• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dünya vitrininde bir Halk başkanı ERKİN USMAN

Dünya vitrininde bir "Halk başkanı"

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.10.2010, 00:00
18-22 Ekim tarihlerinde İzmir çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Türkiye'nin dört bir yanından ve dünyadan önemli halk sağlığı uzmanı doktorlar, sağlık turizminin İzmir'deki merkezi Balçova'da buluştu.
Buluşmanın nedeni, 13. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi'ydi.
* * *
Sadece tıp alanında halk sağlığı uzmanları, mikrobiyologlar, hemşireler değil, yazarlar, sağlık muhabirleri, iktisatçılar, eczacılar, sosyologlar, maden mühendisleri, mimarlar da bu kongredeki yerini almışlardı.
Dünyada bu alanda önemli araştırmaları bulunan Selanik Aristoteles Üniversitesi'nden Alexis Benos, İsrail Hebrew Üniversitesi'nden Yehuda Neumark, İspanya Barselona Pompeu Fabra Üniversitesi'nden Joan Benach, Kanada Toronto Üniversitesi'nden Carles Muntaner, İsviçre Bern Üniversitesi'nden Thomas Abel, Newcastle Üniversitesi'nden Shahaduz Zaman gibi isimler de Balçova'daydı.
İşte bu önemli etkinlikte İzmirli belediye başkanlarından tek bir isim vardı.
Ev sahibi ilçenin belediye başkanı Mehmet Ali Çalkaya.
* * *
Çalkaya'nın kongre katılımcılarına sunuşunda dikkat çeken başlıklar şöyleydi:
* Her mahallede semtevi kurduk, hastası olan ailelerin bu merkezler aracılığıyla belediye desteklerinden yararlanmasının önünü açtık.
* 2003'te 78 olan suç işleyen çocuk oranını 2008'de 3'e düşürdük. Bunda, 6 bin 600 çocuğa spor okullarımızda ücretsiz spor yapma ve 300'e yakın çocuğa tiyatro yapma olanağı sunmamız etkiliydi. 22 madde bağımlısı çocuğumuzu hayata döndürdük.
* Kadınlara ücretsiz mamografi, çocuklarımıza ücretsiz akciğer taraması olanaklarını sağladık.
* 2 bin 250 yaşlımızı D.E.Ü. Fizik Tedavi Rehabilitasyon Yüksekokulu ile yaptığımız ortak çalışma ile egzersiz ve tedavi olanaklarından faydalandırdık.
* 2 bin 500 kadınımızın kemik erimesi ile ilgili testi yaptırarak kendi durumlarını görmelerine imkan sağladık.
Kongrenin logosu, sağlık sistemindeki sorunları yansıtan bir yumak olarak seçilmişti. Bakalım bu yumak, nasıl çözülecek?
Kongre bu çözüme ne oranda katkıda bulunacak?

230 kilometrelik Likya Maratonu'nda bir İzmirli
İzmir Marla Ege Dağcılık ve Atletizm Kulübü atletleri, 32'nci Avrasya Maratonu ve Türkiye'de ilk kez Fethiye-Antalya arasında gerçekleştirilen Likya Yolu Ultra Maratonu'nda iki önemli başarıya imza attı.
Dünya'nın değişik ülkelerinden 9 bin yabancı atletin de katıldığı Avrasya Maratonu'nda Marla Ege'den 10 atlet 42 km'lik maratonu, 12 atlet ise 15 km'lik halk koşusunu başarı ile tamamladı.
* * *
110 kişinin katıldığı 45-49 yaş Türk Atletleri kategorisinde Nafiz Göktürk 3.04.34 derecesi ile 3'üncü, genel klasmanda 1280 kişinin arasında 75'inci oldu.
Bu yıl ilki gerçekleştirilen ve ikisi yabancı 10 kişi arasında koşulan 320 kilometrelik Likya Yolu Ultra Maratonu'nda İzmir Marla Ege atleti Hüseyin Polat ikinci oldu. Pek çok atletin mesafenin uzunluğundan çekildiği 230 km'lik Likya Yolu Ultra Maratonu'nu 6 günde her türlü ihtiyacını karşıladığı 8 kg'lık sırt çantasını da taşıyarak tamalayan Hüseyin Polat, ikinciliğin yanı sıra 55 yaşında olması nedeniyle en yaşlı atlet ünvanını da aldı.
İzmir'e büyük başarılar getiren atletleri Amore Restoran'da bir yemek veren İzmir Marla Ege Dağcılık ve Atletizm Kulübü Onursal Başkanı Mehmet Önal ve Kulüp Başkanı Gülseli Engin, Hüseyin Polat ve Nafiz Göktürk'e birer plaket verdi.

fıkra
Avantaj

Genç ve güzel bir kız, sokak kenarında oturan dilenciye:
"Senin gibi yakışıklı bir adamın dilenmesinin hiç gereği yok" dedi.
Yakışıklı dilenci güldü:
"Ancak böylelikle tanımadığım birçok kadınla konuşup, anlama fırsatını bulabiliyorum."



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI