• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sağlık turizmine Özfatura desteği ERKİN USMAN

Sağlık turizmine Özfatura desteği

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.04.2012, 00:00
Burhan Özfatura, İzmir'de "iz bırakmış" bir eski belediye başkanı.
Özfatura, Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan'ın "İzmir'de Sağlık Serbest Bölgesi" önerisini bakın nasıl değerlendiriyor:
"Hüseyin Aslan, şehrin ve bölgenin kalkınması için, elinden gelen her türlü gayreti göstermektedir. Ve gerçekten, ortaya çok güzel projeler de çıkmaktadır. Son olarak, medyaya sunulan (Sağlık Serbest Bölgesi) de bunun başarılı bir örneğidir. Çok isabetli bir çalışmadır. Zira, bu proje ile turizm tüm yıla yayılacak, istihdam artışı sağlanacak, döviz geliri artacak, birçok yeni tesisin kurulmasının (otel, hastane, üniversite, ticaret merkezi, kongre merkezi vb.) önü açılacaktır."
* * *
2012 yılında, dünyadaki sağlık turizmi bütçesinin 100-120 milyar dolar arasında gerçekleşmesi beklenmektedir. Sağlık harcamaları genel toplamının ise 5.5 trilyon doları geçeceği hesaplanıyor.
Önümüzde sağlık turizminden çok ciddi kazanç sağlayan, Hindistan, Kosta-Rika, Macaristan, Tunus, Litvanya, İsrail, Malta, Ürdün, Tayland, Malezya, Güney Afrika, Küba gibi çok sayıda örnek mevcut.
Dr. Burhan Özfatura'ya göre Avrupa ve dünya nüfusu gittikçe yaşlanmaktadır. Bu da sağlık giderlerini ciddi oranda yükseltmektedir. (Bu konuda, Türkiye'nin ve özellikle İzmir'in avantajları çok büyüktür. AB'de, sadece yaşlılar için yaklaşık 400 milyar euro harcanmaktadır. Bunun yüzde 10'unu bile Türkiye'ye aktarabilmek, büyük bir sıçrama olacaktır.
Özfatura'yı dinlemeye devam:
"Sağlık turizminden sağlanan günlük hizmet bedeli, ortalama 100 dolar olmaktadır. Normal turistler için bu rakam, sadece 5 dolardır. EXPO 2020'nin ana konseptinin "sağlık" olması, İzmir'in bu konuya yönelmesini de zaruri kılmaktadır. Sağlık Serbest Bölgesi'nin kurulmasında hukuki bir engel yoktur. 6 Nisan 2011 gün ve 622 Sayılı K.H.K ile hukuki çerçeve çizilmiştir. Yeter ki, Hükümet gerekli izni versin. Bu izinle, (termal kaynaklara sahip olan) Çeşme/ Seferihisar/ Karaburun/ Urla ve (bana göre) Balçaova ve Çiğli, Sağlık Serbest Bölgesi yapılabilir.

hayattan
Çatılar neden uçuyor?

Makine mühendisi Güngör Kaya, "Tüm şiddetli esen rüzgarlarda meydana gelen çatı uçmaları can ve mal kaybına neden olmasına rağmen bu olaylar yeterince sorgulanmıyor" diyor.
Güngör Kaya, kalitesiz malzemelerden yapılan çatılarla, taşıyıcı unsur ve bağlantıları standartlara göre yapılmayan çatıların şiddetli esen rüzgarlarda yerinden koparak can ve mal kaybı gibi olumsuzluklara neden olduğunu belirterek, "Bu kazaların önlenebilmesi için caydırıcı tedbirler mutlaka alınmalı" diyor ve ekliyor:
"İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Çatılar inşa edilirken malzeme ve işçilikten taviz verilmemelidir. Standartlara göre yapılmayan çatılar, görüyoruz ki her defasında can veya mal kaybı gibi kötü sonuçlara neden olmaktadır. Bu sorun artık kanayan bir yara olmuş. Sorun kangren olmadan çözüm bulunmalı. Bu nedenle etkin bir denetim mekanizmasıyla tüm yapılardaki çatıların etkin şekilde denetlenmesi gerekiyor."

laflama
* Gene tik yapmaya başladın bakıyorum, genetik bir miras mı yoksa?
* Bir haftadır sular kesikse, sudan sebeplerle kavga edilir doğrusu!
* Mesela saat onda, dalaşalım Kordon'da der gibi geldi bana!
* Kitap gibi kızsın ama evde kaldın, çünkü erkekler kitap okumayı sıkıcı bulur kızım!
* Sürekli kadın dırdırı çekiyorum, müzmin evliyim hacım!
* Bir varmış, bir yokmuş, Türkiye'de gerilim falan yokmuş!
İbrahim Ormancı'dan

küpe
İnsanların büyük hırsları olmasa, daha küçük şeylerle pekala mutlu olabilirler.
Longfellow

günün fıkrası
Çerçeveci
Bir motelde birbirine bitişik iki oda... Birinde yalnız bir adam var. Ötekinde ise balayına çıkmış bir çift.
Yeni evliler konuşuyor, bitişikteki yalnız adam bu konuşmaları duyuyor ve rahatsız oluyor. Erkek kadına:
"Sevgilim saçların o kadar güzel ki, çerçeveletip duvara asmak lazım" diyor.
Ardından bir iltifat daha:
"Hayatım gözlerin o kadar tatlı ki, mümkün olsa çerçeveletip duvara asardım."
Bir aşk çıkışı daha:
"Ya dudakların? Çerçeveletip duvara asmak ve yıllarca seyretmek isterim."
"Hele ellerin o kadar..."
Bu sırada kapı çalındı.
Erkek: "Kim o?.." dedi.
Bitişikteki adamın sesi duyuldu:
"Çerçeveci..."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA