• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sonunda ağlayan kayayı da kuruttuk ERKİN USMAN

Sonunda "ağlayan kaya"yı da kuruttuk

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.10.2010, 00:00
Manisa, Spil Dağı'ndaki "ağlayan kaya", Niobe'nin öyküsü ile özdeşleşmiştir. Kentin simgesidir, turistlerin en çok ziyaret ettiği yerdir.
Daha doğrusu yer idi. Sonunda onu da kahrettik, gözyaşlarını kuruttuk.
Niobe, "Frigyalı", hatta "Frigya Kralı" olarak anılan, ancak Frigya ülkesinin en batı ucunda, günümüzde İzmir-Manisa arasındaki Spil Dağı ve Yamanlar Dağı çevresinde, dağ ile aynı adı taşıyan, ancak günümüze çok az izi erişmiş Sipylus kenti merkezli olarak hüküm sürmüş Yerel Bey Tantalus'un ve eşi Dione'nin kızı.
***
Anadolulu Niobe, Thebes Kralı Amphion ile evlendi ve trajik yazgısı hakkında günümüze ulaşan bilgiler eski Yunan mitolojisi yolu ile geldi.
Niobe aynı zamanda, hakkındaki bilgiler yine efsanelerle karışık olan Pelops'un kızkardeşidir.
Yunan mitolojisine göre Niobe'nin yedi kızı ve yedi oğlu oldu, çocuklarının sayısından dolayı tanrılara böbürlendiği için, oğulları Apollo, kızları Artemis tarafından öldürüldü. Evlat acısı ile yurduna dönen Niobe'nin, Spil Dağı'nda taş kesildiği ve günümüzde, "ağlayan kaya" olarak bilinen taş oluşumuna dönüştüğü rivayet edilir.
* * *
İşte bu Manisa'nın simgesi olan ağlayan kaya artık ağlamıyor.
Tarih kitaplarını okuyan, efsanelerle ilgilenen turistler de heyecanla koşuyorlar ama Niobe'nin gözlerinden artık yaşlar süzülmüyor. Çünkü, karşısına amifteatr yaptık, ya da başka bir hatayla su gelen yollarını kestik.
Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün'den önemli rica. Niobe'nin yaş kanallarını neresi kesiyor veya kurutuyorsa bulalım, bu yolda yıkımlar gerekiyorsa yapalım. Bir efsane göz göre göre yok oldu. Kurtarmak yine bizim görevimiz olmalı.
Manisa'yı bir dünya tarihi kenti yapan eser, yeniden dünya gündeminde yaşasın.

kentten
Alpaslan'a pazaryeri

Bayraklı Belediyesi, Alpaslan Mahallesi sakinlerini yeni pazaryerine kavuşturuyor. Pazar günü temel atma törenine tüm Bayraklı halkını davet eden Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, "Bayraklı'da sokak aralarında çirkin görüntüler oluşturan pazaryerlerini halkın ihtiyacını karşılayan, modern projelerle baştan aşağı yeniliyoruz. Bayraklı halkı bundan sonra daha çağdaş bir ortamda içinde üretici pazarcılarının da bulunduğu pazarlardan alışveriş yapacak" diyor.
* * *
Alpaslan Mahallesi'nin medyatik muhtarı İbrahim Varol, geçtiğimiz hafta içinde yeni muhtarlık binasına kavuştu.
Şimdi de modern bir pazaryarine...
İbrahim Varol keyifli.
Belediye Başkanı Hasan Karabağ'a teşekkür ediyor ve ekliyor:
"Bu çalışma temposu ile Bayraklı bütün eksiklerini tamamlar."
İki ay sürecek olan Alpaslan Mahallesi pazaryeri çalışmaları toplam 1772 metrekarelik alanı kapsıyor. Üstü çelik konstriksyon ve polikarbon kaplama ile kapanacak olan yeni pazaryeri içinde 200 tezgah bulunacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte eski pazaryerinden eser kalmayacak. Pazaryeri bölgenin büyük ihtiyacını karşılarken, Bayraklı bir modern tesise daha sahip olacak.
* * *
Bölge halkının da özellikle hijyenik bir pazaryerini talep ettiğini söyleyen Başkan Karabağ, "Vatandaşlarımız pazaryerinin tamamlanmasıyla birlikte temiz bir çevrede alışveriş yapabilme imkanı bulabilecek" dedi.
Başkan Hasan Karabağ, pazar günü saat 13.30'da temel atma töreni düzenlenecek olan pazaryerine tüm Bayraklı halkının katılımını beklediğini dile getirdi.
* * *
Bu arada Gümüşpala'da yapımı biten çok amaçlı spor tesisi ve pazaryeri projesinin tezgah kura çekimleri tamamlandı. Gümüşpalalı vatandaşlar, yarın hizmete açılacak pazaryeri ile sebzeden meyveye, bakliyattan şarküteriye kadar birçok gıdaya rahatça ulaşabilecek.

fıkra
Yemeyecekmiş...

Küçük bir çocuk, ormanda acele acele mantar topluyordu. Bu sırada yaklaşan orman bekçisi, küçük çocuğun uğraşını memnun memnun seyretti. Sonra da:
"Bravo sana küçük... Bu yaşta yenecek mantarla, zehirleyici mantarı nasıl ayırt ediyorsun bakayım?..." dedi.
Cevap:
"Yok be amca, bunları yemek için değil, satmak için topluyorum."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA