle yurtiçinde artan siyasi kaygılar yabancı kaynaklı döviz talebi oluşturdu. Bunun yanında dışarıda Yunanistan kaynaklı endişelerin sürmesi ve euro/dolar paritesinin dolara talebi artırması ile dolar dışarıda değer kazandı. Buna iç piyasadaki gerginlik de eklenince dolar kuru içerde 10 ay öncesine dönerek 1.55 TL seviyelerini test etti. İç siyasi gerginlik nedeni ile euroda 2.10 TL'ye çıktı. Piyasalara genel olarak baktığımızda, ekonomik sorunların ne Avrupa ne de ABD'de sona ermediğini, Çin'de de önemli ve tüm dünyayı sarsacak bir balonun oluştuğunu ve bunların global piyasaları tehdit ettiğini görüyoruz. içerde ise, siyasi risk algılamasının artması piyasaların ekonomi konusundaki beklentilerini olumsuz etkiliyor.
Bu hafta piyasaların seyrinde; İçerde Şubat ayı enflasyon verileri, son dönem bilançolar ve siyaset cephesinin nabzı izlenecek. Dışta ise Avrupa Bölgesi ve ABD cephesinden gelecek ekonomik veriler belirleyici olacak. Siyasi arenada yükselen tansiyon piyasaların kabusu haline geldi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI