• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çam fıstığının öyküsü! ERKİN USMAN

Çam fıstığının öyküsü!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.02.2010, 00:00
Bu, Nezih Öztüre-A.Nedim Atilla ikilisinin dokuzuncu belgeseli.
Kültür Yayınlarına 2001'de Parşömen- Bergama ili başlamışlardı. Bunu Parcment ve sonra da Vourla-Urla izledi. Yıl 2002...
2003'de Mabolla- Muğla, 2004'te Adabeyi-Ayvalık, 2005'te de Alaçatı kitapları izledi.
Son iki kitap 2006'da yayınladıkları Sağlık Yurdu Batı Anadolu ve 2007'deki Foça belgeselleri.
Kozak, Öztüre ve Atilla'nın bence en iddialı yapıtları.
***
"Bu kitapta sizlere helvadan, şerbetten. içpilavdan söz etmeyeceğiz" diye başlıyorlar ve şöyle devam ediyorlar:
"Anadolu'nun kimi yerlerinde 'künar' kimi yerlerinde de 'hünar' diye bilinen kendi küçük lezzeti büyük bir fıstığın öyküsü...Çamfıstığının öyküsü."
Öztüre'nin verdiği bilgiye göre; Dünya'nın en büyük mutfak ansiklopedisi Larousse Gastronomique çam fıstığını çam kozalağından elde edilen bolu eninden daha uzun küçük tohum diye adlandırılıyor. Dünyanın en güzel ve en lezzetli çam fıstığının Kozak'ta yetiştiği herkes tarafından kabul edilen bir gerçek. Kozak isimli bu kitapta, çamfıstığının kullanıldığı 100'den fazla yemek ve tatlı tarifi de var.
***
A. Nedim Atilla da şöyle diyor:
"Bu kitaptaki iddialarımıza tanıklık etmek, ya da çam fıstığının tam olarak hakkını verebilmek için, birgün yolnuzu Kozak'a düşürün. Antik çağlardaki adıyla Pergamon, yani Bergama,Krallığı dönemindenberi var olduğuna inanılan çam ve fıstıkçamı ormanlarının içinden yapacağınız yolculuk size umduğunuzdan fazlasınğı verecektir.Unutmayın, antim çağda Zeus'a adanmış çamfıstığı ormanları Bergama'dan başlayıp Ayvalığa kadar uzanıyormuş."
***
Kuşe kağıda basılmış bu nefis kitap için iletişim telefonu şöyle: 0232 643 63 73

siyasetten
Karşıyaka'da ilginç bir ziyaret...

Siyaset arenasında ortalağın toz duman olduğu, gözüm gözü görmediği bir ortamda Demokrat Parti İlçe Başkanı Yücel Çağatay, Kadın Kolları Başkanı Ayşin Baysak'ı, Başkan yardımcıları Aysal Erdil, Süreyya Taşkın ile yönetim kurulu üyelerini yanına aldı ve CHP'nin kapısını çaldı.
Çağatay'ın hedefinde, CHP ilçe kongresini kazanarak yeniden seçilen Ertam Özen'i kutlamak vardı.
Karşıyaka gibi bir ilçede CHP-DP yakınlaşması dikkat çekici bir gelişme.
Çağatay'dan izlenimler:
" Her iki partinin ortak özellikleri Atatürk ilke ve düşüncelerinini yaşatmak. Her iki parti Cumhuriyet ve Laik'liğe bağlı kuruluşlar.Bu konuda hiçbir zaman taviz vermeyecekler."
DP Genel Başkanı Çağatay'ın bu izlenimlerine CHP İlçe Başkanı Ertam Özen'den yanıt...
"Demokrat Parti'nin güçlenmesi bizi de memnun edecektir. Unutmayın, ermeni komitacılarının şahet ettiği ağabeyim Erdoğan Özen Demokrat Parti'de Gençlik Kolları Başkanlığı yapmıştı. Her iki partinin düzgün bir siyaset yaparak Karşıyaka nın gelişmesine katkı sağlayacaklarından eminim."

hayattan
Sevgililer Günü'ne özel bir kitap

Aşık oluyoruz. Her koşul ve durumda birbirimizi seveceğimize söz veriyoruz. Aşkla evleriyoruz... Sonra birşeyler oluyor. Beklenmedik bir şeyler...
***
"Her Şeye Rağmen İkimiz"deki 36 çift, mutlu ve uzun bir beraberliğin şifresini çözmeyi başarabilmiş kişiler; politikacı, sinema sanatçısı, gazeteci, yazar,sporcu, manken, işadamı,işkadını...
Tuluhan Tekelioğlu, her biri toplumda yeri olan bu çiftlerle yaptığı keyifli söyleşilerinde"Birliktelikte ve evlilikte başarının püf noktaları var mı, yoksa bu bir şans mı?" sorusunun yanıtını arıyor.
"Herşeye Rağmen İkimiz"deki evlilik hikayelerini, özellikle evlenmeye ya da boşanmaya karar vermeden önce okumanızı öneriyoruz.
Keyifle okuyacağınız bu kitap bir Turkuvaz Yayınıdır.
İletişim telefonu da şöyle: 0212 354 41 57

küpe
Doktorlara ne mutlu,başarıları hemen duyulur. Başarısızlıklarını da toprak örter.
Montaigne

fıkra
İlk gelen soda

Başı dönmeye başlayan müşteri barmene "Demin bana ne verdiniz?" diye sordu.
Barmen "Bana sodalı viski sipariş etmiştiniz. Ben de onu verdim" diye cevap verdi.
"Bardağa ilkin ne koydunuz?"
"Viskiyi tabii beyefendi."
Müşteri:
"İyi şu halde... Birazdan herhalde ağzıma gelir."

duvardan

Cin Ali mavi mürekkebe düşerse ne olur? Blue Jean.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA