• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KSK’nin kaderinin değiştiği tarih: 17 Nisan 1958 ERKİN USMAN

KSK'nin kaderinin değiştiği tarih: 17 Nisan 1958

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.04.2012, 00:00
İzmir'in Kültür Hamalı lakabıyla tanınan araştırmacı-yazar Tufan Atakişi iki yıllık çalışmasının ürünü olan "Bitmeyen Sevda - Selçuk Yaşar ve Karşıyaka Spor Kulübü" kitabını yayınladı.
Kitap, Selçuk Yaşar'ın Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı olarak görev yaptığı 17 Nisan 1957 - 5 Haziran 1961 tarihleri arasında yaşanan ilginç olayları yazılı belgelere dayandırarak bizlere aktarıyor. Döneme ait fotoğraflarla da desteklenen kitapta onlarca Karşıyakalının Selçuk Yaşar'la beraber çekilmiş görüntülerinden oluşan albüm de oldukça ilgi çekici.
***
Atakişi, "Türkiye'de spor sevdalısı bir kişi ile bir kulüp düşünün, aralarındaki beraberlik elli dört yıl sürüp gitsin. Kulübü kazansa da kaybetse de düşse de, çıksa da hep yanında olsun.
Üstelik 'Ben bu kulübe gençliğimi adadım. Bununla da her zaman iftihar ediyorum' diyerek yüz milyonlarca liralık kaynak aktarsın. Kulübün sporcusu olarak başlayan bu serüven, önce yönetim kurulu başkanlığına daha sonraları ise onursal başkanlığa kadar uzansın.
Kulübün sporcusu, taraftarı, hatta tüm kent, kendisine BABA diye hitap etsinBöylesine kulübünü seven bir kişi, böylesine sevilen bir kulüp olabilir mi?" diye başlıyor.
***
İzmir futbol tarihi kısaca anlatıldıktan sonra, Karşıyaka Beden Marifetleri Cemiyeti'nin kuruluşu ve dönemin tarihi gelişmeleri yorumlanıyor. Günümüzden yarım asır önce yayınlanan Karşıyaka, Gençlik ve Spor Cemiyeti Mecmuası'nın ilk iki sayısında, KSK'nin ebediyete göçmüş kurucularından Zühtü Işıl ve Sadi İplikçi'nin ezber bozan söyleşileri oldukça ilginç.
***
Şimdi TEB Karşıyaka şubesinin olduğu yerde bulunan Majestik Bilardo Salonu'nda 17 Nisan 1958 Çarşamba gecesi büyük kongrede yapılan seçimlerde yeni yönetim kurulu seçilmiştir. Perşembe günü ise kulüp binasında yapılan ilk toplantıda benim de aralarında olduğum yönetim kurulunda görev bölümü şöyle gerçekleşmişti. İşte Ege Ekspres Gazetesi'nin haberi:
"Başkan: Selçuk Yaşar, İkinci Başkan: Dr. Mithat Sakarya, Umumi Kaptan: Ömer Erboz, Umumi Katip: Neş'e Şenman, Bölge Temsilcisi: Tahir Türetken, Muhasip ve Veznedar: Faruk Aydemir, Spor Oyunları Üyesi: Erich Lohner, Doktor Üye: Oral Üçer, Basın ve Propaganda: Erkin Usman.
Görev bölümü yapıldıktan sonra, geçen dönem Yönetim Kurulu Üyesi şimdiki Umumi Kaptan Ömer Erboz'a hem yeni yönetim, hem de Karşıyakalı taraftarlar adına teşekkür edilmiştir. Ömer Erboz da oldukça duygulanmış ve yaptığı 67.000 liralık harcamanın bir bölümünü kulübe bağışlayacağını söylemiştir. Yeni yönetim kurulu üyeleri kulübün acilen ihtiyacı olan 20.000 lirayı kendi aralarında toplamıştır.
Yönetim Kurulu Üyeleri daha sonra; 1- Karşıyaka Spor Kulübü'ne lokal temini, 2- Kulübün mali durumunu düzeltmek için bir komite tesbiti, 3- Karşıyakalıların, Karşıyaka Spor Kulübü ile samimiyet ve bağlılık tesisi kurulması ve en kısa zamanda büyük bir yardım kampanyası düzenlenmesi konularında karar almışlardır."
* * *
Bu arada ben de basın ve propagandadan sorumlu yönetim kurulu üyesi olarak Ege Ekspres Gazetesinde Karşıyaka Spor Kulübü'ne destek yazıları yazıyordum:
"Karşıyakalılarla Bir Hasbihal
Şan ve şerefle bir mazinin mahsulü bugünkü K.S.K. şimdi de yeni hamlelerin başlangıcında bulunmaktadır.
Memleket sporunda başlı başına bir mevki sahibi bulunan ve ay-yıldızlı formayı taşımak şerefine nail olmuş, nice sporcumuzu yetiştiren bu güzide kulübümüz, dün yepyeni bir ruh ve azimle tarihi boyunca göstermediği bir hamleye girişmesi, şüphesiz ki, sevinilecek ve iftihar edilecek bir vakıadır.
Ancak, yeni idare heyetinde vazife almış bir kişi olarak, şurasını ifade edeyim ki, Karşıyaka Kulübü temsil ettiği muhitten desteklenmek bakımından pek az nasibini almış ve bunun acısına da pek çok defalar sadece boynunu bükerek katlanmıştır. Ve, bu sebepledir ki, K.S.K'nin gelmiş geçmiş bütün idare heyetleri maddi ve manevi yönden çeşitli imkansızlıklarla boğuşmak zorunda kalmıştır."
Bu ilginç kitap hakkında Tufan Atakişi'nin 0 532 311 30 33 nolu telefonundan daha geniş bilgi alabilirsiniz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA