• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
En büyük borsa bizim borsa CAHİT SÖNMEZ

En büyük borsa bizim borsa

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.04.2010, 00:00
Küresel krizden hızlı çıkış, piyasa aktörlerinin iştahının yeniden kabarmasına neden oluyor. Kriz öncesinde bol iştahla güzel karlar yapan tasarruf sahipleri, kaldıkları yerden son hız devam ediyor. İMKB, medya tabiri ile 58 bin psikolojik sınırını aşarak 58 bin 896 puan ile tüm günlerin rekorunu kırdı. Artık alıştığımız klasik soruya biz de değinelim... Borsanın çıkışı sürer mi? Detaylara geçmeden önce kısa ve öz yanıt vereyim... Evet sürer...
Böyle kestirme ve net yanıt verince aklıma bir anım geldi... Lisede bir arkadaşımın verdiği yanıta karşın hoca, "Neye dayanarak" diye sormuş, biraz muzip olan arkadaşım da "Masaya dayanarak" demişti. Bu aralar herkes arkasına öyle bir rüzgar aldı ki, psikolojik etkiler ile zaten yükselen endeksin neden yükseldiğini veya yükselmeye devam edeceğini tahmin etmek hiç de zor olmasa gerek. Çünkü bir dizi olumlu veri açıklanıyor.
Bakın teknik analiz sonuçları neler diyor?
Eğer İMKB 100 Endeksi yukarı yönlü hareketini korur ise 60 bin ve 62 bin aralığında direnç oluşacak. Tam tersi 58 binlerde tutunamayıp aşağı harekete başlarsa ve 57 binlere gerilerde ilk destek noktası 56.500-56.000 seviyesi görülüyor.

SIĞ PİYASALAR

İMKB'nin son bir yıl içindeki performansı gerçekten ilginç. 2009 yılının Mart ayından bu yılın Mart ayına kadar geçen 12 aylık sürede dünyanın en çok kazandıran ilk 5 borsası içine giriyor İMKB.
Dünya borsaları genelini gösteren World All MSCI Endeksi ile karşılaştırdığımızda İMKB'nin yaklaşık 2.5 kat daha fazla yükseldiğini görebiliyoruz. Gelişmekte olan ülke borsaları endeks göstergesi Emerging Market MSCI Endeksi'ne göre de iki kat artış söz konusu olmuş.
İlk beş içinde yer alan borsaların ortak özelliği derin olmamaları. Örneğin, rekor kıran borsalar içinde Ukrayna, Romanya gibi sığ piyasalar bulunuyor. Zaten İMKB'yi de derin olmayan piyasa olarak kabul ediyoruz.
İlginç olan bir tespit de, kriz sürecinde yine aynı borsaların en çok kaybettiren piyasalar olması. Tabii, derin olmayınca para sihirbazları için işler daha kolay oluyor. Derin sularda böyle rahat yüzemiyorlar çünkü...

İMF'DEN REVİZYON
2010 yılının bugüne kadar ki performanslarına da kısaca göz atalım...
İMKB 100, yüzde 5.5 artış ile ancak orta sıralarda yer alıyor. Söz konusu süreçte gelişmekte olan piyasalar MSCI Endeksi yüzde 2, gelişmiş piyasalar MSCI yüzde 2.8 ve tüm piyasalar MSCI Endeksi ise yüzde 2.7 yükselmiş. Avrupa'nın durumu vahim... FTSEurofirst 300 Endeksi 2010 yılında yüzde 3.4 gerilemiş.
Bu yıl küresel ekonomilerin toparlanma sürecini devam ettirmeleri olasılığı her geçen gün yükseliyor. IMF'de daha önce yaptığı büyüme rakamlarını yeniden yukarı yönlü revize etti. Dünya ekonomisinin yüzde 3.9 büyümesi öngörüsünde bulunan IMF, bu tahminini yüzde 4.1'e yükseltti. Asya ülkelerinin beklentilerin üzerinde bir momentumla toparlanmaları ve ardından bu gelişmenin ABD'ye pozitif yansıması IMF'yi rahatlatmış görünüyor.
Daha önce belirttiğim gibi bu yılın ilk çeyrek büyüme rakamları her ülkede çok yüksek çıkacak. Çünkü, geçen yılın dip yaptığı gayrisafi yurtiçi hasıla rakamlarıyla kıyaslanacak ve baz etkisiyle son birkaç yılının zirvesini yapacak. Doğal olarak da borsalar yine coşma fırsatı bulacaklar.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA