• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Paranın patronları paranın beşiğinde! ERKİN USMAN

Paranın patronları paranın beşiğinde!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.08.2009, 00:00
Salihli'ye bağlı Antik Sardes Kenti, tarihte ilk paranın basıldığı ve kullanıldığı yer...
Lidya Krallığı'nın merkezi olan ve en zengin Kral Krezüs'ün yaşadığı, "Karun kadar zengin" deyiminin kaynağı Sardes'te, bu günlerde tatlı bir heyecan yaşanıyor.
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası'nın önderliğinde İzmir'den de güçbirliğine gidilerek gönüllü kişi ve kuruluşların katılımıyla bir platform oluşturuldu.
Adı, Sardes Platformu.
***
Bu platformda, başta Salihli Ticaret ve Sanayi Odası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Talat Zurnacı, organizasyonlar konusunda ismi bir marka haline gelen Ege'yi Sevenler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Sancar Maruflu, hazırladığı kostümlerle bugüne kadar uluslararası yarışmalarda 10'dan fazla ödül kazanmış olan İzmirli ünlü moda tasarımcısı Hanife Çetiner bulunuyor.
***
Şimdi gelelim bu oluşumun zamanlamasına. İki aydır üzerinde çalışılan bir projenin ayaklarından sadece biri bu Sardes Platformu. Yani, büyük bir projenin sadece bir ayağı. Asıl amaç ise, Eylül ile Ekim aylarında İstanbul'da toplanacak olan Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 185 ülkenin Merkez Bankaları başkanlarının buluşacağı Guvernörler Zirvesi.
Bu olayın Sardes'le ilgisi ne diye soranlara, şunu hatırlatmakta yarar var ki, bir tarafta tarihte ilk paranın kullanıldığı yer, diğer tarafta dünyanın her ülkesinden para ile ilgili üst düzey temsilcilerin katılacağı zirve.
Bir elmanın iki yarısı gibi bir şey.
Proje konusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklığolu'nun da desteğini aldıklarını belirten Talat Zurnacı, "Ekim'de İstanbul'da düzenlenecek olan Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası'nın guvernörler toplantısına uygun bir tarih seçmeye çalışıyoruz. Amacımız, İstanbul'a gelecek olan üst düzey başkan ve yöneticileri Sardes'e çekebilmek."

hayattan
Orkinoslar ve ihbarlar!

Bir iddia...
"Piyasada satılan ve son günlerde reklam haberleri çıkan orkinos balıkları, aslında çiftlik balığı.
Bunlar kafeslerde ölüp dibe düşen balıklar."
Bu işin en kolay yolu satış yerlerinden veterinerlerce alınacak tahlil raporlarını incelemek olacak.
Bu ihbarları inceleyen, "Yarımada ve Biz Kaç Kişiyiz Platformu" sözcüsü Ümit Bora'dan bir başka iddia:
"Ancak son beş yıldır hiçbir balık çiftliğinin üretim raporları açıklanmıyor."
Bir başka ihbara göre, bir orkinos çiftliği kafes dışında bekleyen kapasite dışı yüzlerce orkinos balığını tuzakla yeni kafeslere almış.
Denizhaber.Com.da Zafer Murat Çetintaş da, "Orkinos
kotaları" başlıklı yazısında bu durumu ihbar ediyor.

SAPAN TAŞI
Pişkin hırsız!

İzmir'de bir banka şubesinin camını kırıp içeri giren hırsız, kasadan para çalmak yerine, masada duran dizüstü bilgisayarı götürmüş.
Yakalandığında fotoğrafını çeken polislere de, "Ne çekiyorsunuz be! Bankayı mı soyduk?" diye çıkışmış.
Bizim memleketin hırsızı da pişkin olmuş da haberimiz yokmuş.
Muhittin Akbel

küpe
Servetin batırdığı insan sayısı, kurtardığından elbette fazladır.
Bacon

günün fıkrası
Unutmuyor

"Karıcığım, bu ne hal böyle? Sürekli inat, aklına geleni yapıyorsun. Hani evlenmeden önce bana itaat edeceğine söz vermiştin. Unuttun mu?.."
"Ne münasebet kocacığım. Hiç unutur muyum? Yalnız sen de, bütün dünyayı ayaklarımın altına sereceğini vaad etmiştin. İşte o vaadini yerine getirmeni bekliyorum önce..."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA