• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İspanya’da not indirim beklentisi BİLAL DOĞAN

İspanya'da not indirim beklentisi

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.10.2012, 00:00
İspanya bankalarına ilişkin stres testi öncesi piyasalardaki tedirginlik ve bu ülkeye yönelik olası not indirimi beklentisi global borsalarda satışlara neden oldu. Geçtiğimiz cuma günü ilk seansta alımlarla 67 bin 192 puana kadar yükselen İMKB 100 Endeksi, bir süre 67 bin civarında yatay seyir izledi. İMKB 100 Endeksi, ikinci seansta satış baskısı ile 66 bin bölgesinde gevşedi. İthalat ihracat farkındaki daralma, Merkez Bankası'nın elini rahatlatması açısından olumlu algılanırken, İMKB 100 Endeksi, özelleştirme haberleri ve yurtdışı piyasaların negatif etkisi nedeniyle dengelendi. Egan Jones'un İspanya'nın kredi notunu düşürmesi ve Moodys'in de İspanya'nın kredi notunu düşürebileceğine yönelik endişeleri Avrupa borsaları ile birlikte İMKB'de satış baskısına yol açtı. İspanya bankalarının sermaye ihtiyaçlarını ortaya koyacağı düşünülen stres testi sonuçları beklenirken, ABD verileri takip edildi. ABD tüketici harcamalarının enflasyona uyarlanmasının ardından Ağustos'ta çok az yükselerek ekonomik genişlemenin ivme kazanmakta zorlandığını görüldü. ABD'de Chicago PMI 49.7 ile sektörde daralma olduğuna işaret etti.

FAİZDE SAKİN SEYİR

Eylül ayının son işlem gününde piyasalarda daha çok pozisyon kapamaların ve bilanço hareketlerinin etkisi hissedilirken, yabancı yatırımcının işlemleri kuru yükseltti, ama gösterge faiz dar bantta kaldı. Piyasalar, beklentilerin oldukça altında gelen Ağustos ayı dış ticaret verisine belirgin bir tepki vermedi. Tahvil-bono piyasasında perşembe günü spot kapanışta son işlemlerde yüzde 7.57, valörlüde yüzde 7.56 seviyesinde olan 24 Eylül 2014 itfalı yeni gösterge tahvilin bileşik faizi cuma günü sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 7.56-7.54 seviyesindeydi. Gösterge faiz cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 7.56 seviyesindeydi. ÖTV artışları ve doğalgaz zamlarının enflasyonu artıracağı endişeleriyle hafta boyunca baskı altında kalan kısa vadeli faizler cuma günü sakin bir seyir izledi. Merkez Barkası'nın fonlama maliyetini giderek yüzde 5.75 seviyesine çekmesi nedeniyle kısa vadeli faizlerde önemli bir hareket olmadığını belirtebiliriz. Perşembe günü dünyadaki akaryakıt zamları sebebiyle doğalgazın da bundan ciddi olarak etkilendiğini belirterek, doğalgaza zam yapmak zorunda olduklarını söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, perşembe günü akşamı ise Ekim başında doğalgaza yüzde 10-15 civarında zam olacağını açıkladı.

KUR YÜKSELDİ

Bilanço dönemine bağlı olarak kurumların yanı sıra yabancıların pozisyon kapama işlemleri ve euro/TL'de stop seviyelerinin alışması nedeniyle kur ve sepet yükseldi. Dolar geçen haftanın son işlem gününde 1.7925 TL'den, euro ise 2.3150 TL'den kapandı. Kur cuma günü sabah saatlerinde ilk işlemlerde 17863-17867 seviyesindeydi. Sabah saatlerinde 2.0478 seviyesinde olan sepet bazında TL ise 2.0592'ye kadar yükseldi. Akşam saatlerinde 1.2927 seviyesinde olan euro/dolar paritesi ise sabah saatlerinde 1.2904 seviyesindeydi.
Bilançolar nedeniyle piyasada bir miktar dönem sonu hareket söz konusu. Lokal kurumsal müşteriler ve yabancıların pozisyon kapamaları vardı. Euro/TL nin 200 günlük ortalamasının tekrar üzerine çıkması da bu alımları tetikledi. Öte yandan İspanya hakkındaki değerlendirme raporunu açıklayacak olan Moody's'in aynı zamanda ülkenin notunu da indirmesi bekleniyor. Moody's İspanya'nın kredi notunu yatırım yapılabilir seviyesinin bir kademe üzerinde tutuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA