• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kaf-Kaf’ta Selçuk Baba Yasası ERKİN USMAN

Kaf-Kaf'ta "Selçuk Baba Yasası"

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.06.2010, 00:00
Geçtiğimiz günlerde Karşıyaka Spor Kulübü'nün olağan genel kurulu yapıldı. İki sezondur Süper Lig kapısından dönen futbol takımının yaşadığı şanssız finallerin burukluğu içinde geçen genel kurulda, yeni yönetim şampiyonluk parolası ile seçildi.
Onursal Başkan Selçuk Yaşar da, genel kurulda bir konuşma yaptı. Dikkatle dinledim. Söyledikleri çok önemli, uygulanması gereken ve Karşıyaka Spor Kulübü'nü başarıya ulaştıracak bir manifesto niteliğinde idi.
***
KSK tarihi üzerinde çalışmalar yapan Tufan Atakişi, ulaştığı bulgular için şöyle konuşuyor:
"Selçuk Yaşar 17 Nisan 1958 yılında bu tarihi kulübümüze ilk kez başkan olarak seçildiğinde, engin deneyimi ile geleceği görmüş ve yönetim kurulu üyeleri ile beraber ilginç bir faaliyet raporu hazırlamıştır. Karşıyaka Spor Kulübü'nün başarılı olabilmesi için 1958 yılında çizilen bu yol haritası, bir-iki ufak düzeltmenin yapılması halinde bugün bile geçerlidir. Gelin bu raporu beraberce okuyalım. Selçuk Yaşar 52 yıl önce geleceği nasıl görmüş. Nelerin yapılması halinde hem KSK'nin hem de Karşıyaka'nın başarılı olacağını bizlere öğütlemiş.
***
Karşıyaka kulübünün yeni sezon faaliyeti: 17 Nisan 1958 tarihinde seçilen yönetim kurulu üyeleri ve görev dağılımı şöyledir: Birinci Başkan: Selçuk Yaşar, İkinci Başkan: Dr. Mithat SaUmumi Kaptan: Ömer Erboz, Umumi Katip: Neşe Şenman, Bölge Temsilcisi: Tahir Türetken, Muhasip ve Veznedar: Faruk AySpor Oyunları Üyesi: Erich Lohner, Basından Sorumlu Üye: Erkin Usman ve doktor üye Oral Üçer."
Şimdi hazırlanan raporu noktasına, virgülüne dokunmadan sizlerle paylaşmak istiyorum:
"KSK'nin (Karşıyaka Spor Kulübü) yeni teşekkül eden idare heyeti faaliyetini programlaştırmak için kulübün mensup olduğu geniş Karşıyaka muhitinin kıymetli sakinleriyle yaptığı temaslar neyakın ve uzun vadeli faaliyet hazırlamıştır. Yeni idare heyetinin ele aldığı en mühim mevzu kulübün bünyesinde tesanüdü (birliği) yaratmak 60 bin kişilik Karşıyaka'da gençlere temiz ve nezih bir spor yaptırmak, bu gençlerin babaları ve ağabeylerinin kulübe karşı alakalarını uyandırmaktır.
Programın ana hatları aşağıda gösterilmiştir:
"1- KSK'nin mevcut bir lokali olmadığından gelmiş, geçmiş idare heyetleri layıkıyla vazife görememiş, sporcu gençkontrolü ve sporun sevk-i idaresi hususunda tedbirler dahi bu sebeple tesirsiz kalmıştır.
İlk vazifemiz kulübe Karşıyaka'nın merkezinde bir lokal teminidir.
2- Karşıyaka'nın kıymetli sakinlerinin kulüplerine olan sevgi ve alakalarını cezbetmek, büyük ve küçüklerin bu kulübün birer faal veya fahri azası olması için çalışılacaktır.
3- Memleketimizin en gözde bir sporu olan futbol branşında muvaffak olmak için bir ecnebi antrenör getirmek, sporcular arasında kulüp ve birlik ruhunu aşılamak Avrupa takımları ile temas temin etmek, iç ve dış seyahatlar yaptırmaktır.
4- Her sene Mayıs ayında KSK kalkınma haftası ihdas etmek ve gösteri maçları, muhtelif eğlenceler ve organizasyonlar tertiplemek.
5- Her sene mühim 2 balo ve 2 büyük konser tertiplemek.
6- Basketbol, voleybol ve hentbol branşlarında Karşıyakalı bütün gençlerin tam alakasını çekmek ve devamlı sportif faaliyetlerde muvaffakiyet sağlamak.
7- Uzun bir sahili bulunan güzel Karşıyaka'da bilhassa deniz sporları mevzuunda KSK'ye mühim vazifeler düşEskiden şarpilerin dolaştığı, gençlerin denizle kaynaştığı Karşıyaka sahilini tekrar eski canlılığına kavuşturiçin,
a-) Bir kayıkhane,
b-) Bir deniz sporları iskelesi,
c-) Bir yüzme havuzunu Karşıyaka'ya kazandırmak için resmi makamlar nezdinde gerekli teşebbüsbulunmak.
8- Deniz vasıtaları yaptırmak, bütün gençlere deniz sporunu aşılamak.
9- Karşıyaka'da tesis edilmiş buludeniz kulübü ve diğer spor kulüpleriyle her hususta teşriki mesai etmek ve kardeş kulüp bağları kurmak.
Deniz ve sahil. Evet, Karşıyaka'nın en büyük özelliği. Bugüne kadar yeterince değerlendiremediğimiz büyük olanak.
10- Kendi muhit ve cemiyet hayatında KSK'nin daima faydalı faaliyet, gençlere temiz spor yapmak ruhunu aşılamak ve spor yapmak arzusunu bütün genç Karşıyakalılara yaymak.
Bazı gençlerin oyun kağıdı ve kahve köşelerinde hasbıhal usulleri yerine ping pong veya bilardo gibi eğlenceli oyunları oynamasına teşvik etmektir."
52 yıl öncesine dönüp baktığımızda, Selçuk Yaşar'ın Karşıyaka Spor Kulübü'nün başarıya ulaşması için ön görülerinin 52 yıl sonra da önemini ve geçerliliğini koruduğunu görüyoruz. Bu ileri görüşlü onursal başkan Karşıyaka için büyük şanstır. Türkiye'de gerçekleştirdiği ilkleri ve yenilikleri de dikkate aldığımız da, değeri bir kez daha ilerici ve yenilikçi kişiliği ortaya çıkmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA