• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Komşu’da İzmir damgası ERKİN USMAN

Komşu'da İzmir damgası

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.05.2010, 00:00
İzmirli futbolseverler "Süper Lig'de bir İzmir takımı yıllardır yok" gerçeğinin acısını 7 yıldır yüreklerinde taşırken, İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinden ilginç bir teselliyi karşılarında buluyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin yanını organi Üniverse gazetesinde de bir öğrencinin araştırması bir gerçeği gün ışığına çıkartıyor.
İşte o araştırma...
* * *
Panionios, yaklaşık 119 yıl önce İzmir'de kurulan bir futbol takımı.
Tam adı Panionios Gymnastikos Syllogos Smyrnis olan bu takım Kurtuluş Savaşı döneminde İzmir'deki varlığını sürdüremedi ve bu takımın kurucuları Atina'nın biraz dışındaki Nea Smyrni (Yeni İzmir) ismini verdikleri köye göç ettiler ve faaliyetlerini burada sürdürdüler.
İzmir'de faaliyet gösterdiği dönemde Panionios, kentin siyah-beyazlı temsilcisi Altay ile çok yakın ilişki içindeydi.
Hatta o kadar yakınlardı ki, her iki takım da aynı sahayı kullanır, aralarında sık sık dostluk maçı yaparlardı.
Altay ve Panionios takımlarının oyuncuları çok iyi arkadaşlardı, maçlana çıkarken hep el ele dostluk mesajları verirlerdi.
Günümüzdeki Panionios'un ise Yunanistan Lig'inde
şampiyonluğu bulunmasa da, 1979 ve 1998 yıllarında iki kez Yunanistan Kupasını ve 1998'de Balkan Kupası'nı havaya kaldırma sevinci yaşadı.
***
AEK'in kuruluş macerası ise,İzmir'den Yunanistan'a giden Rumların kurduğu Pera Takımının İstanbul'dan giden Rum fuutbolcuları bünyebine katmasıyla başlar.
Fakat, Pera'lı ve Kurtuluş'lu olan bu futbolcular,başka bir çatı altında kendilerini ifade etmek istediler.
Önce,Kostas Spaenudis'in başkanlığında birçok İstanbul'lu gencini üye olduğu dernek kuruldu.
Bu derneğin amacı,İstanbullu sporcuları bir çatı altında toplamaktı.
Derneğin ismi konusunda hemen hemen aynı fikirdeydi.
AET (Athletiki Enosis Konstantinopolis) yani İstanbul Spor Birliği.
Bunun hemen bir yıl ardından 1924 yılında futbol kulübünü kurdular ve böylece günümüzde de izlediğimiz AEK kurulmuş oldu.
AEK Kulübünün renkleri ve amblemleri de İstanbul'u çağrıştırıyor.
Kulübün renkleri Beyoğluspor'un renkleri olan sarı-siyah oldu.
Yunanistan'da pek çok başarı kazanmış olan AEK'nin Avrupa Kupalarındaki en büyük başarısı ise 1976'da Juventus'la oynadığı UEFA Kupası finalidir. AEK bu maçları 0-1 ve 1-4'lük skorla kaybetmişti.

Okullar ve aileler!

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü İzmir'in 14 pilot okulunda ilginç bir proje yürütüyor.
Bu projenin hedefi "Anne, baba, çocuk ve ergen iletişimini güçlendirerek, çocuğun varolan potansiyelini yerinde kullanma ve daha üst seviyelere çıkarmak.
Konak İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Gürgin ve Murat Reis İlköğretim Okulu Müdürü Ergün Baylan'ı sertifikalarını dağıttığı veliler, "Bu çalışmayla çocuğuma bakış açım değişti. Ailecek daha iyi bir iletişim içerisindeyiz. Eğitim öncesi çocuğuma şunu yap bunu yap diyen bir veli iken şimdi çocuğumla daha iyi iletişim kurmaya başladım ve notları daha da yükseldi. Bu çalışma sonrasın da kendimi daha iyi ifade eder oldum" diyerek eğitimin yararını dile getirdiler.

fıkra
Deneme

İki otomobil fabrikatörü konuşuyordu:
Biri: "Yeni modellerimi denemek için, talim sahasına hendekler, çukurlar, tepeler yaptırdım. Bunların üstünden atlayarak arabalarımı deniyorum."
Diğer otomobil fabrikatörü:
"Ben daha kolay yol buldum. Her yeni modeli hafta sonları gezsin diye oğluma veriyorum."
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA