• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
100 yıllık bir eğitim abidesi: Türkbirliği ERKİN USMAN

100 yıllık bir eğitim abidesi: Türkbirliği

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.12.2009, 00:00
1902 yılında halktan toplanan 101 altınla yaptırılan bu eğitim kurumu "Ünaz Okulu" adı ile öğretime başladı.
1915 yılında Yunanlılar İzmir'i işgal edince, savaş yıllarında öğretime ara vermek zorunda kaldı.
Bu eğitim kurumu Cumhuriyet döneminde "Türkbirliği" adı ile Karşıyaka'nın birinci ilkokulu ünvanını aldı.
***
Okula özel bir ad verilmesinin amacı, Rum ve İtalyanların ağırlıklı olarak yaşadığı Karşıyaka'da, Cumhuriyet döneminde açılan ilk okul olması nedeniyledir.
İki katı ahşap olan bina, 1960'tan sonra Karşıyaka İlköğretim Müdürlüğü ve Çocuk Kütüphanesi olarak kullanıldı.
1967 yılında bugünkü bina öğretime açılınca, eski bina yıkıldı ve yeri okul bahçesine eklendi.
Daha sonra, 2000 yılında yapımına başlanın 9 derslikli ek bina da 2000-2001 yılında hizmete açıldı.
***
Türkbirliği İlköğretim Okulu'ndan mezun olanlar ve bazı öğretmenler:
Mazhar Zorlu, İsmet Yazar, Ogün Altıparmak, Osman Avcı, Necdet Türetken, Orhan Şenkula, Öcal Bengisu, Sadık Çiner, Mazhar ve Aliye Bengisu, Haldun Gürtin, Firdevs Hepak, Nesrin Cebe, Gönül Bakı,Kenan Tuncer, Deniz Batu, Lemi Yerli, Uğuur Durat, İlker Durak, Gingül ve Aynur Ozankan, Güler Usman, Önder Arval, Erkut Şenbaş,Hasan Kalaycıoğlu, Özcan Öngen, Aytuğ Arıkan, Erol Çelikoğlu, Funda İzci,Berrin ESkiizmirliler, Nihal Dalday, Sami Arınç, Turan Arınç, Hüsniye Hasan, Rauf ve Enis Şenkula, Erol Akpulatman, Ayla Arıkan.
* * *
Türkbirliği İlköğretim Okulunun popüler mezunlarından Osman Avcı, arada bir yapılan lokma ve pilav günlerinin geleneksel hale getirileceğini söylüyor.
Kısa adı KASİAD olan Karşıyaka Sanayici ve İşadamları Derneği'nin Başkanı Osmlan Avcı,"Dörkö nesli bir araya getirecek futbul, volaybol, satranç turnovalarını düzenleyeceğiz. Bunun yanında senede bir defa da eski ve yeni mezunları özel bir gecede biraraya getirmeyi de düşünüyoruz" diyor.

hayattan
Doğan Emültay'ı anıyoruz

Türk Futbolu'nun önemli ve sembol isimlerinden biridir o...
Doğan Emültay'ı 27 Aralık 2007 tarihinde kaybetmiştik.
Türkiye Futbol Adamları İzmir Şubesi Başkanı Şaban Acarbay "Hocaların Hocası merhum Doğan Emültay Hocamızı Güzelbahçe Kabristanı'nda bulunan kabri başında, vefatının 2. yıldönümünde anarak, bir kez daha duygu ve düşüncelerimizde yaşatacağız"derken, spor yazarı Okan Yüksel de şöyle konuşuyor:
"Sevdiğimiz çiçekler vardır. Sevdiğimiz çiçeklerin adları vardır. Sevdiklerimiz vardır. Sevdiklerimizin adları vardır. Eğer bu sevdiklerimizin birinin adı Doğan Emültay ise bu sevginin bir de onuru vardır."

kentten

Sokak köpekleri dehşet saçıyor

Bostanlı Vapur İskelesi önündeki köpekler vapura binmek için otobüslerden inen yolculara saldırıyor, dehşet saçıyor. Özellikle sabahın erken saatlerinde iskeleye yönelen yalnız kişileri hedefleyen köpekler, kimi zaman korkutuyor, kimi zaman da ısırıyor. Köpeklerin son kurbanı bizim gazeteden Gürkan Ertaç. Dün sabah iskeledeki bir sokak köpeğinin saldırısına uğrayan Ertaç'ın pantolonu yırtıldı, kuduz aşısı tedavisi görmeye başladı. Hayvanları sevmeye evet de bunları kontrol altında tutmak şartıyla. Bakalım İzdeniz yetkilileri bu Bostanlı İskelesi'ndeki başıboş köpeklerle ilgili ne zaman önlem alacak ?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA