• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dolar endeksi ne diyor? CAHİT SÖNMEZ

Dolar endeksi ne diyor?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.02.2015, 00:00
FED'in faiz artırımı için neredeyse geri sayımın başladığı şu günlerde hareketlenen piyasalar bir türlü sağlıklı fiyatlamalar yapamıyorlar. Yanlış fiyatlamalar doğal olarak spekülatif kazanç imkanları yarattığından spekülatörlere de gün doğuyor. Her iniş çıkış ile karlarının neredeyse ikiye katlıyorlar. Kurtların puslu havayı sevmeleri misali, yoğun belirsizlik bir tarafın kaybının artması diğer tarafın kazanının aynı oranda yükselmesi anlamına geliyor.
Dolar endeksi bir süredir doların değer kazanacağı beklentisine paralel olarak yukarı çıkıyor. Adeta faiz artırımı için FED'in düğmeye basmasına az kaldı mesajı veriyor. Burada bir parantez açıp dolar endeksini hatırlayalım, sonrasında mesajları okumayı sürdürelim...
ENDEKS KOMPOZİSYONU
Dolar endeksi Amerika'nın Bretton Woods sisteminden çıkması ile para biriminin değerini izleyebilmek için yarattığı gösterge niteliğinde bir parametre... IMF ve Dünya Bankası'nın da kurulmalarına vesile olan Bretton Woods 1946 yılında uygulanmaya başlandığında dolar altına, diğer para birimleri de dolara sabitlenmişti. 1 ons altın 35 dolara fikslenmesine rağmen FED direnememiş iki devalüasyonun ardından sistem çökmüştü. 1973 yılın Amerika, Almanya, Fransa, İsviçre, İsveç, Kanada ve Japonya para birimlerinden oluşan sepetin dolar değerinden bir endeks oluşturdu ve 100 değeri ile sürece başladı. Bugün itibarıyla endekste yüzde 57,6 oranında euro, 13,6 Japon yeni, yüzde 11,9 İngiliz Sterlini, yüzde 9,1 Kanada doları, yüzde 4,2 İsveç kronu ve yüzde 3,6 İsviçre frangı yer alıyor. 1985'de 165 puanla endeks zirve yaptı. Ancak 2008 krizinde ise 70,6 puan ile dibe vurdu ve yakın zamana kadarda yatay seyir izledi.
HIZLI ARTIŞ!
Endeks yazımı kaleme alırken 94 puanlar seviyesinde idi. FED'in parasal genişleme politikaları uygulamasına bağlı olarak uykuda olan endeksi ilk eski başkan Bernanke uyandırmıştı. Yeni başkan Yellen da tahvil alımını sonlandırması ve faiz artırımına gideceklerini açıklamasıyla endeksin gözlerini fal taşı gibi açmış oldu. Yaklaşık 1 yıldır yüzde 20'nin üzerinde değer kazandı endeks. Bu arada şu bilgiyi de atlamayalım; endeks vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri de konu olabiliyor. Yani endeksin yükseleceğini bekleyenler sözleşmede uzun, düşmesini bekleyenler de kısa pozisyon alıyorlar. Son kontratlara baktığımızda, geride bıraktığımız hafta hariç, uzun pozisyonların daha fazla olduğunu izliyoruz.
Mesaj şu; dolar yukarıda saydığımız, tabi diğer gelişmekte olan ülkeler de dahil, ülkelerin para birimleri karşısında değer kazanmaya devam edecek önümüzdeki günlerde. Tabii faiz artırımının başlayacağı Haziran ayına kadar arada bir soluklanacak, hatta kar yapan spekülatörlerin realizasyonları ile kısa süreli gerileyebilecek. Dolar endeksinin bu hareketi en çok Merkez Bankası'nı mutlu edecek gib görünüyor. Çünkü, 24 Şubat toplantısına kadar dolar bir sorun çıkarmazsa, enflasyon ve cari açığın açtığı marjı 50 baz puan indirim ile değerlendirmek isteyecek Merkez Bankası...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI